Tees blogg

Kommit hem från fjällen.

Igår rökte jag 1 cigarretter.

Finner knappt ord för det. Hur det ser ut i Norrbotten på sommaren.
Allt växer mer där. Det är så vilt, och urskog. Överallt. Jag hänge på ett camp som ligger mitt i skogen. Sjöar med 5-10 min nappgaranti. Massvis av djur. Fast kollade inte så mkt efter dem. Mest på marken då jag är rädd för ormar. Men det kändes som där inte var några. Det var bara att slappna av med den.

Det var så underbart. Som när man var liten och var på lekland. En helt annan värld. Ett helt annat liv.
Som man också skulle kunna leva. Bara gå efter Guido som guidar i allt. Han lämnade allt i Holland och flyttade direkt dit ut i skogen och började bygga. Sådan jävla bra kille, och hans tjej verkade också super. Hon hade en tatueringssalong i en liten stuga vid vattnet i Jutis.

Rökte ett bloss! Fy faaan. Kände det på en gång. Det stack länge (skönt tyvärr) i halsen. Men det var inte riktigt meningen. Jag hade ju min tobak från gamla stan. Knaster. Nikotinfria, någon annat än tobak. Den som sticker inte lika mkt i halsen. Och man inte behöver röka en till. Men tog fel vid en av eldarna när jag drack lite öl, för att bli piggare sent på kvällen. Men rökte inget efter det, så vet inte om jag ska ha ångest.

Ja, där hände så mycket kul, men då min kompis tycker att mitt liv just nu är film, så skriver bara det om rökningen. Det är vad den här loggen handlar om.

Mitt i matchen

Hoppas alla haft en fin Midsommar!

Jag spelar från start. Springer mest runt på mittfältet. Tacklar en och annan spelare och får bollen med mig. Dribblar med den. Passar en lagkamrat till vänster. Springer framåt och håller till i mitten av anfallszonen. Försvararna försöker markera mig men jag springer snabbt undan, så jag kan vara fri om bollen kommer. Det gör den. Jag tar sats med högerfoten och skjuter hårt mot högra krysset. Men jag missar. Det är inte mål ännu.

Harvar fram de sista kapitlen i kap 1.

De kommer fortfarande. Vilket de kanske alltid kommer göra.
(Vi får se, Gesine. Om kapitel 2 tar slut. (Kanske finns det ännu fler kapitel.))

Känns för jäkla starka ibland bara. De där sugen.

Så onödigt att de förstör i min magiska sommar jag försöker ha. De lägger sig i och man minns fragment av det istället för att bara minnas det superfina man är med om.

Jag kan knappt finna ord, för utsikten jag hade i lördags. Underbart redan på fredagen, då jag och syrran kom fram till Lillehammer. Vi hade hyrt en stuga vid fjorden. När vi väl slappnat av för kvällen, satte vi oss på uteplatsen och bara hade berg omkring oss. Då kom en. Kraftig jävel. Ville sitta där och njuta av utsikten, med en cigg i handen! Ville det så mycket. Fick ta tuggummi eller sugtablett, minns inte vilket. Meh! Så onödigt! Varför ska jag behövas minnas det? Jag vill bara minnas den vackra utsikten, och vad vi två pratade om istället.

Ja ja, det gick ju över. Går ju ganska snabbt. Från första känslan om cigg till sista, kanske det tar en timme. Alltså jag menar till det är ur världen. Skriket efter nikotin lugnar man lite ganska snabbt, med ersättningsmedlet. Men känslan ligger där och stör i bakgrunden ett tag. Det äcklar sig lite.

Vi mötte min brors blivande norska fru's vänner på lördag morgon hos en som bodde där. Styrde upp frukosten, pyntade i vackra trädgården och sen överraskade henne när hon kom tillbaka från en massage. Hon hade verkligen ingen aning. Hon trodde hon skulle till Lillehammer för att gå på barndop. Hon grät och jag med. Det var så fint.

Min första möhippa. Åh, den var inte alls sådär hemsk som jag sett på stan. Den här var jättefin. Och jag fick vänner för livet. En av lekarna var ganska rolig. Två lag. "Gissa hennes ex". 1 poäng för varje. Blåsa upp en ballong, och skriva namnet på när bruden godkänt. När man kommit på alla, får blivande bruden skjuta ner varenda ballong med pilar. "Hejdå Tommy", "Hejdå Tom-Kenneth(?hahahaha)", "Hejdå ...", "... ..."

2 månader

Helt underbart. Att jag inte rökt.
Är inte jätteofta röksugen men när det sker, jävlar - vad jag vill röka då.
Så det är fortsatt en tuff kamp.

Händer mycket annat trevligt i livet vilket känns bra. Om två veckor ska jag vandra upp på en fjälltopp i Arjeplog med en cp-skadad (Yes! Äntligen ska jag lära mig sluta använda det ordet så ofta.) och för barncancerfonden. Det stod om honom igår i Aftonbladet, så det är börjar bli ganska stort. Vet inte om man får länka här, så gör det inte.

Men dessförinnan ska jag hinna med både Lillehammer och midsommar i Dalarna.

Ha det underbart alla! Fortsätt kämpa! Ni är så jäkla bra!

i exakt detta nuet -

är jag så fruktansvärt röksugen!! Sitter och mailar lite viktiga/krävande mail och vill gå ut och röka mellan varje. Tänka igenom. Reflektera över vad som sägs. Fundera lite. Då vill jag röka under tiden jag tänker! Fy fan vad jag vill det!!! Ah vad kan jag göra istället? Det måste ju finnas nånting!! AAAaahh! Det går över. det går över. det går över. det går över. det går över. det går över.

50 dagar

Igår rökte jag inte.

Har varit mitt upp i en flytt och - satan - vad många gånger jag tänkte jag skulle ut och röka. När jag varit klar med det ena och det andra. Särskilt när jag gjort iordning balkongen. Varje gång fick jag påminna mig själv om att jag inte röker längre.

41 dagar

Igår rökte jag inte.

Går runt och märker fördelarna med rökstoppet.
Är väl en fas, som jag hört tar slut sen, så jag passar på att njuta och vara lycklig av allt positivt som händer. Har också förstått att kraftiga röksug kommer komma senare. Äckligt.

Livet känns så mycket längre. Jag har ju fått flera timmar extra per dag känns det som och hinner göra så mycket mer. Har aldrig haft så mycket energi som jag har nu. Är mitt uppe i en flytt och har aldrig organiserat, fixat och varit så noggrann med alla prylar förut. Varenda sak har en egen plats nu (tack Muji). Jag har också börjat somna hur lätt som helst, efter att ha insomningssvårigheter i över 20 år. (Första veckorna efter rökstoppet fuskade jag iofs med sömntabletter varenda kväll, vilket var skönt och gjorde att jag sov hela natten.) Ja, listan över fördelar går att göra hur lång som helst.
Fortsätt kämpa alla! Vilken fas ni än är i.

1 månad

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt.

Ja, jag är väl fortfarande mitt uppe i processen.

Vet inte varför jag jag mådde så oroligt i kroppen i början. Kanske för att jag har knarkat så mycket nikotin. Hemma, kunde jag tända cigg flera gånger i timmen.

Ibland glömmer mitt undermedvetna bort att jag slutat röka, men jag kommer på det när jag är på väg mot balkongdörren, eller reser mig från soffan på väg till ciggen.
(Ska nog inte ha cigg i närheten, för då kanske man hinner tända en innan man kommit på att man inte röker längre. Det måste ju hänt någon.)

Känner mig mycket lugnare de senaste dagarna. Så det går mot bättre tider.
Fortsätt kämpa alla, ni är alla så jäkla bra!

Hybris?

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jag känner mig nästan oövervinnlig. Pågått i några dagar. Är det någon som känner igen sig, eller läst/hört något om att man kan få hybris efter rökstopp? Jag hade en väninna på besök i fredags, och hon skrattade nästan hela tiden åt mig. Jag också. Jag hade svar på tal om allt. Allt var en piece of cake och jag kände mig störst i världen.
Nej, ingen alkohol var inblandad. Inga andra droger heller.
En fördel är väl att jag iallafall har märkt det, och kan försöka bromsa det lite på något sätt. Jag vet ju att jag är en helt vanlig människa.

Tänderna kliar inte så mycket längre och att jag luktade apa i munnen kan berott på att jag precis hade ätit lagrad ost. Jag luktar inte nu iallafall. :) Men ska ta upp tänderna hos tandläkaren nästa gång.

Kliar vid tänderna

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Eh.. Det kliar runt tänderna, i tandköttet. Har det med rökstoppet att göra? Läste att det kan blöda ett tag efter man slutar, men hur länge är ett tag? Någon som vet och varit med om samma? Hjälper klorhexidin? Jag ska testa iallafall, då jag har en sådan flaska ståendes. Vad mer kan man göra? Tycker jag luktar apa i munnen också.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se