Charlotte67s blogg

Återfall efter 300 dagar!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Tänk att detta drabbade mig efter mitt rökstopp som har varat i 300 dagar! Det gick på en sekund så hade jag ciggen i mun och drog djupa halsbloss och det kändes som att jag aldrig hade slutat. Hade sagt till mig själv då jag slutade röka efter 33 år att ALDRIG gå igenom processen att sluta igen, så med andra ord inget återfall här inte. Jag är en beroende person som slutade med alkohol för 7 år sedan, och har sedan dess varit nykter och har stor respekt för att ha en "on-off" relation till mina laster. Min rökning varade i fyra dygn och sedan bröt jag nu i Söndags igen utan något substitut och heller inga större besvär. Jag känner mig stolt och glad över att jag fixade detta så pass snabbt att skadan inte blev så stor och besvärlig, men vetskapen om detta är också riskabel. I går ringde mamma och sa att hon fått bröst cancer, och detta stärker mig ännu mer då jag tänker hjälpa henne att fimpa! Kämpa på alla ni som vill sluta och tänk på att efter abstinensen så sitter allt i huvudet!

Rökfri en hel vecka nu!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Tiden står inte still och nikotinsuget bleknar, jag kan knappt tro det är sant. Detta är min första gång som jag slutar röka och jag vill inte påstå att det har varit helt lätt, men nu känns det ändå som att abstinensen har avtagit och det jag behöver arbeta med nu är att avveckla alla dessa impulser att -jag ska bara ta ett bloss först, beteendet och vanan sitter där. Men varje gång under den här veckan som jag plockat ihop min handväska för att åka i väg så känns det så befriande att slippa checka: ciggen+tändare är med. Och skönt att slippa stå ute i kylan och frysa om handen, slippa leta upp askoppar ute och känna sig "kriminell" bland andra människor.
Sista tiden som rökare så upplevde jag det jobbigt och obekvämt att vara på offentliga platser och röka. Det hände att folk fråga om man kunde gå någon annanstans eller - ska du lägga fimpen där? Jag la ofta fimpen i plastfoliet från paketet, vad det stank askkopp om min väska!! Tacksam för att äntligen få vara en rökfri människa och lämna det destruktiva bakom mig! Kämpa på för det fungerar!

Det känns som jag vinner kampen!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

I dag är det min sjätte rökfria dag och den första av dom som suget känns lite mer avlägset och jag har inte heller varit så besatt av tanken på en cigg heller. Men jag är försiktig med högmodet, det är en lång process kvar och jag är långt ifrån räddad från detta jäkla gift! En sak bestämde jag tidigt att inte genomlida det här en gång till! I dag såg jag för första gången att hela ansiktet såg friskare ut, och tandköttet ser också mycket bättre ut. Jag har känt sedan första dagen en konstig känsla av lugn inombords och de hade jag inte förväntat mig med tanke på avgiftningen av ett så starkt nervgift. Så nu hoppas jag att det fortsätter i samma bana och att jag får leva ett rökfritt liv i sinnesro.

4 dagar rökfri och så röksugen!

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

I dag har jag varit röksugen precis hela tiden känns det som. Försöker läsa allt som gäller rökstopp om abstinensbesvären om alla vinster och följer alla tips som att dricka vatten, hålla mig sysselsatt och ta promenader, äta regelbundet osv. Jag är helt nikotinfri och för att ha rökt i över 30 år så måste jag ändå säga att det går ganska bra, sover ok, drömmer mycket men inga mardrömmar, och har bara tappat humöret fullstängit en gång hittills. Men även om man har skaffat sig kunskaper och är förberedd på sin resa mot ett hälsosammare liv så kan man känna sig fruktansvärt vilsen!
Jag är nykter alkoholist sedan 6 år tillbaka och de flesta har sagt till mig att jag har mycket erfarenhet och verktyg som jag skulle kunna använda mig av i detta läge också, och kanske gör jag det omedvetet. Men en sak måste jag säga att det hjälper mig otroligt mycket att få ta del av vad ni andra skriver och hur det faktiskt fungerar när man inte kämpar ensam utan vi är flera på samma väg! Tack för att ni finns och ge inte upp jag väljer att hålla mig till vinnarna!!

Tobak och vikt!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Känner mig stolt att ha klarat ännu en dag utan cigg! (3 dagen) Fick idag broschyrer från sluta röka linjen som var intressanta och lite deppiga att läsa bl.a för att suget är över efter NÅGRA veckor! Jag önskar av hela mitt hjärta att de ska bli bättre med den saken redan nu, helst i går. Och vad jag fasar för är vikt upp gång, är sedan många år aktiv på gymmet men har tyvärr inte kunnat tränat på flera veckor pga ryggbesvär. Det står så här " Nikotin ökar utsändningen av stresshormoner som leder till att kroppen förbränner mer energi och när man slutar normaliseras ämnesomsättningen och fyra av fem går i genomsnitt upp 3-4 kilo". Ok inte de värsta det blir värre konsekvenser av att vara aktiv rökare. Nu blir det för mig sjukgymnast så att jag kan börja träna igen, men innan dess ska jag unna mig en semla som ligger i köket och väntar på mig. Kämpa på alla ni duktiga!!

Rökfri nu i 48 tim!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Vad stolt jag känner mig nu när det börjar bli några rökfria dagar på kalendern. Fortfarande är inget förhandlingsbart vad gäller att ta en cigg även om suget griper tag i mig ordentligt emellanåt. I över 30 år har jag druckit mitt morronkaffe och rökt, och nu plötsligt så är den stunden borta! Självklart att de kommer lite tomhet och sorg, det är ju en förändring i livet som är stor. Men jag håller mig till mina många skäl till att sluta och alla vinster som kommer med att äntligen bli rökfri, tänk bara vilken frihet det innebär!
Jag tvättade min jacka i dag då jag kände att den luktade gammal fimp, Usch!

Rökfri nu i 20 tim.

Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Har tagit Champix i 9 dagar och har nu min första rökfria dag. Svårt med det tillvanda beteendet att i tid och otid tända en cigg. Röksuget är som starkas efter maten och till kaffet. Svettades, blev yr och gråtfärdig på eftermiddagen, ringde då till Sluta röka linjen där jag fick prata med en fd rökare, det hjälpte! Jag är starkt motiverad till att sluta men det är obehagligt med abstinensbesvären, men de varar ju inte för evigt. Det hjälper också att läsa vad ni andra skriver om detta förbannade nikotin!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se