ireans blogg

24 dagar

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag var tvungen att räkna efter idag då nån frågade mig hur länge jag varit rökfri. Det intressanta är att jag faktiskt trodde det varit längre.
Vart liksom "är det bara 24dagar, borde inte jag ha nåt sug?" Då jag tänker på att unna mig nåt är det inte cigaretter jag tänker på utan en stor färsk äppelmunk! eller en stor portion tiramisu :)

Kanske var bra att gå på diet samtidigt och vara benhård så man flyttar fokus ? Alllt smakar hur som helst underbart nu. Om det då beror på rökstopp eller att jag äter så strikt under veckorna kan jag inte vara helt säker på :D

Allen Carr är verkligen min hjälte :).

3 veckor rökfri

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Det har nu hunnit gå 3 veckor utan cigaretter. De enda gångerna jag får påminna mig om att jag inte vill röka är då jag blir upprörd. Vilket jag blivit ett par gånger i veckan men det är pga dietförändringen,

Fortfarande lite problem med att somna och sova hela natten men det fungerar iaf.

I övrigt är jag mest nöjd med att tagit beslutet till förändring
inte lukta illa
inte behöva gå ut vid olämpliga tillfällen för att jag måste (eller sitta kvar och lida)
inte slösa pengar på dumheter
givetvis minska alla risker till alla sjukdomar men det känns inte så nära till hands på nåt vis

Saker jag ser blivit bättre
jag är piggare
jag har börjat få rosigare hy
mina tänder ser vitare ut
jag är bättre på att dricka vatten
min självkänsla

Luktsinne vet jag inte om jag ska sätta på plus eller minus. Visst är det trevligt då något luktar gott, men det är samtidigt olidligt då något inte luktar gott.

Så vad har jag förlorat
Falsk trygghet

Här tänkte jag skriva något om den sociala närvaron då man går ut med arbetskamrater. Men nej jag saknar den inte. Jag hinner prata med dem annars också. Det ska vara den där microskopiska grejen med att jag har en inbyggd klocka att jag behöver sträcka på mig engång i timman, men det tror jag att jag kan lösa med en äggklocka om jag måste :)

18.e dag

Igår varken rökte eller snusade jag.
Nikotinsug nu: Mycket lite .

Lite intressant att det redan har gått 18 dagar. Jag glömmer bort i många timmar åt gången att jag ens varit rökare. Det är jätteskönt att slippa springa ut på rökpauser och bara kunna sitta inne i värmen och surra istället. Jag sover fortfarande inte helt bra men vaknar bara 1gång per natt, det är irriterande och jag hoppas det går bort.

Det har gått nästan oförskämt bra den här gången. Jag hade förstås abstinens de första dagarna men inte så att det inte gick att hantera. Jag kokade lättare över om jag blev uppstressad (det gör jag säkert nu också men det inte så kännbart)
Min teori är att anledningen det gick så lätt denna gång är att jag vet att röksugenheten går över, det är bara en fråga om några dagar och sen blir jag fri från beroendet. Jag satt mig på diet bara ett par dagar efter rökstoppet och äter nu strikt protein baserat kost. Den biten känns faktiskt jobbigare än cigaretterna. Jag skulle verkligen kunna göra vad som helst för en stor saftig semla eller en choklad ask eller kanske en massa glass? eller hemmagjord pizza!

Nu är målet att överleva till lördag då jag har min fuskardag och ska få unna mig saker (inte cigaretter för det är inte intressant)

13 dagar fri

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Sitter och gäspar med min kaffekopp och saknar inte den obligatoriska ciggen. Jag börjar märka att jag glömmer bort cigg oftare och oftare. Vilket är skönt för det är irriterande att behöva stanna upp sig själv då man är på väg mot balkongen för ett snabbt bloss.
Jag har fortfarande väldigt jobbigt med sömnen då jag både har svårt att somna in och problemet med att jag vaknar flera gånger per natt. Jobbveckorna avhjälptes genom att jag ringde v-centralen och bad om sömntabletter så jag inte behöver vara utsliten på veckorna.
Förutom de besvären är jag ovanligt pigg och har mer energi, Jag har till och med lyckats ta mig iväg till simning 2gånger, långpromenad och lite styrke (har givetvis tillhörande träningsvärk som borde kunna räknas till abstinensbesvär ;) )
Rökare börjar llukta otroligt illa nu, vilket är bra för då stärks min motivation ännu mer. Finns väl ingen som villl gå runt och lukta på det där viset?

Har inga som helst problem med att se mig själv som icke-rökare resten av livet :)

6 dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Nikotinsug nu: Mycket lite .

Nu har det gått 6 dagar och jag börjar redan se mig själv som icke-rökare.
Jag kan fortfarande få il av svettningar och mitt humör är inte det bästa :) Tror det jag tycker är värst är att jag vaknar flera gånger per natt och måste tvinga mig att somna om. Men annars har jag inte något större sug efter ciggen. Ibland händer det att jag får för mig jag ska röka och måste påminna mig själv om att det ska jag inte. Men det är speciella tillfällen och gärna då jag är klar med något jag gjort. Här behöver jag nog hitta på annat tankesätt för "belöning"
Vad jag har kommit fram till är att besvären känns mycket mindre om man inte småäter hela tiden. Samt att man försöker äta nyttigt med jämna mellanrum för blodsocker
Annars flyter dagarna på. Inget nikontinersättning, tuggummin, godis eller så. Jag har till och med börjat se över vad jag äter för viktnedgång.

Tack Allen Carr

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jag har nu varit rökfri i drygt 2 dygn och klarar det galant. Visst har humöret varit lite svajigt och jag har varit lite yr och haft rejält med svettningar, men det känns ändå enkelt.

Denna gång läste jag Allen Carrs äntligen icke-rökare för kvinnor och lyfter upp den så fort nikotinbegäret försöker få mig i panik igen. Jag har upptäckt att jag får värre besvär då jag äter något, det liksom triggar igång mitt nikotinbegär. Vissa av omgångarna av abstinens har nästan känts som sköna risslingar genom kroppen (helt galet) .
Det jag finner mest jobbigt är svettningarna och det dåliga tålamodet men annars går det bra :)

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se