Hubbles blogg

6 dagar och 0 cigaretter senare

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Hej på er!

Igår var jag ute och drack öl för första gången sedan jag slutade röka i måndags. Trots att många i vårt sällskap rökte - en av dem var dessutom så okänslig att hon satt bredvid mig och blåste rök i ansiktet på mig, visserligen omedvetet, men ändå - klarade jag mig galant med mina nikotintuggummi. Jag fick dessutom beröm från mina vänner, som tyckte att det var beundransvärt att inte röka när jag hamnade i en situation som tidigare varit starkt associerad med cigaretter (varm sommarkväll, öl och vänner på vårt favorithängställe).

När jag slutade förra gången och lyckades men föll dit igen (jag tycker att ett år helt utan nikotin är att lyckas sluta, trots att jag började röka igen), undvek jag alla situationer som jag förknippade med nikotin. Det resulterade i nästintill inga utekvällar alls, och en känsla av isolering som nikotinreceptorerna i min hjärna drog fördel av. Jag revolterade mot perfektionisten och tog ett bloss på en väns cigarett. Därefter gick det utför. Inom en vecka hade jag köpt mitt första paket.

I mitt förra logginlägg sa jag till mig själv att jag nästa gång skulle skriva om vad jag lärt mig från den gången jag slutade men började röka igen. Att fortsätta leva är en av de viktigaste reglerna jag håller mig till nu. Om jag övar mig på att vara en icke-rökare varje dag, kommer också associationerna att förändras om ett tag. Då blir det lättare, och självklart, att jag inte är en av de som röker.

12 h och 15 min efter rökstopp

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Hej!

Igår klockan 01.00 slutade jag röka. Jag har velat ta steget länge, men antingen gett upp efter några timmar eller glömt mitt löfte (läs: totalt struntat i det pga röksug och kaffecravings) när jag vaknat dagen efter. Men nu är jag igång igen, och denna gång tänker jag lyckas.

För fem år sedan slutade jag röka och höll upp i ett år. Jag började röka igen när jag börjat se mig själv som icke-rökare och glömde bort faran i att bara ta ett bloss på en kompis cigarett när vi var ute och drack öl en varm vårkväll. Därefter gick det utför - inom en vecka hade jag köpt mitt första, efter rökslutet, paket cigaretter och inom två var jag fullt upptagen med att ta igen ALLA de cigaretter jag inte rökt under det gångna året. Som jag skämdes. Och njöt. Självföraktet kickade igång direkt, och sedan dess har jag försökt sluta i snitt fyra gånger per år. Jag kan inte riktigt fatta att det faktiskt är fem år sen heller.

Som nybörjare i det rökfria livet tänker jag i alla fall lista hur jag gjorde förra gången för att sluta. Jag kommer att skilja på hur en gör för att sluta röka, och hur en gör för att fortsätta vara rökfri, eftersom de olika faserna bjuder på helt olika utmaningar och sinneslägen.

När jag slutade:
- Tuggade jag nikotintuggummi konstant de två första dygnen för att se till att mina abstinensbesvär aldrig peakade.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se