Laks blogg

321 dagar efter stopp

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hej alla. Som ni ser är jag en av dem sluta-rökare som det gått bra för. det är över 10 månader sen jag tog min allra sista cigg. och det känns väldigt bra nu. Går in här då och då för att påminna mig om att man aldrig kan slappna av helt. Men jag vill också peppa alla nya och säga att det faktiskt går. Av alla i min omgivning trodde alla, verkligen alla, inklusive mig själv att jag var den siste som skulle kunna sluta röka. men jag gjorde det. Med hjälp av nikotintabletter, resoribletterna som man lägger under tungan. Dem rekommenderar jag starkt! dem är de enda i nikotinersättningsväg som funkat för mig. Men det man också lär sig, både av erfarenhet och av denna bloggen att det aldrig finns ett rätt sätt, utan olika saker funkar för olika personer. Gällande Allen Carr som det stod lite om så funkade inte den på mig heller gällande att den fick mig att sluta. Men jag tycker att det är en väldigt bra bok för den hjälper en verkligen att förstå vad nikotinberoende är. Därför var den en stor del i min sluta röka kamp. serdessutom se mig som en nykter rökare eller vad man kallar det. Liksom en nykter alkoholist aldrig kan ta en drink i resten av sitt liv, kan jag aldrig, aldrig någonsin ta en cigg igen för då vet jag att det är kört för mig. Men allt detta är så värt det! just själva beroendet är så otroligt skönt att slippa. Lycka till alla och fortsätt kämpa!

tack

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej. ville bara tacka Lucky-Lucy för dina så alltid fina kommentarer. det är verkligen stärkande! vad skönt för oss alla att vi har detta forum! Ha en bra söndagkväll!

ett nytt hinder

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

hej alla. jag är som tur är ännu en som klarat julen rökfri, känns fantastiskt skönt. samtidigt är jag fortfarande inne i min svacka, som ju verkar vara 3-månaderssvackan. Känner mig ju ganska röksugen emellanåt vilket jag ju inte gjort på ett tag innan. drygt, samtidigt kan jag hantera det.
det som blev det stora hindret och verkligen en pärs i jul var att inte få det naturliga pausen som man får när man röker. Jag firade jul med min sambos familj, vilket väl är ok, men kräver verkligen sina pauser!!! innan har jag ju då gått ut o rökt, men nu gick ju inte det, och man kan ju inte riktigt lämna rummet utan anledning. det fick istället bli X antal onödiga toalettbesök, och även några besök i klädkammaren då jag bara stod och andades en stund... ja vad gör man inte. .. allt för att inte röka och allt för att inte få sammanbrott över hans släkt...

ha det bra alla!!!

88 dagar a.k.a 3-månaderssträcket...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Hej alla! det var länge sen jag skrev, men jag är här inne ganska ofta och läser. det har varit lite stiltje ett tag där allt bara flutit på och fungerat mycket bra. sen helt plötsligt för ngn vecka sen så började jag helt plötsligt känna mig väldigt röksugen och började tänka oerhört mycket på cigg. jag undrade var detta helt plötsligt kom ifrån och jag insåg att det antagligen är det ökända 3-månadershindret... att det kan vara så på riktigt. jag har inte rökt vilket jag är väldigt stolt över, men jag känner mig svagare och jag märker att min motivation är lite kass, samtidigt vill jag ju inte att allt detta jobb ska vara förgäves !
Jag firar 100 dagar i början av januari och dit ska jag banne mig nå! då ska det bli kalas, och jag hoppas på att jag får ngn fin present av min pojkvän nu när jag varit så duktig..haha.
Min pojkväns lillebror har ju varit min rökkompis, men under en period så slutade han, och började igen efter 8 månader! jag tycker det känns sjukt att man gör det efter så lång tid, men det är ju mer än han som har vandrat den vägen... så inser att jag inte behöver vara ett undantag även om jag ska se till att vara det. jag undrar väl helt enkelt om man någonsin kommer över på den säkra sidan? Hoppas det! men man är väl som en nykter alkoholist...
Det är fantastiskt att läsa om alla som kämpar. shit vad duktiga vi är!
God jul till er alla!

Målet!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej alla kämpar.
Tack för alla kommentarer! Denna bekant jag skrev om som fällde dem kommentarerna, hon är inte mycket att hänga i julgranen... Men visst är det konstigt att folk är så. O kommentater vi kanske även alla fått gällande att sluta med nikotinersättning eller cold turkey. Tror inte det finns ngt genrellt svar, utan alla måste ju hitta sin väg, och som sagt som ngn sa det är ju målet som är det viktiga inte hur man når dit.Alla reagerar ju olika och beroendet i kroppen och knoppen ser mog väligt olika ut. Det viktiga är ju att det funkar, själv älskar jag ju mina resoribletter, dem har hjälpt mig, och nu märker jag att jag har börjat trappa ner omedvetet på dem. dock ska jag inte slappa till mig riktigt än, måste först vara säker på att det går. Jag älskar denna sidan, även om jag själv inte skriver så mycket längre så lusläser jag allt, det behövs fortfarande.Vi är grymt duktiga!

59 dagar. det går minsann!!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Det går ju faktiskt. Trodde ju faktiskt att det knappt skulle gå, men det gjorde det. Jag är otroligt stolt, samtidigt vågar jag inte riktigt ropa hej än.
Jag drömde inatt igen att jag rökte, det är precis som att jag kämpar mer i sömnen än i verkligheten, eller är det som att jag omedvetet ser mig själv fortfarande som en rökare? Det som är positivt med att drömma om att jag röker är att jag blir så glad när jag vaknar och inser att jag inte gjort det. det är dock så verkligt i drömmen att jag har svårt ibland att veta om jag har rökt eller inte.

I helgen träffade jag en vän/bekant som är rökare. Hon har inte tagit mitt slutande lika bra som resten av min omgivning utan mer som en diss mot henne själv an ngn konstig anledning. Hon försökte få mig att tänka att jag kan ju faktiskt feströka och att jag ju faktiskt kan sluta senare i livet - för jag är ju så ung! Som tur är eller självfallet ska man väl säga så blev jag inte det minsta lockad utan tvärt om mer övertygad om att det är ett rätt beslut jag tagit. Att ngn vill få en att misslyckas, antagligen för hon själv inte ska känna sig så dålig, är ju uselt, men för mig ganska bra som sagt för då tänker jag att nu jävlar i det ska jag "vinna" över henne.

Kämpa på alla duktiga! Det går faktiskt!

drömmar igen

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej alla. Vill bara fortsätta på föregående inlägg angående drömmar. Jag skrev lite i början av min slutaröka-karriär här om drömmar, och tänkte att det ät väl inte så konstigt att man drömmer om cigg den första tiden. sen har jag inte drömt på ett tag, men så igen precis som Millis så kommer det en sån dröm igen. efter 50 dagar! jag drömde att jag helst plötsligt satt med en cigg i handen, och insåg att jag hade rökt en halv ciggarett och jag blev helt förtvivlad. Jag undrar oxå vad de här drömmarna har för orsak och syfte. Jag kan väl tänka mig att jag är så rädd fortfarande för att trilla dit igen så det är därför jag drömmer.

Förresten, använder sig de flesta som använder sig av nikotinersättning plåster? tycker jag läser mkt om dem. Hade gärna hört mer om hur det känns med dem. Jag använder mig av resoribletter, såna som man lägger under tungan och som ska smälta där, som man inte suger på. jag är vääldigt nöjd med dem.
Ha det bra alla!

En gräns

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej alla. Shit vad duktiga vi alla är ändå. Jag gick och tänkte på det idag: att nu är man äntligen (snart iallafall)
på andra sidan. Innan som rökare gick jag ofta o tänkte på att jag ville sluta, och framför allt ville jag HA SLUTAT så att det jobbiga med att sluta inte fanns, utan man var helt plötsligt rökfri. Jag ville såklart bara vara där. Och nu börjar jag känna att jag är där, och det känns faktiskt overkligt, för jag har ju gått o drömt om att ha slutat röka så många gånger så kan knappt tro att det är sant. För nu börjar det faktiskt kännas bra. jag märker verkligen att jag inte tänker på ciggaretter alls i samma utsträckning som jag gjorde tidigare och röksuget har ju verkligen minskat extremt.
Om någon skulle fråga mig nu (varför ngn nu skulle fråga vet jag inte...) om jag är rökare skulle jag ju säga Nej, och jag skulle oxå känna att det är så. Lovely

Trots att det känns så bra så kan jag inte helt undslippa rädslan för att misslyckas, att jag tänker på att det hade ju varit så sjukt jobbigt om åkte dit igen, och tänk om jag gör det... usch. Dock är jag nog övervägande glad just nu.

Känns bättre nu

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Som min rubrik säger så känns det bättre nu. Jag hade fortfarande blivit glad om jag hade blivit helt fantastiskt glad och sprudlande men det verkar inte komma. Men nu känner jag mig iallafall harmonisk och glad och förbannat nöjd. Har haft många prövningar den senaste veckan som jag inte brukar ha. Min rökande pappa har varit på besök och jag har umgåtts med många av mina rökande vänner i samband med mycket mat och alkohol. men det har gått bra. De första gångerna med fest och rökande vänner gick ju bra, men var fruktansvärt prövande. igår hade jag allhelgonamiddag och det gick utan större prövningar. när mina vänner gick ut o rökte kände jag absolut att det hade ju varit så gott o följa med o röka, men jag bara gjorde det inte, och det var inte särskilt jobbigt. Det var väldigt skönt att känna. det känns som att det börjar bli bättre och lättare. Vad glad jag är över att denna sidan finns! Kämpa på alla!

dag 42

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej! Jaha då är jag inne på min dag 42 och det känns ju såklart super bra. Dock är jag lite förtvivlad eftersom min motivation har försvunnit allt mer den senaste veckan. Arguementen som jag från början lyckats slå bort har nu kommit, och jag slåt inte tillbaka lika starkt. det handlar ju om de vanliga argumenten - Det är väl inte så viktigt att sluta egentligen, Nu gick det ju så bra att sluta så då akn jag ju sluta när som helst...senare, Jag kan ju bara röka EN cigg o se hur det känns . etc. Jag blir förtvivlad över att detta kommer, för nu när det ändå gått en tid vill ju jag att det ska kännas som att jag aldrig vill röka mer, men den känslan kommer inte.
Men ja jag ska ju fan inte röka, måste hålla kvar vid detta!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se