CCs blogg

Fan!

Igår rökte jag 4 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Satan! Var rökfri i 13 dagar, sedan sade det smack - pang -bom!! En cigg! Sedan har jag köpt lkanske sex paket på en vecka. Bara att börja om, ta denna dag som ett stort farväl till ciggaretterna. Såhär kan jag inte ha det, springa runt och vara röksugen. Tror jag måste hålla i med nikotonsubstituten, för jag kan inte med gott samvete springa runt och blossa. "Det är helheten som gör det", säger folk. "Om du röker i tio år får du inga skador eller följdsjukdomar", sade en läkare. Men det går inte att tänka så om man faktiskt skall sluta, även om man vill så kan man när det sviktar uppe i skallen på sig använda dessa argument till att suga i sig en massa gifter osv. Det är inte bra och inte klokt.
Jag vet att jag har ett val, och nu har jag kommit till den punkten (igen) att jag måste göra något åt det. Vill inte bli en rökare igen. Jag saknar att känna alla dofter och piggheten som inföll sig kort därefter. Bara att härda ut och inte denna gång sluta med nikotinmedlen för tidigt. Även om jag kanske bara tog ett tuggumi då och då (typ varannan-var tredje dagish), så kan det ha varit så enkelt...
Suck, pust och stön + en gnutta besvikelse.
Men man får väl ta lärdom av sina misstag.

KRAM på er allihop!
Och tusen tack för denna sida, detta forum!

10 dagar. En natt och en morgon.

Igår rökte jag 1 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Fan! Efter att ha fixar tio dagar blev jag på kvällen röksugen i samband med alkohol (klarade av alkohol-situation typ dag tre/fyra).. Igår var det spelning, vänner och öl. Det var ingen bra kombination. Det blev en cigg igår natt, och en cigg imorse. Nu undrar jag om jag måste gå igenom all skit igen för två cigg? Har alla vinster man gjort hittills, dragits tillbaka i samband med dessa cigg - eller tar jag i nu? Målar jag fan på väggen? Någon som vet?

Försommar dofter!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Hej på er!

Har nu varit rökfri i snart en vecka, kan säga att jag njuter av blommornas doft och skogens parfym. Luktsinnet är verkligen påtagligt, likaså smaksinnet! Kan inte äta men egen-kryddade mat längre, helt horribelt. Kan också tycka att ALLT luktar rök (tvättat allt som går att tvätta i princip, samt vädrat ut dygnet runt) så den biten är kanske psykologisk - om inte röklukt verkligen sätter sig så ofantligt i väggar, vill säga? I övrigt har jag börjat notera alla gaser och andra dofter när man är ute i trafiken, på stan osv. Blev smått nostalgisk.
Saknar att hålla i en cigg och blossa på, men jag saknar inte all "ohyra" som följer med ner i lungorna och doften som cigg i sig lämnar i ens kläder och "på" ens händer.

Funderade lite på hur upplever/upplevde ni andra medlemmar er första tid som rökfria?
Ta hand om er, allihop!

Nya sätt att hantera vardagen.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Hej, gott folk!

Har funderat över det här med hur man skall hantera abstinens. Mitt förhållningssätt är att skapa "nya rökfria minnen", på platser där jag tidigare rökt, eller i samband med vänner som röker (för man blir trots allt väldigt påmind om ciggaretter vart man än vänder sig, kan jag tycka). Dock känns det hela nytt och lite "stressmoments-aktigt", men jag tror det handlar om att skola in sig själv i en nya vana och finna trygghet i den, samt tillåta sig själv att se den nya vanan - att den håller och funkar. Har ju inte varit rökfri sålänge (fick börja om), tror också att man skall se på sig själv som en icke-rökare..Och när abstinensen då kickar in, påminna sig själv om den fakta man funnit i ämnet och det man tagit till sig som gäller angående rökning. Det går på något vis inte för min del att refusera de aspekterna. Hur tänker ni?

Måste förövrigt passa på att tillägga att jag lyckades idag umgås med folk som röker, samt sitta på en uteservering med lite öl och gott sällskap - utan att röka. Det är dagens vinst för min del :)

Hoppas ni har en trevlig Fredag, där ute!

Illamående!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Blä! Är illamående som satan och yrslig värre. Antar och hoppas att det beror på brist av nikotin. Har f.ö tagit ett eller två nikotin tuggummin idag (2mg), försöker hålla de nere i den mån det går också. Men har de alltid på fickan/i väskan utifall att.. hoppas detta olidliga illamående och förbannade yrsel går över illa kvickt (har för mig att det stabiliserade sig efter några dagar sådär)!!

Tack och hej!
Önskar er alla en fin dag!

Livet med en pinne?!

Igår rökte jag 3 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Här höll man sig i tre dagar, och ja. Det var inga större problem, dag två och dag tre tog jag knappt några nikotintuggumin. Dag fyra, tog jag ett par bloss (var med en vän). Samma kväll, lyckades jag med konststycket att bli förbannad. Detta resulterade i att jag fick röka av min väns cigaretter. Vilket resulterade i att jag fick röka och köpa cigg åt henne (som tack, eller hur man skall uttrycka sig :) ).. I fredags köpte jag en ask, då vi gick ut. Igår rökte jag tre stycken cigg allt som allt. Och idag orkade jag inte kämpa, känner lite skuld för mitt beteende då det är egentligen helt onödigt att hålla på så här. Men jag får ta mig tid (efter denna ask) att "hitta" tillbaka till min rökfria tillvaro, som jag har tänkt bygga upp.. Inte mer med det.

1 dygn.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Har klarat av dygn ett.
Jobbade ett par timmar igår, så det underlättade (brukar iofs låta bli att röka på jobbet). Under gårdagen tog jag kanske bara 5 nikotintuggummin sammanlagt. Idag blev det betydligt fler... Har fått uppblåst mage så det heter duga, kanske har något med saken att göra? Varit yr under dygnet som gått (gäller iofs den senaste veckan i stort..) om det beror på detta tuggandet, så bör det ger med sig inom ett par dagar...(någon som her erfarenhet?)
Har annars passat på och tvättat, så det luktar gott om kläderna. Dock luktar mina jackor som ett gigantiskt puffmoln i sig, vilket är rätt ofräscht... Menmen! :)
Önskar er alla en god helg!

Tröttsamt värre.

Igår rökte jag 19 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hade ju tänkt att trappa ner. Det går inget vidare., Visst - jag tar flera timmar på mig innan jag tänder första ciggen (tillskillnad från tidigare, då var det direkt på morgonen), men när det väl är igång blossas det hej vilt!
Funderar på om det helt enkelt inte är lättare att skippa detdär med nedtrappning och köra igång med nikotintuggumin fullt ut? Med tanke på att försa ciggen är sent på förmiddagen-lunchtid numera? Och att köpa ett paket för bara en-två cigg skull känns ju egentligen rätt värdelöst? Och det resulterar i att man röker upp hela paketet? Känns tämligen onödigt..

The road to success - the epic fall.

Igår rökte jag 15 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Ja det här gick ju, sisådär....- kan man ju kanske sammanfatta de senaste två dagarna här! Bytte stoppdatum nyss. Skall göra upp någon form av schema så att man kan anpassa sitt tänk runt miljöer man röker i och börja därifrån. Måste sätta mig nån kväll och fokusera på det tror jag.. Har gjort detta en gång tidigare och det var ett bra tillvägagångssätt... Det är ju en omställning av stora mått, det har ju blivit ett par större omställningar under det senaste året, men jag känner att det är dags att göra något åt det här med rökningen. Det ligger trots allt hos mig att ta tag i biten med ciggen....

Sluta tvärt eller med tuggumin??

Igår rökte jag 20 cigarretter och snusade 1 prillor.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Funderar på vilket som är bästa sättet att sluta på? med eller utan nikotinläkemedel? Läste att det tar mindre än två minuter tills röksuget är över, och på nåt nikotinläkemedels hemsida tar det 5-7 minuter innan tuggumit börjar verka (om man nu vill ha det). Följdfrågan på detta är då, är det värt att använda sig av nikotinläkemedel, eller skall man klippa rätt av och stå ut?

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se