_Mimmi_s blogg

Spirometri

Igår rökte jag 9 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Beställde en spirometri i mitten av april, har inte kollat min astma på ca 10år! Fick en tid 6 maj, trodde självklart att jag då hunnit bli rökfri, bestämde mig att jag skulle välja ett datum längre fram att sluta iställe för att köpa ett paket och sen försöka sluta och sen ett paket till och om igen som jag har gjort de senaste månaderna. 1 maj skulle jag vara rökfri, redan sista april på dagen tog cigaretterna slut och jag kom snabbt på ursäkten att vi kan ju dricka ikväll eftersom de är Valborg och jag köpte ett sista paket till, för jag skulle ju ändå röka sista april! Ciggen son blev kvar smulade jag sönder på natten. Två dagar var jag rökfri och de dagarna gick jättebra tills jag kom på att vi hade dricka kvar och de va ju lika bra att dricka de på fredan och röka så jag inte skulle göra de/eller ha de som ursäkt längre fram när jag varit rökfri längre! Smulade även sönder de som blev kvar denna gången, lördagen var vi på kalas och där tiggde jag till mig några cigg, de tyckte jag va bättre än att köpa ett helt paket. Tänk va dum man är! Köpte ändå ett paket dagen efter och och plötsligt va de spirometri och jag som trodde jag glatt kunde säga att jag har varit rökare men nu är jag rökfri.

Testerna visade att jag hade normal lungfunktion och min astma hade inte blivit sämre, alla års rökning hade inte satt sina spår, ÄNNU. Borde bli jätte glad men hade nästan hoppats på dåliga resultat för att de skulle skrämma mig så jag slutare tvärt, helt sjukt hur man tänker! Vet inte riktigt hur jag ska lyckas bli rökfri, nikotinmonstret har min gärna i sin makt och de känns som om jag har tvångstankar.. Kan inte hålla på så här dag efter dag, månad efter månad! Har bestämt mig för att sluta, men skjuter fram de hela tiden! Ska göra ett försök igen när paketet tar slut, har bestämt mig för att prova ringa slutaröka-linjen den här gången, behöver prata med någon känner jag!

!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

!

Dessa tankar

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Fy fan va jobbigt de har varit idag, har varit på gränsen till att åka och köpa cigg flera gånger, ändå har ja inte varit vaken hela dagen, har till och med gjort tårtbottnar, men har inte kunnat tänka på annat än cigg. De dumma är att ja tänker: ska ja köpa el ska ja inte köpa? De är bättre ja slutar till helgen för då har vi kalas och då kan ja inte röka! Men de är ju inte för andras skull ja slutar och de är ja själv som ska få mig att sluta. Skulle önska nån sa till mig att du får inte röka! Va nära på att skita i träningen för att hellre röka, väntar med att ta munsprayen ifall ja ska röka iställe för de är ju godare! Min lillasyster ska komma ikväll och ja har funderat på hur ja ska dölja rökningen, hur många ja hinner röka innan, hur länge ja behöver vänta tills hon åker imorgon OM ja ska köpa cigg.. Helt sjuka tankar, men nu på väg till träningen började ja få distans till tankarna och har bestämt mig för att göra de ända rätta INTE köpa cigaretter!

Andra dagen!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Idag har ja varit jätte trött, sovit i flera omgångar.. Gick upp ur sängen halv 12! Och då givetvis jätte röksugen men ja vet att de beror på att ja är hungrig egentligen, har nu tagit munspray och ätit två goda äggsmörgåsar, känns lite bättre men suget kryper in på en, och man tänker lite negativt.. Men måste komma ihåg att oavsett va ja känner så ska ja inte köpa cigaretter. De är svårt, vill så gärna skjuta fram beslutet.

Jag VILL sluta

Igår rökte jag 5 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Nu har jag dragit i mig två äckliga cigg på raken! Två kvar som jag ska förstöra.. Imorgon gäller det(igen). Kommer inte må sämre än va ja redan gör! Kan inte skjuta fram rökstoppet hela tiden, vet inte hur många gånger ju ändrat stoppdatumet här på loggen! Ja vill kunna träna utan att behöva ta bricnyl, inte behöva ta den varje natt :( ja vill leva! lukta gott! Vara en förebild för mina barn att de ska slippa giftena som sitter i kläder, hud och hår. Jag vill orka mer, äta och sova bättre! Men framförallt slippa ångesten och skammen! Ja tror att ja är tvingad att röka, men nu måste ja ta tillbaka kontrollen över mitt liv, ja väljer själv hur ja vill leva! Och hittills har ja gjort dumma val som får mig att tappa lusten, glädjen och självkänslan. En klok människa skrev till mig här på loggen att beslutet är som en stolpe och känslorna en gunga, de kommer bli både behagligt och obehagligt men beslutet står fast! De har ja tänkt på och ska tänka mer på.. Måste tillåta mig själv att va ledsen, arg och må lite dåligt för de kommer bli bättre, ska ta mig igenom den här jobbiga perioden! Känslorna är en del av livet, men inte nikotinet. Önska mig lycka till! Nu ska ja kämpa på riktigt.

Plågar mig själv

Igår rökte jag 8 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Imorgon gör jag ett försök till.. Fattar inte att man gör det så svårt för sig, jag vill ju verkligen sluta men nikotinmonstret kämpar så starkt emot! Jag tänker att "ett paket till" spelar ingen roll, men när man har tänkt så i flera år spelar det stor roll, det kommer bli min död om jag fortsätter.. Det är inte värt det, finns inget bra med att röka fast man inbillar sig det speciellt när cigaretterna är slut. När jag försöker sluta försöker jag inte ens, kämpar inget utan ger mig vid minsta abstinens, och intalar mig att jag kan om jag vill, men jag VILL ju! Så varför plågar jag mig själv hela tiden? Nej den här gången ska bli den sista!

Nu suger det!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Femte dagen som ja är rökfri, har knappt tänkt jobbiga tankar eller varit sugen! Tog zonic munspray de två första dagarna, sen inget lördag och söndag. Tog sprayen direkt ja blev sugen förut, hjälpte en stund sen kom tankarna igen! Försöker komma på nån bra ursäkt för att köpa cigg( finns inga bra ). Har iaf ätit och nu sitter ja och vräker i mig torkade plommon och lite godis, känns lite bättre nu! Har varit så fruktansvärt trött de senaste dagarna, inbillar mig att bara ja får röka blir ja pigg, glad och orkar mer..

Känns rätt

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Igår rökte ja inget och idag inget heller, första gången som ja känner att ja kan bli rökfri för alltid, förr har ja alltid bestämt att ja ska fortsätta feströka, och det är alltid då ja fallit tillbaka. Tog zonic munspray en gång igår och en idag, har tänkt positivt och inte tvivlat nått. Faktiskt första gången ja känner mig glad för att ha slutat, de två senaste gångerna ja slutade kände ja mig tvingad pga graviditet och då sörjde ja ciggen och längtade tills ja fick röka igen. Ja rekommenderar alla att läsa Allen Carr-äntligen icke rökare. Skit bra bok som gör att man blir medveten, tänker efter och förstår rökningen på ett annat sätt än tidigare. Läste den fyra gånger innan ja blev gravid senaste gången, trodde på allt och förstod varför ja rökte, men just då var ja inte tillräckligt mottaglig och redo så ja rökte tills ja blev tvingad att sluta! Nu har ja verkligen tänkt på de som skrivits i boken, läst här på loggen, och tryggheten med munsprayen, tar ja den så behöver ja inte spinna vidare med mina tankar och inbilla mig hur gott de är att röka för enda anledningen är att man är beroende av nikotin! Och känner sig tvingad att röka. Tror att ja fått in detta i min hjärna nu, så ser fram emot många rökfria dagar framöver. Hoppas alla andra där ute kämpar på och överlistar detta hemska drogmissbruk. Lycka till...

Munspray

Igår rökte jag 4 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Har nyss rökt min näst sista cigg! En kvar innan ja lägger mig. Har inte varit inne på några dagar sen mitt senaste återfall. Då hade det nästan gått två dagar innan ja köpte ett paket till, hade bett min sambo att säga nej om ja tjatade om cigg, eftersom ja smygröker vågar ja inte ens köpa cigg själv så de är alltid han som får åka och köpa. Och på kvällen när ja va som mest sugen och hade bestämt mig för "bara ett paket till" så vägrade han åka och köpa och rabblade upp allt negativt och det som ja bett honom säga, blev så ledsen och besviken och lyckades till slut övertala honom! Helt sjukt hur man håller på och allt man kan säga bara för att få en cigg.Så när ja rökte denna äckliga ciggen som ja längtat efter så otroligt mycket och som så underbart stillade mitt sug, Fattade ja verkligen att ja inte kommer fixa detta utan hjälpmedel. Röker ju inte så många cigg och har klarat mig förr utan hjälpmedel men alltid fallit tillbaka. Därför har ja varit och köpt zonic munspray, nån som provat? Oftast går de ett dygn innan ja får sådana fruktansvärda abstinensbesvär och de ända som är skönt med cigaretterna är att de stillar abstinensbesvären som de själva har skapat. Ja tror att tillför ja nikotin när ja tvekar som värst så hoppas ja att de hjälper mig att se klarare, vet ju sen tidigare att de första dagarna/veckorna är värst, sen är de mest vissa situationer som sätter igång ett sug men de är lättare att hantera ju längre tiden går. Just nu känner ja mig lite upprymd och ser fram emot mitt nya rökfria liv!

Samma sak om igen

Igår rökte jag 9 cigarretter.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Varför "glömmer" man bort allt de negativa när man har abstinens? Känslan av att vilja ha en cigg mer än något annat och ja tror att bara ja får en cigarett blir allt bra. Vet att de är fel och att de är cigaretterna som gör att allt inte känns bra från början. Frågade min sambo om vi skulle dricka vin imorgon, en ursäkt för att vänta me rökstoppet till efter helgen! Men va blir det för skillnad att sluta nu eller sen, måste ändå gå igenom samma sak! Och de blir ju absolut inte lättare ju mer man skjuter på de. Känns som om man egentligen inte vill sluta när man håller på så här gång på gång!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se