Zätas blogg

Dag 2 med Champix, Gamla synder

Igår rökte jag 18 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Dag två sammanfattas med ett steg framåt och tillbaks i gamla synder. Med gamla synder menas att jag rökte tok för mycket under morgonen och fram till lunch. 9 stycken cigaretter är på tok för mycket mellan 06.15 - 12.00. Och att det rasslade till några extra cigaretter på kvällskvisten.

Däremot så motstod jag att köpa ett paket vid lunchhandlingen och handlade i stället en dosa snus för att kompensera Nikotinsuget. Och jag höll mig nästan fyra timmar utan cigaretter, och själv kan jag inte minnas senast jag gjorde så.

***

Upplevde en udda känsla på bussen mot dagis. ( tredje timman utan cigaretter) Kände mig pigg, fräsch och glad. Och det är en rak kontrast mot hur jag brukar må i slutet av dagen. Oftast är jag trött, inpyrd av rök och less på det mesta. Om detta är en placebo effekt av Champix eller en verklig reaktion låter jag vara osagt just nu

***

Magen är verkligen inte på topp med Champix. Det varierar från hård till löst i magen. Och detta räknar jag till en ny biverkning. Fil hjälper som ett tips ;)

***
Sov bättre utan ryck i sömnen, men någon fantastisk sömn blev det inte.

***
18 cigaretter även denna dag ( Ingen förändring)

Dagens +

Placebo effekt
Motstod att köpa ett nytt paket
Mindre illamående

Dagens -

Tillbaks i gamla synder¨
Gick inte ner i cigarett/konsumutionen
Dålig i magen

Dag 1 med Champix, Kickoff

Igår rökte jag 18 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Första dagen med Champix. (skriven i efterhand) Enligt ordination så börjar kuren med 0,5 mg de första tre dagarna innan man trappar upp.

Sagt och gjort har jag inledd mitt mål som är att sluta röka. Och det blev en lagom speciell dag. Känslomässigt var det många ups and downs. Och ett lågmält humör som inte gick att känna igen (vanligtvis glad av mig) Kände mig mest apatisk med ytterst liten glädje. Även ett illamående slog till, inte ohanterligt men det kändes om vi säger så. Kan jag gå ner i min kaffekonsumtionen så kommer jag även bli mindre röksugen, är mitt intryck efter första dagen.

****
Fast vad jag har läst om Champix så är det väldigt vanligt med biverkningar

****

Mycket konstig sömn under den första natten, ryckig och det kändes som att man halvsov hela natten

Dagens +

Blev mätt på cigaretter till Kaffet
Rökte 18 cigaretter ( Låt oss säga att dagsmedianen sjönk med 2)

Dagens -

Känslomässiga uppror
Illamående
Ryckig sömn

Om

Igår rökte jag 18 cigarretter.
Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej! Jag är är storrökare sedan väldans många år, trots min ringa ålder. Född 1981 och det är 19 e året jag röker. Och i minst 15 år har jag legat på ett pack om dagen eller mer. De senaste åren har jag fått ett sug att sluta röka, något som jag mentalt känt vara väldigt svårt.

Att bryta med en falsk vän som hängt med i så många år är inte lätt. Jag har provat Cold turkey, dvs att sluta tvärt. Zonic, Nikotinplåster/tuggumin, varva med snus, sugtabletter och massa annat. Inget har fungerat fram till denna gång. Och nu ska jag sluta!

Måndagen den 25/2 inledde jag min startdos på läkemedelet Champix

Bloggen kommer vara min dagbok och kanske ge andra en inblick hur det är att sluta röka med Champix, och alla tankar med det.

Mvh Zäta

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se