Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Bölarens blogg

hemma igen och fortfarande rökfri

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

nu har jag kommit hem från underbara semestern och fortfarande både nykterist och rökfri =) frestelserna kom ibland men försvann iväg igen.. riktigt jävla underbart att resa och ännu underbarare utan cigg och alkohol, ingen stress av att de börjar ta slut, ingen stress att sitta i bil/buss/flyg och inte "få" röka.. bara sitta ute för att ja VILL sitta ute och inte för att kroppen behöver gift.. köra runt från sevärdhet till sevärdhet och uppleva en hel ö och komma ihåg allt från de, sätta sig och njuta av utsikten och inte bara sitta för att dricka öl och röka.. så jävla underbart!! nu har det gått över 100 DAGAR och ja saknar inte mitt rökiga liv, NU njuter jag, NU är jag avstressad, NU är jag harmonisk.. NU är det UNDERBART!!!!!

LYCKORUS!!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag var domedagen...!

Idag var det dags för nya lungprover, varit riktigt jävla nervös!

sist jag var där för några månader sedan berättade läkaren att fortsätter mina lungor försämras i den här takten kommer jag sitta med syrgastub på ryggen om ca 10 år.. fullständigt livrädd tog jag tag i min rökning, började ta inhalatorerna efter ordination (och inte bara när jag verkligen verkligen behövt) plus att jag börjat andningsträna var kväll innan jag somna! med hopp om att förhindra en så snabb försämring jag haft nu sedan en kraftig infektion jag hade för ett år sedan!

När jag kom dit kändes det så skönt att kunna säg att jag varit rökfri i 84 dagar, så stolt efter att ha misslyckats så många gånger.. jag har känt att jag blivit bättre, för jag hostar knappt längre och jag har inte hostat brunsvarta klumpar på en månad och jag kan andas häftigt ut, utan att hosta sönder mig och få andnöd.. men jag har inte vågat hoppas på förändring på proverna..

MEN så underbart, min kapacitet har nästan kommit upp till 75%, jag kunde utföra ALLA tester (vilket jag inte kan minnas att jag någonsin kunnat) det känns så jävla underbart, ett sådant fjantigt lyckorus man kan få av ett sådant resultat.. sist hade jag knappt 35% nu hade jag nästan 75% så ofattbart.. långt ifrån toppen MEN ÄVEN LÅNGT IFRÅN KATASTROF =)

så överlycklig så det är ofattbart =) lyckorus till max!!

så alla underbara människor därute som kämpar på, ge inte upp, KÄMPA det kommer ge resultat!!!!
all kärlek och styrka till er, ni klarar det!!

orosmoment.. första gången utan cigg

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Såg precis att det gått 74 dagar sedan jag rökte min sista cigg, tiden går fort!

ibland är det jätte lätt att vara rökfri men ibland så vill jag fortfarande vara rökare, men jag förstår inte varför..
det är väll antagligen ovanan att vara utan..
vissa kvällar kan jag fortfarande känna en sträng panik att ja inte har cigg och måste till affären, innan jag kommer på mig själv.. visst fan jag röker inte längre.. känns så konstigt på ett sätt! men underbart!

nu sitter jag och planerar en utlandssemester, inte varit utomlands sedan 07 så det är efterlängtat..
sen blir jag lite skrämd för alla frestelser..

Jag har varit nykter i lite mer än 3 år och rökfri i lite mer än 2 månader.. och nu ska jag för första gången ut och resa utan både alkohol och cigg, frestelserna kommer bli många och det kan väll kännas lite oroande ibland!
det kan räcka med en gång, sen sitter man där igen..
semestrarna tidigare har varit fyllda med alkohol och många många cigg.. en semester utan öl och cigg, vad är de?? det blir en helt ny sorts semester, men det ska bli underbart!! äntligen värme =)

ett nytt liv innebär nya utmaningar =)

prövningar..

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

tvivel och bakslag präglar mycket just nu..
sedan jag slutade röka för 58 dagar sedan har mina lungor blivit sämre som förväntat.. men förra veckan var hemsk.. på dessa två månaderna har ja varit sjuk 3 gånger, knappt hunnit bli frisk fören nästa har knackat på dörren.

förra gången jag försökte sluta röka höll jag upp i 7 månader, sen stod jag inte ut med andningssvårigheterna längre.. kunde inte gå någonstans utan att ha inhalatorn lätt tillgänglig.. nu börjar ja bli orolig att ja ska hamna där igen.

förra veckan fick lungorna spel, vad som var fel vet jag inte men för att kunna andas "obehindrat" var ja tvungen att hela tiden andas ånga.. det är bättre nu bara tungt.. jobbigt men det går..
Att sitta fast i hemmet för att andningen inte sköter sig själv är plågsamt, behöva ha nära till inhalator, ånga eller kortison.. ibland känns de bättre att röka, för andningen fungerar så mycket bättre av alla de jävla gifterna.. men va fan, så ska ja inte tänka. jag måste få tro på att det kommer vända och bli ännu bättre utan ciggaretterna, att det bara tar tid.. men jag är 26 år, hur mycket tid har ja att ge innan ja ska kunna börja leva? jag har redan många hinder sedan bilolyckan, när kotorna sitter hyffsat och nerverna är ok vill jag inte bli hindrad för att ja inte kan andas ordentligt, då vill jag njuta av livet.. jag har rätt till att få njuta av att vara levande, mina lungor ska inte hindra mig!

men är det tänkt att ja ska gå och vara beroende av mediciner för att kunna andas för resten av livet för att jag inte vill förpesta mig själv och min omgivning med cigaretter som sakta men säkert blir min död.

är det sen att ja kommer komma till den punkten där ja går med på ryggoperation eller nervbränning så vill jag inte tvingas ta tag i rökningen då, när jag såfall blir sängliggandes under lång tid.. och i de skick mina lungor är i nu så skulle risken varit stor för vätska i lungorna som väldigt lätt hade kunnat bli min död, även de..

nya lungprover.. upp till bevis :)

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag har det gått 45 dagar sedan jag rökte min sista cigarett och även tog min sista prilla!! jag har min e-cigg och har inget behov av mina cigg mer, så enkelt är det! jävulusiskt jobbigt ibland men de här fixar jag!
Efter svaren på mina sista lungprover hade jag inget val än att ta tag i min rökning.. och jag hade både pojkvännen och min mamma som stöttat mig och försökt med mig.. killen rökfri lika länge som jag och mamma har dragit ner jätte mycket men inte fri än, men tror faktiskt att hon kommer bli =)
nu har jag fått tid till mina vanliga lungkontroll och lungprover, så nu är det upp till bevis.. en månad till testerna så nu har jag ännu mer och ny motivation, jag ska fan bli bättre, ja ska göra allt jag kan för att mina lungor inte ska bli värre!
ska bli skönt att komma tillbaka till lungläkaren och säg att jag inte är "en ung storrökare med urusel lungkapacitet" längre (som det så vackert stod på remissen)..

Idag är det 45 dagar sedan jag rökte, alltså har jag hoppat över 900 cigaretter.. FAN, 900 CIGARETTER.. HERREJÄVLAR!!!

jag hade som nyårslöfte att ja skulle vara rökfri på min födelsedag, om 9 dagar fyller jag år, JAG LYCKADES!!
och ja jag kan säg de redan nu för jag är övertygad, finns inget tvivel kvar!! jag ska fan inte röka ett endaste bloss mer!! det kommer komma dagar då jag kommer vilja röka, det kommer komma dagar då jag tvivlar på allt.. det kommer alltid prövningar.. men vad har jag att förlora på att kämpa på??
mina lungor är förstörda, att sluta röka är min sista chans att slippa syrgas.. min ryggskada gör att ja inte kan arbeta tillräckligt så jag har inte pengar till cigg.. så jag kan bara vinna på att kämpa.. där finns över 2000 skadliga ämnen i en cigarett, de slipper jag nu. jag kan bara bli bättre och det är just vad jag ska!!

idag älskar jag livet, bara för idag =)

30 dagar borde va stort..

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Ganska stort .

Ännu en pissdag.. 30dagar idag, borde hoppa av glädje men näää absolut inte!!

8 okt 2008 var jag med i en bilolycka, jag är bättre än vad läkarna sa var möjligt.. nu mer är det ytterst få dagar jag inte kan gå eller inte kan klara mig själv.. men nu har det verkligen varit några sega dagar, nerven i nacken är klämd så armen vill inte samarbeta och smärtan i ryggen är värre (går i vågor) gör det svårt att hålla mig rökfri..
hur kan det vara så att så fort smärtan ökar och nerv kramperna tilltar så ökar röksuget.. vid sådana här dagar brukar jag kedjeröka, men jag vet att det bara är en illusion att det fungerar och dämpar... men på något sätt blir cigen viktiga i jobbiga dagar.. att tvingas upp och röra sig några gånger i timmen, att få lite "frisk" luft.. jag vet e fan varför, men känns som cigen underlättade, det kändes som jag fick mer energi.. nu när det är svårt att resa mig blir jag liggandes, vilket egentligen gör smärtorna värre..
gnäll gnäll och gnäll känner jag.. nu går det mot varmare tider så smärtan kommer lätta något, men de här jävla skiftningarna från morgon till kväll gör att smärtorna ökar..

jag behöver sol så jag får energi att orka med och mina skador behöver värmen.. så snälla våren kom =)

jag borde tvinga mig till att göra min sjukgymnastik men jag har fan ingen ork, vilja eller motivation.. just nu finns bara tanken att smärtan blir värre direkt, men jag borde tänka att de blir bättre på lång sikt om jag gör min jävla träning.. men jag är trött på träning.. trött på att vara hindrad, trött på att inte kunna göra vad jag vill när jag vill, trött på att inte kunna planera och att hela tiden vara tvungen att ta hänsyn till mina skador.. jag vill fan bara få leva som vilken annan människa som helst..

27 dagar.. WOW

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Fan det har gått 27 dagar, helt ofattbart =)
de sista fyra dagarna har varit jobbiga, en del av mig har "velat" röka, men jag ska aldrig mer röka och jag vill fan inte mer! men tanken kommer men jag låter den gå igen!
MEN mina lungor skiker efter giftet.. fått trippla medicinerna för andningen och det är tungt att andas.. förra gången sa läkaren hela tiden 3 månader sen vänder de.. en månad till.. men det blev föör tungt att inte kunna ta ett steg utan inhalatorn i handen så jag började igen efter 7 månader.. där är jag inte nu, men jag har en rädsla att hamna där igen, men jag ska bara inte röka igen, det får inte hända!

mitt psyke spelar med mig och det är ok, jag är orkeslös och jag har ingen energi alls, mest ledsen och vill bara ligga och sova.. men det får vara så, kommer snart en ny dag och den kommer vara bättre! en dag i taget men just nu en timme i taget! För fem år sedan var jag med i en bilolycka och gick sönder, att jag aldrig kommer bli hel försöker jag fortfarande acceptera, det går i vågor.. men nu har det varit värre period några dagar och nervskadorna är för påfrestande.. ju mer ont jag har och ju mindre som fungerar ju mer vill jag röka, men det hjäper egentligen inte, det är en illusion det vet jag.. men det är påfrestande till tusen..

sen jag slutade röka har jag istortsätt bara varit sjuk.. mina mediciner sänker immunförsvaret så jag smittas lätt men nu har det varit extremt och det tar som fan på krafterna att kämpa på! jag vet att många blir sjuka när de slutar röka men min kropp klarar inte hur mycket påfrestningar som helst!

nu tar ja några djupa andetag och tänker positivt.. en ny dag i morgon, en bra dag i morgon =)

gråter, gråter och gråter lite till

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Ganska litet .

Nu är jag inne på min fjärde dag som rökfri, tog viserliggen två bloss igår, som varken var goda eller gav mersmak! jag röker där emot e-cigg och den tar verkligen bort nästan allt av begäret!
mitt problem är inte att jag är röksugen, mitt problem är att mitt mående blir så påverkat.. vilket gör att jag känner för att ge upp och förbli en rökare.. MEN egentligen har jag inte det valet..

jag är 25 år och mina lungor är riktigt riktigt dåliga, mina lungprover har försämrats 60% på 9 månader och läkaren menar på att jag kommer sitta med syrgas vid 35 om det fortsätter i den här takten och jag inte tar tag i min rökning! detta var 2 månader sedan, då gick jag från 1,5 paket john silver om dagen, försökte sluta men var annan var trejde dag orkade inte psyket stå emot och jag gick ner och köpte cigg, visserligen Level istället och rökte mindre.. men så här kan jag inte hålla på!!

I tisdags var jag och killen i malmö och köpte varsin elcigg på vin och gott på lundavägen, de hjälper som fan mot suget.. jag är knappt röksugen och är jag de så försvinner de fort av e ciggen!

MEN jag gråter och gråter för allt och ingenting, likaså blir jag arg hela tiden, reagerar på saker jag annars inte blivit så upprörd över! ingen ork och ingen energi vill bara ligga kvar i sängen mysa med hunden och strunta i allt! Jag trodde mitt mående var såhär för att det var mycket som hänt på sistonde, men idag fall poletten ner! allt känns jobbigt, exakt allt.. så har jag känt i mina andra försök med och tillslut har jag då rökt för att dämpa paniken.. för röksuget har blivit så extremt när jag hela tiden blivit så ledsen.. men nu med e ciggen så är inte begäret så stort så jag har inte satt ihop de på samma sätt! men det var inte länge sedan jag var i min sista depression och jag har fan inte råd att hamna där igen!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se