Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Lyckligt rökfris blogg

Mer än 10 orökta limpor

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Efter 131 dagar utan cigaretter tänker jag väldigt sällan på dem.

Däremot kan jag tycka att 10 limpor (eller mer exakt 1944 cigaretter) är helt galet mycket. Glad att jag inte rökt dem, och ännu gladare över att jag slipper gå ut i -20 för att röka.

4604 kr extra på kontot är heller inte fy skam - men det är bara pengar. Att slippa röka är så mycket bättre!

Nästan 4,5 limpor som jag inte rökt

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Ibland önskar jag att jag hade rökt lite mer när jag rökte så att antalet orökta cigaretter och antalet sparade pengar hade ökat i snabbare takt. ;)

Skämt å sido, trevligt att se att det nu är

57 dagar som icke-rökare
832 cigaretter som jag sluppit röka
1970 kr som jag kan använda till något vettigt.

Och att risken för infarkt/stroke har gått ner betydligt även om den fortfarande är i röda zonen.

626 orökta cigaretter och en app. mindre

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Efter

*43 dagar som rökfri
* 626 orökta cigaretter
* och 1482 sparade kronor

anser nu appen Rökfri från Vårdguiden att jag faktiskt är rökfri. Att jag inte behöver den mer.
Och det gör jag förmodligen inte heller....

Jag undviker fortfarande alkohol men allt i vardagen, inklusive sorger och bedrövelser, går utmärkt att hantera utan cigaretter.

550 icke-rökta cigaretter

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag har varit rökfri i 38 dagar.
Jag har inte rökt 550 cigaretter
Jag har sparat 1302 kronor.

550 cigaretter, det är nästan 3 limpor. Kan se högen med äckliga fimpar framför mig. Helt klart mer glad över det än över pengarna. Och jag är riktigt, riktigt glad över att jag slipper tömma den äckliga askkoppen.

Abstinensen äntligen borta

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Sammanfattningsvis

* 31 rökfria dagar.
* 443 orökta cigaretter
* 1049 sparade kronor.
* All abstinens borta (förutom att jag sover dåligt, vilket inte nödvändigtvis har med rökningen att göra).

Rökare #1

Rökaren är inte glamorös - det här är rökaren:

http://anglosaxonliterature.wikispaces.com/file/view/white-trash-redneck-white-trash-gun-trailer-demotivational-poster-1217614619.jpg

(Bilder för dig som behöver lite extra pepp - lägg gärna upp era egna!)

Vi SKA vara ledsna ;) (bara abstinens det går över!)

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

OM ABSTINENS:

Blodtrycksfall
Nikotin är blodtryckshöjande och efter rökstoppet kan patienten känna av detta som yrsel, trötthet och oföretagsamhet.

Rekommendera patienten att röra på sig, till exempel genom att promenera. Det är också viktigt att man får i sig tillräckligt med vätska.

Blåsor i munnen
Blåsor i munnen är inte ovanligt vid rökstopp. Det kan vara så besvärligt för den som drabbas att risken för återfall är stor. Orsaken är inte känd och något botemedel finns inte.

Rekommendera patienten att undvika starka kryddor, använda enzymtandkrämen Zendium, både att borsta tänderna med och att smörja på blåsorna. Kenakortsalva och Xylocainsalva kan användas som smärtstillande och inflammationshämmande.

Blödande tandkött
Blödande tandkött kan upplevas som obehagligt, men är oftast inget att oroa sig för, utan är vanligt när nikotinet inte längre drar ihop kärlen i munslemhinnan och blodcirkulationen ökar. Det är oftast snabbt övergående.

Rekommendera försiktighet vid tandborstning och mjuk tandborste. Är patienten ändå orolig, rekommendera ett besök hos tandläkaren.

Depression
Ett fåtal patienter drabbas av depression i samband med rökstopp. Vanligast är detta hos patienter som tidigare behandlats för klinisk depression. Rekommendera läkarkonsultation för antidepressiv medicinering.

Huvudvärk
Stress, blodsocker - och blodtryckssänkning, samt den tillfälligt ökade vätskeansamlingen i kroppen kan orsaka huvudvärk. Undersök om patienten kan hitta ett sätt att slappna av. Rekommendera att äta och dricka regelbundet.

Magbesvär
Förstoppning, gaser och orolig mage är vanligt vid rökstopp. Nervsystemet ska nu fungera utan nikotin och det tar tid innan kroppen fungerar normalt. Vätskebalansen är tillfälligt förändrad och mag- och tarmrörelserna är tillfälligt långsammare. Mycket vanligt är att patienten blir förstoppad eftersom hon har skött magen med hjälp av nikotin (ofta i kombination med kaffe).

Så himla ledsen

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket dåligt .

Jag är så himla, himla ledsen.

Jag har inget att vara ledsen för, men den sista veckan har jag känt mig så där som man gör när man har gråtit en lång stund. Liksom frusen i kroppen, energi- och orkeslös, och så den där speciella känslan man får i ansiktet. Fast jag har inte gråtit (även om det hela tiden känns som att jag skulle kunna göra det).

Jag antar att det är någon form av abstinens besvär fast jag inte tänker på eller saknar cigaretterna. Jag har inte varit i någon situation där jag blivit ens frestad och är just nu inte minsta orolig för att trilla dit igen. Men det här med min ledsenhet... Är det abstinens och om det är det, kommer det att hålla i sig länge till? Finns det något som man kan göra för att få det att försvinna?

Är så trött och ledsen på jobbet hela tiden att jag knappt får något gjort. Mycket, mycket besvärligt. Vill njuta och vara lycklig över att jag faktiskt ha slutat, inte gå omkring och känner mig deprimerad.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se