Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Lensbabies blogg

5 år

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

I morgon har det gått 5 år eller 1825 dagar.
För 1825 dagar sedan hade jag redan bestämt mig för ett återfall. 365 dagar utan, sen skulle jag djävlar börja om.

När det gått 365 dagar så hade jag glömt att jag skulle börja om. Nu har det gått 1825 dagar. Vissa tycker jag tjatar men jag tycker att varje dag är jag värd att firas.

Varje dag utan cigaretter och snus är en bra dag.
Nästa gång jag tjatar blir väl när det gått 2000 dagar.
Ja det är bara att stå ut med det!
Nu känns det helt ofattbart att jag en gång rökte ett paket om dagen.

Det har väl inte varit sol alla dagar men jag har nog aldrig mått så bra som nu. Mycket ångest är borta. Jag hade turen att i samband med nikotinstoppet få gå en kurs i återfallsprevention. Tror det kan ha hjälpt när suget var som störst. Det värsta var över på några dagar.

Jag höll på att åka dit några gånger men det var mest beroende på vanan. Röka till kaffet, röka i väntan på,,,, osv osv. Men jag hade ju inga cigaretter. Eller trodde i alla fall inte att jag hade. Hittade nåt knastertortt paket för lite sen och kunde bara konstatera: Fy fan vad jag var rädd den första tiden!

Men jag överlevde och jag lever än. :)

Kämpa på det går. Ingenting är omöjligt även om det är svårt.
Livet är inget för nybörjare. :)
Lycka till jag vet att just du kan klara det :)

Men oj så rädd jag var....

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Springer runt här hemma och plockar.
Drar ut en liten låda i bokhyllan och..... Där ligger ett cigarettpaket. Mitt "nödpaket"
Plötsligt minns jag hur djävla rädd jag var för att sluta röka.
Jag minns att jag funderade mycket på vad jag skulle göra istället för att röka. Det var ju en "vän" jag var tvungen att säga adjö till. En gammal kompis som skulle försvinna ur mitt liv. Å jag var sååå rädd för hur tillvaron skulle bli.
Så för att vara på säkra sidan gömde jag undan några torra cigg i en låda i bokhyllan. Tänk om jag skulle dö av röksug halv 10 en kväll och affären var stängd. Torra och knastriga sigg gjorde nog ingen skillnad då. Lika bra att gömma undan några. Utifall att......

När jag loggade in här såg jag att jag varit rök och snusfri i 997 dagar. PÅ tisdag blir det ettusen dagar, 1000.
I början noterade jag nogsamt hur många dagar jag varit rökfri. Sen glömde jag bort det också. Precis som jag glömde bort det där paketet med nödcigg i bokhyllan.

Nu ligger dom i alla fall i soporna och jag kan faktiskt le lite åt min egen rädsla. Men då, i december 2012 var det blodigt allvar. Det var på liv och död.
Något jag funderat en del på är hur mycket av mitt dåliga allmänna mående som faktiskt kom av alla gifter i ciggarettröken. För faktum är att min ångestnivå har minskat avsevärt. Den där oron som alltid fanns där när jag rökte. Den jag alltid haft. Kom den av att jag rökte?

Note to self: Nästa gång skriver jag om mitt belöningssystem och hur nära det var att du "belönade" dig på semestern. En gång rökar alltid rökare.

Lev väl och kämpa på, för det går att bli en rökfri fd rökare. Och snusare också för den delen. :)

En tand kort

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Fattar inte riktigt att det är sant.
I dag var jag tillbaka till tandläkaren där allting en gång började.
I dag var det för att dra ut en kindtand. Det är den första tanden jag blivit tvungen att dra ut pga rökningen. Förhoppningsvis också den sista. Peppar peppar....

I morgon, 141212, har jag varit helt nikotinfri i två år. TVÅ ÅR! 730 dagar!
Å det ska jag fira med att köpa mig ett fint och dyrt garn. Det är många cigg jag inte behövt att röka röka. Det är många vinterdagar jag inte behövt att gå ut och frysa i snålblåsten. Å numera behöver jag inte lukta illa. Faktum är att hjärnan och mitt mentala mående är bättre.
Livet har aldrig varit så lätt, även om jag är tyngre nu.

Jag ska erkänna att från början så planerade jag ett återfall. Jag skulle börja röka igen efter ett år. Det glömde jag visst av på vägen. Det var väl lite för mycket annat att stå i i december vid den här tiden förra året. Så det blev liksom inte av.
Nu har det gått två år och det sista jag tänker göra är att återfalla i askkoppen. Det finns inget som jag kan tänka mig skulle vara så otäckt som att röka. Vilken hemsk smak, och den där hemska yrseln och när det snurrar så man tror man ska svimma. Nä, tack!

Men det är inte helt smärtfritt. Ibland drömmer jag att jag röker. Ibland drömmer jag att människor runt mig försöker övertala mig att röka. Dom ger mig ett cigarettpaket och säger att det är så gott efter kaffet. Och under två sekunder tänker jag i drömmen att: "Äh så farligt kan det inte vara med bara en"
Men då kommer tanken på hur fruktansvärt illa det skulle smaka om jag verkligen tände den där ciggen.

Nä jag sparar mitt återfall ett tag till, om jag nu verkligen ska ta mig nåt sånt.
Jag är ju inte sämre människa än att jag kan ändra mig. :)

Ge inte upp! Det går, det tar bara lite olika lång tid.

Önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Oj jag har glömt......

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

att jag är medlem här. jag har till och med glömt att jag en gång varit rökare.
Jag vet att det kan verka provocerande, men så är det. Suget efter ciggaretter finns inte kvar i vardagen.
Ibland kan jag hamna i stressituationer och då kommer det över mig i ca 3 sekunder. Röksuget.

Men det som händer sen är att huvet tänker: "Å hur skulle det smaka?"
Då går röksuget över omedelbart.
För något så äckligt som att i dag stoppa en cigg i munnen och röka finns inte.
Jag mår illa av blotta tanken.

Men helt smärtfritt har resan hit inte varit.
Kilona har sakta smugit sig på och i dag är jag ca 15 kg tyngre. Men jag kommer i alla fall inte att få kol på grund av promenader och korta löprundor. Möjligen ont i knäna.

Livet har blivit så mycket enklare utans ciggaretter. Och jag vet att jag luktar bättre. Mina kläder luktar bättre. Hela livet luktar bättre.
Inte en enda gång har jag hackat på en rökare och sagt: "Du borde sluta med de där"!. Det var en av de saker jag lovad mig själv att jag inte skulle göra. Inte hacka på de som fortfarande röker/försöker sluta.

Nu ska jag försöka komma ihåg att fira 2 rökrfia år i december.

Lev väl och kämpa på, för livet är så mycket bättre utan nikotin.
:)

519 dagar och fortfarande 100% nikotinfri!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

519 dagar! Tänk vad tiden går!
I ärlighetens namn så trodde jag inte det den 12 december 2012. Men i dag har dagarna blivit veckor och veckorna blivit månader och livet som rökare är "ett annat liv". I dag har jag svårt att förstå att jag faktiskt tog min första cigg överhuvudtaget.

I morse när jag väntade på bussen stod en kvinna bredvid mig och hon rökte. Å det var inte kul att behöva andas in den röken. Det luktade avskyvärt.
Hur kunde jag, helt frivilligt, röka? I dag förstår jag inte att jag själv en gång satt under köksfläkten och rökte. Helt offatbart. Undrar hur många limpor ciggaretter som den stackars köksfläkten fått i sig genom åren. Den funkar fortfarande, men kolfiltret måste bytas, och det börjar bli svårt att få tag på ett som passar till den gamle fläkten. Innan ett nytt filter är monterat så är det otänkbart att en tänka på att trycka på startknappen. Det luktar nämligen förfärligt när man startar den fläkten.

Häromdagen inventerade jag mitt föråd av stickprojekt, "Stickor mot nikotin" som jag förvarar i en låda.
Det går inte att stänga den där lådan nu. Och jag kan omöjligt använda alla mössor, sjalar och kragar som jag producerat under dom har 519 dagarna. Situationen börjar bli ohållbar. Men jag får nog se det som en positiv effekt av abstinensen. För den finns.

Jag ska inte mörka om att det inte finns dagar när jag är så röksugen så jag måste lukta i kollegans snusdosa. Men suget blir kortare och kortare och kommer mer och mer sällan, stickprojekten större och mera avancerade. Det har verkligen hjälpt mig att ha något att hålla i händerna när det värsta suget sätter in. Och promenaderna. Att gå och springa håller verkligen koll på suget. Ja på tankarna överhuvudtaget.

Snart 200

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

God morgon!
För det är en god morgon. :)

Det är i dag den 14 juni i nådens år 2013 och jag har i dag varit utan nikotin till 100% i 187 dygn!
När jag tänker på det så är det helt otroligt, efter 35 års rökande.
Eller kanske inte.

Nu tänker jag inte på ciggaretter eller att jag ska röka. Tanken finns inte.
Allt har visat sig vara en fråga om djupt rotade vanor. Vanor som jag lyckats bryta. Eller byta.

Jag har bytt tobak och snus mot film och ull.
Jag stickar, och sticckar och spinner.
Men det funkar. Och det dammar. Men det luktar inte illa. :)

Jag har börjat med dagliga motionsrundor utomhus i friska luften.
Det tror jag hjälper mot det mesta. :)
När jag rökte så förstod jag inte riktigt detta med att man får mer tid och att tillvaron blir lättare utan ciggaretter eller snus.
Nu vet jag att det faktiskt blir lättare, Jag behöver inte ständigt tänka på att komma ihåg snuset eller ciggaretterna. Jag behöver bara komma ihåg nycklarna och matlådan när jag går på morgonen.
Jag slipper frysa utomhus när det är vinter, jag slipper smyga mig in under någon liten kant för att försöka att inte bli blöt. Det är så mycket jag slipper.

Ja livet blev väldigt mycket lättare.
Å jag har lite pengar över när månaden är slut.

Kämpa på, ge inte upp.
"Jag vill = Jag kan"
Jag vet att det går

Lycka till!

11 dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

11 dagar och jag tänker knappt på ciggaretter.
Däremot har jag blivit väldigt känslig på lukter. Allt luktar. På gott och ont.
Och det osar ciggarettrök. Det gör mig å andra sidan inte det minsta röksugen. Tvärt om.
Nu är det inte heller några problem att klara vardagen utan plåster. Dom har jag glömt att sätta på mig nu i två dagar så uppenbarligen behöver jag dom inte.
God Jul till alla som läser detta.

24 timmar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu har jag varit rökfri i 24 timmar å det känns väldigt bra.
Jag mår fysiskt väldigt bra och den där morgonciggen var absolut inga problem att vara utan. Faktiskt!
Men jag har ju ganska starka morgonrutiner och det var liksom bara att inte gå och öppna balkongdörren.
Det var å andra sidan inte heller så svårt att låta bli. Det är -18 grader ute.

Kanske är jag övermodig och kaxig. Men jag har plåster och dom funkar faktiskt förvånansvärt bra. Dom funkar rent av kanon. Att ställa sig på balkongen och röka när jag kommer hem verkar osedvanligt korkat. Nu när jag faktiskt har klarat av det första dygnet utan nikotin. Det dygnet som jag har fasat för. Det dygnet som skrämt mig mest. Nu är det över! Det är klart. Mardrömsdygnet. 24 timmar senare. Yes!

I går kväll fick jag hela tiden påminna mig, när jag tänkte gå ut och röka att: Nej du bestämde dig ju för att inte röka i morse. Vid flera tillfällen stod jag vid balkongdörren och krafsade efter paketet.
Jag köpte en e-bok om hur man spinner konstgarn i stället. Jag köpte 1 kg ull från england.
Jag spann lite "thick and thin" och lyssnade på 2012 år upplaga av Musikhjälpen.

121212 är ett rätt cool datum att sluta på, annars blir det nog aldrig av.
Nu är det bara resten av livet kvar. Å så här lätt kommer det nog inte bli i helgen.
Det är helgen som är värst. Jag är nog för envis för att ge mig.

Är mest förvirrad

Igår rökte jag 2 cigarretter och snusade 3 prillor.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Ja ha, så skriver jag mitt första inlägg.
Det trodde jag aldrig när jag kikade in här för en vecka sedan. "Nä, inte jag! Jag klarar det inte. Ingen ide att ens försöka".
Nu har det gått en vecka och jag har gått från 15 cigg om dagen till 2 (igår).

Vilka val har jag. Egentligen inga! Valet står mellan ciggen och tänderna. I det läget är valet enkelt.
Jag får givetvis röka om jag vill. Men nog är det så, till syvende och sist att, förbjuden frukt smakar bäst.
Därför får jag röka om jag vill.

Sugsurfa är min bästa grej just nu. Det hjälper en del och sen går det över. Går det inte över tar jag en liten vit miniportionssnus. Allt är bättre än att röka.
Min första aha upplevelse hade jag redan när jag varit nästan rökri i ett dygn. (1 cigg det dygnet)
Inflamationen i tandköttet var betydligt bättre.

Om det beror på bättre tandhygien eller rökstopp spelar mindre roll. Låt mig tro att det är en positiv efekt av rökstoppet.

Föresten....jag stavar som en kratta. Lev med det! :D
Ha en fin och bra dag.
"May the force be with you" :)

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se