Nazqas blogg

Boken inhandlad

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Okej, nu har jag köpt Äntligen icke-rökare. Jag ringde ner till bokhandeln och bad dem lägga undan den åt mig, de hade bara ett exemplar inne. Lunchpromenad till bokhandeln alltså!

Jag har redan hunnit läsa några kapitel, ingen större förändring än så länge men det kommer väl. Det känns ju bra att man får röka under tiden man läser den. ;)

I övrigt är det en rätt seg dag, jag ska gå hem tidigare, som vanligt de här veckorna. Har en hel del att fixa med hemma. Plocka av hallonbuskarna, rensa ogräs, diska, köra en tvättmaskin. Och hinna spela lite wow! Får nog ta ogräset till helgen... Nej, då ska vi ju åka bort, det går inte. Men det är så himla varmt ute och jag orkar inte ligga på knä och rensa i den här hettan! Jag får hoppas på en molning dag framöver så jag pallar med!
Har tänkt att jag ska vara ledig på fredag, då börjar semestern, två veckor ska jag och sambon vara lediga. Vi hade två veckor efter midsommar också. Mest ska vi vara hemma och fixa med tomten/huset. Då kanske jag har hunnit läsa ut boken så jag kan sluta då.

Ha det bra alla ni där ute som kämpar! Det känns så skönt att se att det finns folk som bryr sig och som undrar hur det går för lilla mig!

Bortförklaringar

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Varför blir det alltid så att man förhandlar med sig själv och bortförklarar allting? Jag skulle ju sluta igår... Så blev det inte.
Först kom jag på den jättebraiga (?) anledningen att jag inte kunde sluta eftersom vår sekreterare skulle jobba och då har jag svårt att sluta eftersom hon röker...
Sen pratade jag med en kompis och han rekommenderade mig också den där boken Äntligen rökfri som flera av er andra har skrivit om. Han hade själv tagit tag i saken och slutat efter att ha läst den. Han tyckte dock att man ska röka den innan man slutar. Perfekt! Alltså kan jag fortsätta röka tills jag läst den. Hm...
Ett litet problem är att jag inte har skaffat hem den än, jag skulle få låna den av honom men jag vet inte när vi ses nästa gång. Jag ska nog ta och ringa ner till bokhandeln här och höra om de har den.

Jag ska sätta upp ett nytt datum, och verkligen, verkligen ta tag i det! Jag lovar! Och det är ju mig själv jag lovar så det vore ju himla fint om jag kunde hålla det :)

Solsken!

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hm... Det blev 10 cigg igår trots att målet var satt till 7. Inte bra. Jag hade ju ändå lagt ur cigg så jag bara hade 7 i paketet. Men på eftermiddagen var jag och solade och badade i grannens pool, och då blev jag bjuden. Inte tackade jag nej inte, näpp! Jag tog emot och blossade på, jäkla skit! Ska man försöka se positivt på saken så var det ändå bättre än att röka 15.
7 är målet idag också, då gäller det att hålla sig i skinnet i eftermiddag. Det är nämligen strålande sol idag med så jag ska flexa ut efter lunch och ägna ännu mer tid åt att bättra på brännan.

Jag tog mig ut på en promenad igår kväll, 50 minuter i ganska rask takt. Jag behöver verkligen komma igång och träna! Innan vi flyttade till Enköping tränade jag väldigt mycket, varvade tung styrketräning med löpning och konditionsmaskiner. De senaste 2,5 åren har jag inte rört så mycket på mig alls. Jag får väl börja med 2-3 raska promenader i veckan, så får jag väl se vad jag ska göra åt det där med musklerna sen... Hahaha!

Tråååkigt!

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Det är för lite att göra på jobbet! Dagarna blir så långa och sega. Jag har en ynka journalanteckning att skriva från igår, annars har jag inget speciellt att göra före lunch.
Skulle kunna ta och städa lite i mina hyllor, sortera in tidskrifter och lösa papper kanske. Så får det bli.

Ska skicka iväg ett sms och höra om jag får sällskap på en promenad ikväll. Lika bra att börja leva hälsosamt i övrig också. Jag är lite (okej då, mycket) orolig för att gå upp i vikt vid rökstoppet. Känner jag mig själv rätt så kommer jag sitta och snaska massor av glass, godis, chips, kakor osv. Fast det gör jag ju till viss del redan. Men om jag slutar röka så sackar ju ämnesomsättningen ner och då kanske jag helt enkelt börjar gå upp i vikt av att äta sådär. Jaja, det är nog ändå värt ett par kg för att bli rökfri, så får jag ta tag i dem när suget har lugnat sig lite och jag inte mår helt botten.

/Nazqa

Felräkning

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag kontrollräknade i paketet imorse när jag la ur cigg för att bara ha 7 kvar, då visade det sig att jag faktiskt bara rökte 10 st igår. Det känns bra!
Jag gick inte ut och rökte någonting hemma nu under morgonen. Det blev en halv när jag var framme vid jobbet. Lite för tidigt alltså, imorgon är det strikt att det inte blir någon före frukost!

Det är tomt och ödsligt här, vi är tre själar som jobbar denna dag. Solen lyser från en klarblå himmel så jag kommer nog ta ut lite flex i eftermiddag och gå hem. Lägga mig i solen en stund och bättra på brännan, det är inte mycket till färg jag lyckats få den här sommaren.
Jag har ett besök inbokat klockan 13, så jag kilar väl hem efter det. Eller i alla fall när jag skrivit klart journalanteckningen.

/Nazqa

Sängdags

Igår rökte jag 11 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Så var det kväll igen då.
Jag har hunnit plocka av hallonbuskarna en vända, får göra det nästan varannan dag, det blev 6 liter nu. Jag kommer ha hela frysen full!!! Jag saftar och syltar så gott jag hinner med. Vinbär finns det i massor, och rabarber. Jag och min sambo köpte hus i våras, vi flytade in 1:a maj, allt är väldigt nytt och spännande.

Vi har hunnit med en tur till "Hitta katten" också. Vår älskade lilla missa Sigrid blev påkörd i torsdags, det var hemskt! Hon var innekatt tidigare när vi bodde i lägenhet och det var inte länge hon hann vara utekatt... Det känns så himla sorgligt alltihopa. Usch. Vi har kissen Oskar kvar och han blir så ensam på dagarna. Alltså började vi titta efter en ny katt igår. Det känns väldigt bra att ta hand om en hittekatt, så gör man en god gärning samtidigt. Vi tittade på en jättesöt liten tjej som heter Smaskis, så himla gosig och social! Förhoppningsvis får vi hem henne på fredag. Då gäller det att hålla tummarna för att hon och Oskar kommer bra överens, man vet ju aldrig när det är två vuxna katter.

Det har blivit 11 cigaretter idag också, jag hade ju tänkt mig 10, inte så bra. Men bättre än 15 som jag brukar röka. Imorgon är målet 7 cigg. Det är nog bäst att jag lägger ur 7 och ger resten till sambon, annars är det så lätt hänt att man (läs jag) bara röker på av gamal vana. Första målet är att inte gå ut och röka direkt på morgonen. Första ciggen får bli efter frukosten på jobbet.

Natti natti!
/Nazqa

Jag har bestämt mig!

Igår rökte jag 11 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Vilken klyscha... Jag har bestämt mig!
Men det har jag ju, för vilken gång i ordningen det nu kan tänkas vara...

Jag får väl dra lite historia om mig och mitt rökande:
Jag började röka när jag var 14 år, och har varit varje-dag-rökare sedan dess. Okej då kanske inte första månaderna men jag kom in i det rätt fort. Jag har gjort en rad försök att sluta. 2002 grejade jag det faktsikt. Jag höll mig rökfri i ca 4,5 år, med god hjälp av Cancerfondens sluta-röka-sida Pepp. Jag tänkte att om jag skulle trilla dig igen så skulle det bero på någon livskris av något slag. Men icke! Jag separerade från min dåvarande sambo (helt ofrivilligt från min sida) och klarade mig. Sjukdom och dödsfall i familjen/släkten fick mig inte heller att ta till cigaretterna. Men så för ungefär 1,5 år sedan, när livet bara flöt på, då minsann... Jag och min käresta hade det bara bra, jag hade fast jobb sedan en tid tillbaka, vi hade flyttat till en lägenhet som vi verkligen trivdes i. Allt var helt enkelt bara bra! Men så en helg när jag var själv hemma så knallade jag ner till kiosken och köpte ett paket cigg, och sen var jag fast igen! Så där bara! Så här i efterhand kan jag inte fatta hur jag kunde vara så idiotiskt dum! Men gjort är gjort och det är väl bara att ta tag i det igen. Det känns ganska bra att veta vad jag har framför mig, att veta att jag har klarat det tidigare och alltså kan klara det igen.

Jag hoppas den här sidan kan bli ett lika bra stöd som Pepp en gång var, som jag förstod det på Cancerfondens hemsida så har de lagt ner själva Pepp. Mycket synd!

Planen nu är att jag ska sluta på måndag, 28 juli 2008 alltså. Då har jag en arbetsvecka kvar innan semestern. Fördelen är att det inte är någon annan rökare som jobbar den veckan, och sen har jag två semesterveckor på mig också. Hoppas på att inte behöva förstöra hela semestern bara med dåligt humör.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se