gaias blogg

har slutat räkna dagarna :)

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Det var länge sen jag var här sist . Har slutat räkna dagar och till och med år och lever en helt rökfritt liv. Blir bara ledsen när jag ser unga människor röka. Så synd att dom någon gång i framtiden får gå genom samma besvärliga avvänjning process som jag gjort. Hoppas bara att dom inte väntar i 40 rökiga år som jag gjort. Tyvärr vet jag inte hur man skulle kunna hjälpa dom. Själv var jag döv och blind och struntade i alla kloka råd tills jag blev trött på att reglera och planera mitt liv efter nikotin.
Lycka till er alla som försöker! Hoppas att er vilja är starkare än abstinensen!
hälsningar! gaia

fri i snart 3 år

Man får kämpa för att bli fri.Håll ut och var ärliga mot er själva :).
gaia

känslor ...

Läste lite genom loggen och det var många inlägg om känslor när man slutat röka. Jag har slutat för 2 år sen och har redan gått genom min zombiemånad, depressioner och tillbaka till mitt normala jag. Vill skriva om mina erfarenheter och funderingar som kanske hjälper andra . Betrakta nikotin så som den är - en kemisk substans som påverkar din nikotinisthjärna som man doserar med jämna mellanrum för att man inte ska drabbas av abstinensbesvär. För att slippa dosera måste man gå genom en avvänjningsprocess. Under avvänjningen får man svårt att söva, koncentrera sej, bli glad. Man blir lättirriterad, självömkande, deprimerad, ledsen, otålmodig ... ja, man får det jobbigt. Kanske om man vet varför det blir så jobbigt så blir det lättare att stå ut med abstinensen?

Många tycker att känslolivet är svårt att hantera utan en lugnande och avstressande cigarett. Idag tycker jag inte att cigaretten-nikotinet hjälpte mej att hantera stressen,känslor. Jag trodde det när jag rökte och som alla rökare visste jag inte bättre. Det stämde ju att när jag var stressad,upprörd så räckte det med några blås och jag blev mycket lugnare. Nu vet jag att nikotinnivå sjunker snabbare när man är stressad och abstinensen förstärker upprörda känslor ännu mer. Jag behövde helt enkelt en cigarett för att dämpa abstinensbesvär och när abstinensen lättade trodde jag att det var nikotinet som hjälpte att hantera mina upprörda känslor. Tyvärr det var bara abstinensen som dämpades och mina upprörda känslor var ju kvar fast jag trodde att nikotin hjälpte mot båda :). Idag när abstinensen är borta kan jag hantera mina känslor på mycket förnuftigare sätt. Känner mej faktiskt en nivå lugnare och mindre hysterisk som ickerökare :).

2 år har gått ....

Hej alla rökslutare! :)
Det har gått 2 år sen jag slutade och jag slutade räkna rökfria dagar med :). Är inte här så ofta nuförtiden. Har nästan glömt hur tufft det var men det var bara första 3-4 månader av plågor av alla de år som jag har kvar. Det tyckte jag att jag kan offra för att sen bli FRI. Jag får fortfarande röktankar men de kommer och försvinner blixtsnabbt och kommer mer och mer sällan så det är inga plågor:). Snarare en påminnelse att jag är fri:). Medan jag rökte kunde jag inte föreställa mej hur det är att leva utan cigaretter men det är verkligen möjligt :).

Det som plågar mej mest är att unga människor börjar röka trots att medvetandet om skadligheten är mycket bättre än när jag var ung. Tyvärr har jag ingen bra recept hur man kan hjälpa andra att sluta eller att inte börja igen. Ingen och inget kunde ju få mej att sluta i 40 år :).
Snälla vänta inte så länge för det är bara dumt och oansvarigt mot er själva. Har ni börjat tänka på att sluta så sluta inte tänka på det !

Jag är inte helt korkat men var för lat och för rädd för att ta tag i beroendet. Kan jag leva utan? När jag väl börjat fundera på det så kom jag till den slutsatsen att med nikotin är det som med alla andra droger. I början ger den en rush,en behaglig känsla som tyvärr efter en kort tid övergår i abstinensbesvär typ oro, irritation, huvudverk, trötthet och man MÅSTE röka för att bli av med besvären och bli som en människa igen. När man till slut tar ett blås för att lindra abstinensbesvären så tror man att nikotin lugnar en och hjälper att tänka klart. Hhehehehe.... vist blir man lugnare och börjar äntligen tänka på annat än ett blås när man har fått sin nikotindos igen. Men om 1-2 -3 timmar börjar allt från början till nästa rökpaus om och om igen. Så har jag haft det när jag rökte. Jag skäms fortfarande att jag har varit så dum så länge och frivilligt sponsrat tobakindustri.

fortfarande fri :)

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jag är så glad att jag slipper leta efter tillåtna rökställen vart jag än reser och går.
gaia

året har gått

... och jag är fortfarande rökfri :)
ge inte upp ni som också vill vara fria!
gaia

fri i snart 280 dagar

det måste vara något fel på hela uppbyggnaden av bloggen eftersom alla nybörjare ställer samma frågan om och om igen. Ingen av dem kan hitta relevanta inlägg om
hur länge man får stå ut med abstinensbesvär ?
hur många nätter ska man ligga sömnlös?
Är en depression och "nära till gråt" ,blödande tandkött, vatten som ansamlas i kroppen - är all detta normala symptom?
Det var många snälla människor som svarade på mina frågor men de blir ju trötta att svara på samma fråga om och om igen.
Annars får man får plöja sej genom ALLA mer eller mindre givande inlägg........................ och det tar tid och frestar på ens tålamod som är redan ansträngd av nikotinbrist. Jag skulle önska mej att all den i samlade erfarenhet från verkliga livet var lättare tillgängligt och enklare att söka efter.

Tydligare sortering efter tema och ej efter användare skulle kanske underlätta?

Det hjälper att man skriver av sej men det hjälper ännu mer att få information från de som redan gått genom alla faser. Det hjälpte mej inte att läsa om eller skriva om hur duktig jag är. Jag ville hellre veta vad som väntar och hur jag ska hantera abstinensen. De som var aktiva under samma tid som jag var ju nybörjare som jag själv. Många delar av sej hur de har klarat det men som sagt var det svårt att hitta dom mest värdefulla och lärorika inlägg här i loggens historik. Möjligt att jag sökt på fel sätt ?

En annan sak har jag märkt är att ju längre jag är rökfri dess mer glömmer jag hur jobbigt det var i starten. Minnet är så konstruerat att man glömmer snabbt det obehagliga som man inte vill komma ihåg och abstinensen är definitivt ett av de upplevelser man vill helst glömma och gå vidare.
Om någon frågar mej idag hur det var att sluta så tror jag inte jag minns det längre . Redan idag måste jag läsa mina egna inlägg för att minnas hur det faktiskt gått till :).
gaia

en cigarettpaket dyker upp ...

230 dagar har gått utan ett enda blås. Idag städade jag i skåpet och hittade ett knappt naggat cigarettpaket i en handväska jag ej använt på länge. Varit säker att jag rökt upp allt jag hade i mina gömmor innan stoppet men tydligen inte och nu .... är det för sent :). Paketet är på väg att eldas upp i vedpannan utan att vi gråter.
Det kanske hade varit farligare om jag fick tag i den för 3 månader sen. Just nu är jag inte intresserad att krypa tillbaka i nikotinträsket. Men tanken snurrade under 3 sekunder - kanske testa? bara ett blås? bara för att känna hur det smakar?
.... skydda oss från frestelser ....
hälsningar
gaia

smakar mera?

195 dagar har gått och nya små förbättringar smyger sej in. Luktsinne har vaknat till och jag känner fler och starkare dofter. Glömde att syren kan lukta så starkt :). Vilken bonus!!!! :)

Något har också hänt med mina smaklökar men det är jag mindre glad för. Allt som är det minsta surt smakar nu 1000 gånger surare ... som koncentrerad ättika. Ketchup, dressing, äpplen, torrt vin och liknande är en plåga att äta/dricka och jag undviker det sura i maten.
Peppar smakar starkare än förr men går att leva med. Den enda smaken som inte smakar obehagligt stark är den söta. Det har kommit under de sista veckorna .....
Kanske någon annan känner igen det?
gaia

man glömmer fort ...

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

... VARFÖR man har slutat röka och nu när det värsta är över så kommer det små rökfyllda tankar vid olika tillfällen. Jag tycker rätt ofta att det skulle kännas bra att ta ett bloss just nu när jag är mest nöjd med livet som ickerökare. Det är inget som varar länge eller besvärar men ändå .... varför?
Varför glömde jag all elände jag gått genom och inbillar mej om bara i några sekunder att rökning är något gott?
Har jag blivit en lögnare igen?
Jag får hoppas att jag når 1 års jubileum :)
Ge inte upp! säger jag till mej själv och till alla andra som slutat röka
gaia

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se