magnuss blogg

Champix

Igår rökte jag inte och snusade 20 prillor.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Inget.

Jaha, då var man här igen. Känns som om hela livet handlat om att försöka sluta röka, snusa eller sluta med Nicorette. Nu har jag nog nått botten då jag är den enda jag vet som båder röker, snusar och tuggar nikotintuggummin. För några år sedan höll jag upp i 5 år med läkemedlet Zyban. Sedan 2 år är jag tillbaka i nikotinhelvetet. Under dessa 2 år har jag gjort några försök att sluta som hållt allt från 1-10 veckor, inte längre. Idag fick jag nog och fått utskrivet Champix. Samtidigt är jag rädd då jag läst om alla biverkningar men å andra sidan kan inte fortsätta såhär. Jag undrar om någon slutat med hjälp av Champix och vill dela med sig av sina erfarenheter. Ska gå iväg på lunchen och hämta ut dom.

Svart, svartare, svartast..!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag blir deprimerad utan mina cigg. För att klara av att sluta röka har jag skapat en köld runt mig, en emotionell köld. Nån som känner igen sig? Kölden hindrar mig från att känna något och därmed få outhärdlig abstinens. På så vis hjälper den mig att inte tänka på och stå emot ciggen. Samtidigt blir jag emotionellt avtrubbad. Det i sin tur gör att jag tappar aptiten och livslusten. Ska livet bli kolsvart utan ciggen?

Zyban, dag 2.

Igår rökte jag 30 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

För tidigt att uttala sig, känner ingeting, vare sig positivt eller negativt. Däremot har jag slukat allt som finns att läsa om preparatet på nätet. Resultat, en kula har börjat växa i min mage. En oroskula. Så jag rökte ännu mer igår. 25 st cigg för egen räkning, 5 st cigg för att min bäste vän på jobbet sjukskrivit sig!

Ingen tycks premiera läkemedlet. Tvärtom så hittar jag bara utsagor om biverkningar iform av illamående, depression, självmordstankar, humörsvängningar m.m. I sviten av ovan ställer jag mig frågan om det är värt risken? Ironiskt nog så upplever jag att biverkningarna från ciggaretterna är samma. Undantaget självmordstankar. Ole-dole-doff... Pest eller kolera?! Men jag måste, måste sluta röka snarast. Giftpinnarna tar över mitt liv och jag klarar inte av att stå emot begäret på egen hand. Viljestyrka ingick inte i min genpool...

Ps. Svar till Cristina, Zyban är recptbelagt och skrivs ut av läkare. Min läkare sa att alla som hon ordinerat Zyban har slutat röka. Kanske i uppmuntrande syfte, vad vet jag?

Zyban - sista hoppet?!

Igår rökte jag 25 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Zyban, sista hoppet?!

Har provat allt, nikotinplåster, tuggummin, snus, läst Allen Carrs bok osv. Det håller några dagar, veckor, månader, år och plötsligt från ingenstans sitter där en cigg i mungipan återigen. Gick till läkaren igår och bad om hjälp, modfälld efter ett av 100-tals misslyckade försök att sluta röka.

Hatar att lukta illa, kasta bort mina pengar, den dåliga konditionen, listan kan göras lång. Främst av allt, min morbror dog i lungcancer i våras och det gav mig en tankeställare. En tankeställare som höll i 10 dagar, sedan lurade det lilla nikotinmonstret mig igen. Måste, måste sluta men fixar faan inte detta själv, samtidigt har jag fått nog. Moment-22. Kryper snart ur skinnet på mig själv.

Mitt sista hopp är nu Zyban och imorse tog jag min första tablett. Alla synpunkter kring preparatet och dess inverkningar, biverkningar m.m. tas emot tacksamt!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se