Jeanettys blogg

På gång full med energi <3

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

För 3 månader sen gjorde jag ett nytt försök att sluta, jag höll i 2 veckor och insåg att jag undvek så många sociala sammankomster, grillkvällar, öl på stan med vänner osv. Att sluta röka inför sommaren var inte så klokt och jag var inte ett dugg motiverad.

Nu är vi några vänner (nästan alla i min umgängeskrets röker) som tänker sluta. Min syster har varit rökfri i en vecka och i fredags (12/9) slutade jag. Två andra goda vänner är gravida och röker i princip inte längre.

Pratade med syrran på torsdagen och för henne hade första veckan gått ganska smärtfritt så jag bestämde mig då för att sluta röka dagen efter. På torsdagskvällen hade jag 4 cigg kvar som jag tänkte röka med andakt ;) Slutade med att jag fick knäcka de två sista när jag blev så trött så jag fick hoppa i säng.

Vaknade på fredagen på ett superhumör, var uppe tidigt och tog med mig en av hundarna ut för en joggingrunda, 5 km som tog 40 minuter.... Ingen vidare tid och det var tungt som fan. Men... det är bara att jobba upp flåset. :) Sen blev det en fika hos syrran utan cigg, det känns skitbra.

Dag 2 kände jag en viss irritation men inte mycket röksug.

Idag är det dag 3 och det går förvånansvärt lätt. Det känns helt annorlunda denna gången. Det känns verkligen som att jag är färdig med rökandet. Det är en sån lättnad att inte vara sur, arg, irriterad och önska att jag fick röka. Jag använder sugtabletter då och då, men de känns inte helt nödvändiga. Tror att jag kan släppa dem ganska snart.

Jag är så glad, jag tror verkligen att det här är det definitiva slutet jag väntat på.

Hur går det för er andra? Varmt lycka till alla ni som nu sitter i startgroparna precis som jag.

Pinsamt pinsamt

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jaha.... Läser det lilla jag bloggat med start september 2011. Mina förhoppningar om att sluta röka och kunna börja spara pengar till det där lilla huset utanför stan och kunna flytta med mina hundar.

3 år senare står jag här med samma dröm och inte ett jävla steg närmre.

Pinsamt. Och deprimerande.

Ett nytt försök att sluta röka påbörjades idag. Plåster och sugtabletter redo. Är jag redo? Blir jag någonsin det? Fy fan för nikotinberoendet.

Min bästa vän blev sjuk i bröstcancer för nästan 2 år sedan, hon bad mig att sluta röka då, vilket jag gjorde och höll i några månader. Min vän var färdigbehandlad i höstas, till vintern fick vi besked att hon hade metastaser i skelett och organ. Hon dog på alla hjärtans dag. Inte ens mitt löfte till henne kunde jag hålla. Under hennes kamp för att överleva gick jag och blossade på mina äckliga jävla cigg.

Jag känner mig arg, ledsen, deprimerad och värdelös. Helt och hållet omotiverad för detta.

Here we go again...

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Ja... Då kör vi igen. Passade på att sluta fredagen den 13:onde... ;) Så 16 dagar har jag klarat av nu.

Men det har varit jobbigt. Mycket jobbigare än sist jag slutade röka i höstas. Då var jag motiverad. Nu finns inte motivationen där på samma sätt. Jag är inte lika peppad. Det kanske beror på att man ändå aldrig lyckas.... Inte lönt att engagera sig? Man tappar ju hoppet och självförtroendet med alla misslyckanden.

Och när det gått några dagar så börjar tvivlen smyga sig på, vill jag verkligen sluta? Vill jag verkligen sluta nu? Bara nån dag till, en kaffe med cigg till osv osv osv osv.... Ett jävla tjatande från nikotinfjanten i huvudet! Tänk om han bara kunde hålla tyst nån gång.

Dag 7 var pest. Fy vad jag mådde dåligt. Att jag inte gick raka vägen till butiken och köpte cigg det är ett mirakel. Annars har första veckan varit allmänt hemsk, andra veckan en aning mindre hemsk. Har använt dubbla plåster första 10-11 dagarna och nu känner jag att jag klarar mig utan... Jag är inte lika orolig i kroppen... Plåstren hjälpte inte mig mot de akuta röksugen, däremot blev jag lugnare rent allmänt. Men akutsugen efter cigg kom iallafall. Man får ju ingen nikotinkick av plåster precis. ;)

Har laddat ner en app till i-phonen som heter rökfri. Har ni inte den så ladda ner den. All hjälp man kan få som sagt... Och jag tycker om att logga in där en gång om dagen och få nya tips och lite uppmuntrande ord.

Har tom redan belönat mig själv för att jag är så duktig med pengarna jag kommer att spara, jag har bokat en resa till Belgien för mig och en av mina vovvar, vi ska hälsa på hos en uppfödare av rasen jag själv har, som jag lärt känna, och följa med på utställning i Antwerpen i april. Åh vad jag längtar!! Det är min morot just nu!!! :)

Jag och min lilla Frejsan på äventyr i Belgien. :)

Önskar er alla en bra kommande vecka utan alldeles för mycket tjat från era nikotinfjantar!!!!

Besviken på mig själv!

Igår rökte jag 18 cigarretter.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jaha.....

Har undvikit denna sidan och loggen... Skäms så mycket och är så otroligt besviken på mig själv.

Mitt rökstopp varade i ungefär 1½ månad. Sen var jag ute och svirade med en kompis... Förfesten gick väl bra, sen kom vi ut på stan där det finns cigg att köpa!! Och vad händer? Jag rökade som aldrig förr! Knäckte resterande cigg när vi kommit hem igen och rökade inte på två veckor.... Fest igen. Och nya cigg som inhandlades redan innan festen började. Ja.... Så var jag igång igen. Alltid samma sak när det är fest!!

JAG KLARAR INTE DET!!!

Ska jag aldrig kunna festa och vara rökfri???

Jag hatar att röka, jag hatar att min energi är borta, att jag luktar fan, att slösa pengar på skit.... Fan, det tog så lång tid för mig att hitta motivation till att sluta röka förra gången, så slösar jag bort den värdefulla tiden jag var rökfri.

:'(

Piggare och piggare...

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Tänk att fast man känner av vinsterna med att sluta röka omgående, mer energi, man luktar gott igen, andas lättare osv... Så går man och tänker på ciggen hela tiden. Åh tänk om jag bara kunde få ta en sista kaffe och cigg... Jag har tagit tusentals kaffe med cigg och jag vet att jag romantiserar bilden av mitt rökande. Så fantastiskt var det inte... Hur många tidiga morgnar innan jobb tvingade jag mig inte att röka, trots illamående och ofta klöktes jag där jag satt på balkongen.... Idioti.

Kaffet har jag i princip slutat med, inte för att jag inte klarar av att dricka det utan att bli megaröksugen, jag känner bara inte för att dricka kaffe utan cigg.

Energin har kommit tillbaka... Jag orkar mycket mer, det är en enorm skillnad mot när jag rökte. Bara ett exempel, morgonrundan med hundarna... Blev ofta en snabbrunda för jag ville hem och dricka kaffe och röka. Rastningen efter jobb, snabb runda för att jag ville hem och röka. Patetiskt. Nu blir det ordentliga rundor med hundarna varje gång jag går ut med dem, så skönt att slippa tvånget att jag måste hem för att röka.

Idag har jag sprungit för första gången detta året. 5 km klarade jag och en av vovvarna av på 33 minuter. Helt okej tycker jag. :) Förra året hade jag ett rökstopp över vår-höst och då var vi ett gäng kolleger som sprang en massa och anmälde oss till lopp där vi körde en mil. Minns inte när jag började röka igen och slutade springa. Och jag har alltid tyckt att röker jag så är det inte lönt att träna heller. Men nu tar jag nya tag!!

Tänk inte så mycket på framtiden, fokusera på att klara av denna dagen. Ta morgondagen imorgon. Kämpa på!!!

Explodera på 1 sekund....

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Oh dear lord....

Då fick sig min kära mamma sig en skopa av mitt dåliga humör. Hon kan ta fram mitt mest pissiga humör i vanliga fall oxå men idag gick det ovanligt fort och lätt. En diskussion om deras katt och att jag ska passa honom en vecka, så får man en fråga, säkert i all välmening, Oooooom du har tid med honom, du hinner kanske inte....?? Ja, det räckte för att reta upp mig och få mig att snäsa på andra sidan luren att det hade jag väl för fan visst tid med. Usch. Så jävla tråkig jag är. Hon vet inte äns om att jag slutat röka.

Men till skillnad från andra sluta röka försök så känner jag inte att jag vill röka när jag blir så förbannad att skallen kokar över. Skönt det iallafall.

Ett av mina tips för att klara första dagarnas besvär - Sov! :) Jag klarar utan problem dagarna så länge jag har saker att sysselsätta mig med, när jag är på jobb osv.... Den första ensamtiden jag visste skulle bli jobbig, sov jag bort. Haha... ;)

Kände mig väldigt motiverad och peppad på jobb idag, så peppad att jag anmälde mig till hälsoinspiratör för min avdelning. Jag är ju en person som tycker att hälsa är viktigt och roligt. Det blir utbildningar i friskvård för min del om det blir jag som får uppdraget och det hade varit väldigt spännande. Utmanande att se vad man kan få gjort bland personalen dessutom... Om man kan få fart på dem. Och om jag kan få fart på mig själv. :P

Nu blir det ett gott glas rött vin för att fira att jag går mot 10 dagar utan cigg och 3 dagar utan nikotin.

Min resa har börjat!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Ja.... Då slutade jag röka förra söndagen, den 4 september. Blev motiverad av en kollega som varit min "rökkompanjon" i smyg som slutat efter en veckas förkylning. Blev jättebesviken när hon kom tillbaka och berättade att hon slutat. Vem skulle jag nu förlita mig på. Hon och jag har ju i hemlighet varit rökarna på jobb.

Har velat sluta röka läääääänge, men jag har bara inte känt mig motiverad. Har känt mig deprimerad av bara tanken att inte röka.

Har försökt massvis med gånger, såklart. Det har vi väl allihopa? 4-5 år var jag rökfri som längst. Sen har det rört sig om dagar, veckor eller nån månad innan jag trillat dit igen. Alltid tack vare feströkningen.

De sista åren har jag försökt sluta med nikotintabletter. Mmmm, funkade väl bra när man väl vant sig vid de slemmiga tabletterna som dessutom gjorde ont i halsen till en början. Hosta fick jag oxå. Problemet var bara att när jag började röka igen så fortsatte jag med tabletterna och hade konstant nikotin i kroppen. Vilket ökade nikotinberoendet. Idiotiskt.

Så för ca 5 veckor sedan slutade jag med tabletterna och 8 dagar sedan slutade jag alltså röka. Och det har gått hyfsat bra ändå. Första 7 dagarna har jag haft dubbel dos nikotinplåster. Igår var första dagen utan plåster.

Humöret har varit upp och ner. Jag kan smälla av för ingenting. Igår när jag inte hade nikotin för första gången på måååånga år så var det nära att en och en annan fick sig en käftsmäll. Men som den civiliserade svensk man är så bet man ihop och fick huvudvärk istället. ;)

Mitt mål med det här och det som sporrar mig är att jag vill avsluta mina förbannade kreditkort, betala av dem och börja spara pengar. Jag vill ha ett litet hus utanför stan till mig och hundarna. Jag ska ha ett litet hus till mig och hundarna. Med en härlig tomt för dem att busa på. Så är det bara.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se