Charlottes blogg

Länge sedan

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Tänk vad tiden rusar på. Jag ser att jag inte har skrivit här sen augusti förra året men brukar titta in lite då o då.
Jodå, jag är fortfarande rökfri och ska så förbli har jag tänkt.
Till er alla som kämpar o är i begynnelsen av erat rökstopp...RÖKSUGET GÅR ÖVER, JAG LOVAR!!
Det gäller att omprogrammera sig, åtminstone var det det som hjälpte mig. För att få hjälp med det rekommenderar jag boken "Äntligen Rökfri" av Allen Carr. Den boken gav mig många aha-upplevelser och skratt.
Så här i efterhand så gick det faktiskt väldigt lätt att sluta men då hade jag också förberett mig väldigt länge innan. Så pass länge att ingen i min omgivning trodde på att jag verkligen skulle sluta :-)) Men tji fick dom.
Nu var inte det här den första gången som jag slutade röka men absolut den sista. Tidigare gånger gick det åt pipsvängen efter bara några månader och tillvaron var ett enda lidande.Man tyckte synd om sig själv, var avundsjuk på dom som minsann fick röka??!!, inget var roligt längre, man var arg o sur osv osv. Jag frågade min dotter för inte så länge sedan om hon hade märkt nåt på mitt humör. Jo, sa hon....du har blivit mycket gladare!!
KÄMPA PÅ....DET FINNS BARA VINSTER MED ATT SLUTA!
Ha en fortsatt trevlig söndag!

Och så har det gått 70 dagar

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu går dagarna av bara farten....röksugen är jag fortfande då och då förstås men det är ingen katastrof.......det går att hantera. Jag räknade ut att hitills har jag sparat ca 2700 kr genom att inte köpa cigaretter och för dom pengarna så köpte jag mig en symaskin istället......är inte det smartare så säg?
Vad har hänt sen sist då?
Jo, de värsta svettningarna och sömnbesvären har jag blivit av med. Däremot har jag blivit lite rosslig i luftvägarna men det är väl flimmerhåren som letar sig fram antar jag. Rund och go som en liten boll har jag också blivit. Ca 4 kilo upp men tycker att jag har blivit tjockare än så?? Det är väl i och för sig ganska jobbigt men det ska väl gå att fixa till framöver.Man får ta en sak i taget. Det bästa av allt är flåset som har blivit 100 gånger bättre än vad det var förut. Jag cyklar i uppförsbackar utan att flåsa i en halvtimme efteråt....himmel så skönt....Det är ju fantastiskt!
Nu ser jag fram emot 80 dagar........ :)

Lycka till alla ni som är i början av Er resa......det lönar sig....håll ut och på återhörande

Slutrökt här..........

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jovisst, är det så........60 dagar i morron! Skönt att man har kommit en bit på väg.
Jag ska försöka sammanfatta lite om veckorna som varit. Mitt rökstopp hade jag förberett säkert i ett år innan jag bestämnde mig för att sluta till semestern i år. Jag gjorde inte så stor affär av det den här gången mot tidigare gånger då man slutat. Jag slutade bara kan man säga. Jag drack ett glas öl och tog min sista cigarett på balkongen sen rensade jag ut allt som hade med rökning att göra ur skåp och lådor. Jag hade laddat upp med nicotinell samt sugtabletter utifall det blev jobbigt. Sugtabletterna blev i yttersta nödfall eftersom jag fick en sån halsbränna av dom. Tuggummin gillar jag inte i vanliga fall så det blev inte så ofta det heller. Jag skippade det för några veckor sen så nu är jag ren. Jag tar en lakritstablett när jag blir röksugen.....det funkar lika bra har jag kommit på.
Det som jag har upptäckt under den här tiden är hur mycket "vana" en cigarett är. Visst, röksugen har jag varit men det går över så fort men "vanan" verkar sitta djupare rotad faktiskt.
Abstinensbesvär har jag förstås haft och har.....svårt att sova....svettats mängder...lite huvudvärk.....tappar tålamodet lättare....tandköttsinflammation ( kom när jag slutade med nikotinersättningen) och så vikten förstås.....4 kg upp vilket är normalt. Eftersom jag var på väg upp i vikt innan jag slutade så har jag nu blivit riktigt rund o go :) och tom gått upp en storlek.Men vad tusan, det är inget att sura över, VÄRRE SAKER KAN HÄNDA. Har jag lyckats sluta med cigaretterna så ska jag väl kunna banta också !!
HA EN FIN DAG!!

Hopp o Hej

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jaha, nu har man passerat en vecka och det går upp och ner men jag hade inte väntat mig annat så det är ju ingen överraskning. Ikväll har jag varit rejält röksugen så det blev en hel del onyttigt som jag stoppade i mig men....so what...det skiter jag i. En sak i taget, det tar jag tag i sen. Hellre tjock o frisk än rökare o mager.
Annars så känns det så befriande att jag äntligen är på väg mot ett rökfritt liv. Det poppar upp ibland bara....yiippieeee....jag haaaar slutat !!!! Pratade med min väninna som slutade för 7 månader sen om hon fortfarande blev röksugen. Det hände men det försvann lika snabbt igen. Hon känner inte ens röklukten när andra röker för som hon säger....Jag bryr mig inte och då tänker jag heller inte på lukten....Fantastiskt tycker jag!
KÄMPA PÅ ALLA TAPPRA......EN NY DAG VÄNTAR I MORRON!
Kram
Charlotte

Fortfarande rökfri......

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Nu kan jag snart börja räkna veckorna....hihihi..Ikväll är det faktiskt EXAKT EN VECKA sen jag tog mitt sista bloss!
Idag vaknade jag för första gången riktigt pigg och det trots att det blev sent igår. Jag kände riktigt skillnaden mot förut. Annars så har jag inte märkt så mycket positivt än med rökstoppet förutom att morronhostan inte är så intensiv som förut men det kommer att dyka upp vartefter, det vet jag sen tidigare.Varje dag har mer eller mindre varit en kamp men man står ut och DET GÅR ATT MOTSTÅ. Man finner på olika knep under resans gång har jag märkt för att mota bort "elakingen". Häromdagen var det extra kämpigt och då hoppade jag på cykeln och gav mig av på en riktig långtur.Dels så skingrade det tankarna och sen fick jag motion på köpet också.
Ska väl tala om också att igår kväll var jag bortbjuden på grillat o lite gott att dricka. Det funkade faktiskt jättebra utan cigaretter!!! ......HURRA....

Jobbig dag

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Igår var en jobbig dag....det var krig mellan mig o den "lille onde"! Det är väl själva sjutton vilka dumma tankar som kan dyka upp när röksuget sätter in. Jag brottades med tankar som....är det här verkligen det rätta tillfället att sluta röka? 1 cigarett vad gör det? Jag kan ju börja om igen, jag har ju bara hållt upp i ett par dagar. HALLÅ....VAD SKULLE DET GÖRA FÖR SKILLNAD?? OCH DET RÄTTA TILLFÄLLET ÄR VÄL JUST NU, NÄR SKULLE DET ANNARS VARA? Nåväl, för att bli kvitt dom här tokiga tankarna så letade jag upp allt jag kunde hitta om sjukdomen KOL och då gick det över. Läste även en hel del här på sidan och det hjälpte jättemycket. Man är ju inte ensam!
Var till apoteket igår o inhandlade sugtabletter. Eftersom jag inte gillar att tugga tugummi så kan ju det vara ett bättre alternativ för mig.
Idag känns det lugnare o inte så avigt som igår....4:e dagen idag...3 kvar sen kan jag börja räkna veckorna...hihihi.
Nej, nu ska jag dra igång dagens bestyr...först tvättstugan...sen på eftermiddagen ska min äldsta dotter o barn-barn gå ner till stan o titta på studentfirandet o äta glass.

HEJ SÅ LÄNGE!!

1:a DAGEN IGÅR

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej igen!
Jag skulle ha skrivit igår men kände mig vimsig o rastlös så det fick vänta till idag istället.
Himla tur att jag la in det här under min semester för inatt så sov jag hiskeligt dåligt. Jag vet inte hur många gånger jag vaknade o snurrade i sängen...höll på att svettas ihjäl så täcket åkte på o av i ett. Jobbigt men jag ser det från den positiva sidan.......skiten ska ur kroppen helt enkelt.
Gårdagen gick hyfsat även om jag inte hoppade av lycka direkt. Kände mig lite virrig och ville gärna ta mig för med nåt men kom inte till skott liksom dock ingen ångest alls över " att nu är jag på väg". Lite så har det nog kännts tidigare precis i början av rökstopp. Nej, jag tog mitt morronfika med tidningen som vanligt under köksfläkten, hihi.....och det funkade alldeles utmärkt utan cigaretter o hostande.
Visst kom det körare under dagen då den "lille onde" satt på axeln o viskade dumheter i örat men då tog jag ett djupt andetag o blåste ut sakta o så var det borta. Knaprar också Turkisk peppar som är en gammal beprövad metod sen tidigare....funkar lika bra den här gången. Jag har även en ask med Nicotinell tugummi att ta till i nödfall så nog ska jag klara mig.................Nej, nu är det dags att ta tag i dagen o fixa lite frukost....på återhörande

Sådärja......

Igår rökte jag 12 cigarretter.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Då var sista cigaretten rökt så nu ser jag fram emot morrondagen och mitt nya liv. Jag har börjat min semester nu så nu finns det inga måsten eller nåt att passa på ett par veckor utan bara ta dagen som den kommer. Faktiskt så planerade jag så....... att ta semestern till det här "projektet".
Återkommer med rapport i morron....

Sista paketet

Igår rökte jag 12 cigarretter.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Vill börja med att Tacka för de värmande och uppmuntrande kommentarer som jag har fått!!.......TACK SNÄLLA NI.....
Nu har jag köpt mitt sista paket och det känns bara bra. Eftersom jag har varit inställd på det här så länge så tycker jag bara att det är en befrielse.
Känner ingen ångest eller panik inför rökstoppet alls utan ser fram emot det faktiskt. Jag har planerat de belöningar som jag tänker ge mig själv istället för cigaretterna. Vad de blir återkommer jag till senare.Jag ser även fram emot att slippa det hysteriska jagandet efter rökrutor vart man än kommer. Tänker närmast på när jag med barn o svärson var på resa till London för 2 månader sen. Min yngsta dotter (22 år) är den enda av oss som inte röker. Äldsta dottern o svärson har rökt i en hel del år. Nåväl, hur det än var så var vi väldigt tidiga på flygplatsen när vi skulle resa hem. Tänkte ta det lugnt o gå runt o kika i affärer och käka nåt gott innan hemresa. So far so good......eländet började när vi gick igenom passkontrollen. Vad vi inte visste var att de hade tagit bort "rökrutan" som fanns där tidigre. Ni kan tänka er paniken när vi upptäckte det. DET FANNS INGENSTANS ATT RÖKA!!! Iiiihhhhhhhh.....hur skulle jag nu klara mig? 1,5 timme innan planet skulle lyfta sen 2 timmar hem. Hela hemresan förstörd. Istället för att sitta ner lugnt och titta på folk som kom o gick så tuggade jag frenetiskt på ett nikotintuggummi som jag för övrigt inte gillar och längtade hem. Inse det idiotiska i det hela!! När vi satt där apatiska så hör vi hur det börjar larma för fullt och att vakterna sa att det var nån som hade rökt på toaletten....snacka om desperation!
Ser som sagt fram emot rökstoppet.........Ha en härlig lördag!!!

Inför rökstoppet

Igår rökte jag 15 cigarretter.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Nu har jag bestämnt mig och så ska det bli. Jag har satt slutdatum den 6 Juni men det kan bli tidigare, troligtvis inte senare.
Läser just nu boken "Äntligen rökfri" av Allen Carr som nog alla här känner igen. Eftersom vitsen är att man läser ut den innan man slutar så gör jag så. En vännina till mig sprang på boken av en slump i höstas och köpte den. Hon hade inga planer på att sluta röka egentligen men så blev det och det är 7 månader sen och hon är fortfarande rökfri !!!
Tanken på att sluta med cigaretterna har funnits länge så det är inte pga boken som det dök upp. Jag är innerligt trött av att styras av cigaretterna helt enkelt och rädd för att dra på mig sjukdomar pga rökningen.
Märker också nu när jag har passerat 50 att det har satt sina spår i utseendet. JAG SER UT SOM EN RÖKARE........glåmig, trötta ögon, lite småskrynklig hy....blähhhh....och det har jag bidragit till själv. Man tänker inte på det när man är yngre men tro mig det kommer ifatt en förr eller senare.
Jag har rökt i stort sett ända sen 20-års åldern med kortare uppehåll då och då. Senast var för ca 5 år sedan. Förstår inte varför jag började igen sen eftersom det gick hur bra som helst. Jag kommer ihåg att jag började smygröka när jag var på väg till och från jobbet sen byggdes det på sakta men säkert tills man var fast i skiten igen. Jag kände mig väldigt skamsen att erkänna för mina närmaste att jag rökte igen....DET VAR INTE KUL.Så ska det inte bli nu......
Jag kommer också ihåg hur otroligt bra jag mådde utan nikotinet. Inget harklande o hostande...kände mig fräschare...orkade cykla i uppförsbackar :) fick tillbaka sångrösten....slapp detta eviga jagande efter "rökrutor" vart man än kom..mm...mm. TROTS DET SÅ BÖRJADE JAG IGEN...HUR DUM FÅR MAN BLI???

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se