Arys blogg

Min släkt

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Jag hoppas på att få välkomna min kusin hit som rökt i en massa herrans år. Skickade ner mitt ex av "Äntligen ickerökare" häromdagen och så blir det väl Champix också antar jag. Hoppas att min andra kusin med flickvän/särbo/sambo kommer efter snart också. Från att ha varit en släkt där nästan alla rökte ursprungligen kan det bli övervägande ickerökare, ja förutom den yngre generationen kanske de låter sig kanske inte påverkas i första taget...
Vi har ju redan bevisat att det går! ;)

Rökningens njutning är en illusion

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Ni som kämpar med sug, ni som saknar den där ciggen ni är vana vid efter lunch, på fest är bara någonting som planterats in i hjärnan av en i princip konstant nikotinabstinens ja förutom de omkring 4000 andra kemiska ämnen som finns i en cigarett av vilka somliga är gifter och somliga man inte ens vet hur de påverka kropp och psyke.
Det är så fiffigt uträknat att abstinensen börjar i princip när du fimpar cigaretten och nikotinhalten i blodet börjar falla, du vill ha mer.
När du väl slutat med nikotin så har du inte abstinens, därmed behöver inte behovet tillfredsställas. ;) Bara vanan och illusionen av ett behov kvar.
Jag vände på mitt tänkande från att om jag ändå kunde få röka en cigarett, till att fy fasen vad glada mina lungor är att de slipper dra i sig giftig rök idag yay! Att sluta röka är inte en uppoffring, det är en belöning till din kropp!
Att min faster blev diagnosticerad med lungcancer för några dagar sedan gjorde mig otroligt ledsen. Jag var iaf glad att jag redan slutat röka, jag kan inte rädda min faster men jag kan göra mitt bästa för min hälsa.
Hade jag kunnat backa bandet så hade jag aldrig tagit den där första cigaretten. Kan inte ens komma på vad som skulle vara bra med cigaretter....

Tänker tillbaka

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Tänker tillbaka på när jag slutade och hur min viktkurva såg ut då när jag slutade. :o 12 kg upp på 4 månader yay!
Slutade ju med boken äntligen ickerökare där metoden typ lovar att man inte ersätter rökningen med mat eller annat, just den detaljen funkade inte så bra på just mig, men rökningen blev det ju slut på. ;)

Kakor, mackor, godis, mat.. ingenting gick säkert för mig speciellt inte om det var kolhydrater i, eller fett, eller både och ännu bättre.

Nåväl efter 4 mån kände jag mig stark nog att ta tag i maten och godiset. I mitt fall är det kolhydraterna som driver aptiten och frosseriet, så det fick bli lchf, på 1,5 år gick jag ner 32 kg. På några år gick jag väl upp ca hälften av det igen när jag åt normal kost igen. Men jag blev ju av med sluta röka kilona iaf.
Tänker väl på detta eftersom jag börjat försöka knapra lite på de dära andra kilona igen..

Snart når jag fem år, enligt någon statistik ska risken för tex lungcancer ha halverats efter 5-10 år. Fast riskerna minskar redan dag 1.

4,5 år

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Hoppsan, nu har det gått så lång tid att jag har svårt att hålla reda på hur lång tid det egentligen gått. Senaste året har jag sagt 3,5 år eller nåt....
Borta är hostan som jag drogs med i månader varje vinter.
Allergierna minskar lite med tiden, kan äta det mesta i fiskväg, behöver knappt medicinera mot pollen, inga astmaattacker, doftallergin blir jag nog inte av med men det får jag leva med.
Jag har inte ångrat mig att jag slutat, jag tycker om att vara friskare, att andas friskare luft, att inte andas in rök med flit, att inte vara beroende av nikotin - någonting man inte ens har roligt av.

Dopaminbrist?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

628 dagar och fortfarande rökfri och nöjd med det. Även efter 6 dagars besök hos en kompis som både röker och snusar frestades jag inte utan kände mest att det är tur att jag inte måste suga ner rök i lungorna hundratals gånger per dag, vilket för övrigt gjorde mig konstant förkyld och något astmatisk...

Till saken hör att jag fick en depressionsproblematik i samband med rökstopp, som iofs sammanföll med att jag blev arbetslös. Ersatte inledningsvis nikotin med mat, godis och kakor, kroppen ville ju ha sitt dopamin någonstans, och alkohol och intensiv motion (pollenallergiker och astma) verkar inte som bra alternativ... Gick upp 12 kg på 4 mån och började på lchf och gick ner de 12 + några till. Numera äter jag lågkolhydratskost - normalkost så kosten bör inte påverka depressionen nu

Kan man kolla upp eventuell dopaminbrist? Någon som haft problem så här länge efter rökstopp? Nuvarande medicin verkar inte häva den (fluoxetin)

Bli inte rädda ni som funderar på att sluta, det ena kanske inte har något alls med det andra att göra.

405 dagar

Nikotinsug nu: Inget.

405 dagar. Där ser man.

Som regel tänker jag inte på det. Av vana får jag iofs knäppa impulser att jag skulle vilja ha en cigg men det är lätt att skaka av sig när jag tänker på hur det smakar askfat och att man sedan måste ta en till och sedan en till. Nä tack. Det känns trevligare också att inte lukta illa. Inte håller man sig smal av att röka heller, jag väger 6-8 kg mindre än när jag rökte nu, iofs pga kost, men rökningen hjälpte mig definitivt inte ner i vikt.

Jag upplever mig själv som mindre stressad. Rökningen eller dvs så fort man inte röker just då så tänker man på när man ska kunna göra det tar ofta fokus från allt annat.

Till er som nyss slutat - det blir lättare. Idag är det ingen ansträngning alls för mig, har inte varit iaf de senast 6-8 mån.

Det blir bättre

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Drygt 9 mån senare är jag fortfarande rökfri och ångrar inte för en sekund att jag slutade, inte ens viktproblematiken för nu har jag gått ner det igen och 2 kilo till. Astman är borta och det verkar som om allergierna blivit en smula bättre. Det var verkligen dags att sluta. Sicken idioti - att betala för att bli beroende och sjuk. Nu tycker jag mest att det luktar illa. Det hyperkänsliga luktsinnet har nu blivit normalt yay.

Så mitt råd, stå på er och se inte tillbaka.

Gott nytt år alla!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Ska vi gå in i det nya som rökfria? Jag firar 6 mån som rökfri runt nyår och ska inte "bara" ta en cigg för att det är så festligt.... Stå ute i minusgrader verkar inte så festligt... Vad är det som är så bra med att röka nu igen? Minns inte riktigt. Ingenting som drar längre för min del iaf.
Bra saker med att röka, någon??

Gott nytt år till er alla!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Vad säger ni ska vi gå in i det nya rökfria? Jag firar 6 mån som rökfri runt nyår och ska inte "bara" ta en cigg för att det är så "festligt" Ser inte det festliga med att stå ute i minusgrader eller vad som skulle vara bra med att röka.... Har nog blivit alldeles hjärntvättad men på ett bra sätt. Bra saker med att röka någon??

Pinnar som ryker.....

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Såg ett avsnitt av wifeswap häromdagen där 2 föräldrar rökte små tunna cigarillos.
Tänkte att det såg ut som om de satt och sög på en pinne som ryker, och insåg med en gång att det var det de gjorde i princip. För mig känns det helt absurdt på något vis att man skulle vilja göra det. Är det inte givet när man ser det att det är giftigt? Är det bara jag som känner så?
Rök är väl någonting man undviker egentligen, som svider i ögonen...... Rök i ögonen har jag inte saknat iaf :D

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se