Kajsas blogg

Sköna maj... och 100 hjärnspöken som säger att detta inte kommer gå!

Igår rökte jag 5 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt.

Hjärnspöken har redan börjat hemsöka mig, fastän jag inte har slutat helt ännu. Efter två lediga dagar hemma med grillningar och valborgs-firande känns mitt mål att lägga av helt om en vecka lååångt borta.
Sen jag kämpat bort de många extrakilon jag la på mig efter graviditeten så har bl a godis varit något jag hållt mig borta från. Igår blev det MYCKET smågodis. För varje cigarett mindre blev det några godisar istället...ajajaj, ser vartåt det kommer barka. Igår kretsade mycket av mina tankar kring "skäl och anledningar till att detta aldrig kommer gå"; Stundande utlandssemster, varma dagar på altanen med god mat och dryck, föredrag på jobbet, spahelg med tjejgänget osv osv. Bit ihop, bit ihop! Hur ska jag jaga bort hjärnspökena på snabbast sätt? Bort med dem, be gone!

Nedtrappning påbörjad

Igår rökte jag 5 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Att det ska vara så sjukligt svårt att bara bryta... jag tror just nu att jag har alla sjukdomar som man möjligtvis kan få i samband med rökning. Är i en hypokondrisk fas där jag ser mig själv med kol, lungcancer, hjärtbesvär, osv. Min störste motivator just nu är min son på två år, jag vill se honom växa upp, jag vill hänga med så länge det bara går. Att röka bidrar inte till det. Jag har slutat förr, då jag var gravid och sen under min sons första år, sen började jag om... så himla vansinnigt dumt.
Alla predikar om risker och faror med rökning till mig.... jag VET, jag har stenkoll. Tro mig, jag behöver ingen lektion av någon för att förstå att det jag håller på mig inte bra.. Min far drabbades av en stroke för två månader sen (kan tillägga att det inte berodde på rökning, han har aldrig rökt i hela sitt liv). På sjukhuset där han vårdas har ett flertal strokepatienter flyttat in och ut på pappas rum... nästan alla av dem hade också drabbats av kol. Det låter inte så trevligt när de kämpar för att fylla lungerna med luft....
Nåväl, jag har den senaste veckan påbörjat min nedtrappning. Konsumtionen har minskat från 10-12 st per dag till 3-6 st per dag. Om två veckor ska jag säga farväl till "frukost-, kaffe- och middagsciggaretterna" också. Jag ska klara det!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se