Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Lena.Ss blogg

1 år = 365 dagar

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Den 4/2 2012 kl 11.30 rökte jag min sista cigarett utanför ett hotell i London. Jag kommer att äta en god lunch i morgon den tiden och tänka på den stunden och på året som gått sedan dess.
I dag står det 365 dagar som rökfri på min räknare här på sluta-röka-loggen. 365 dagar !!!! 1 helt år !! Inte illa.
Jag känner mig oerhört stolt över detta. Gudarna ska veta att det inte varit en lätt resa. Detta gift, detta monster är verkligen inte att leka med !! Efter åtskilliga misslyckade försök att sluta röka under mina 35 år som rökare verkar det som detta senaste försök ÄNTLIGEN fått mig att lyckas !!!

Vad kan då det bero på ? Jag skulle vilja lyfta fram några saker: Allen Carr's bok 'Äntligen Icke-rökare' , denna fantastiska logg, träning och min egna vilja och envishet.
Allen Carr får oss att förstå livet som ickerökare - läs den om du inte redan gjort det !!
Denna logg ger en otrolig motivation, pepping och styrka. Här kan man skriva av sig då det är jobbigt, man kan läsa om andra som upplever samma sak. Vi här inne förstår varandra - vi hjälper varandra. 1000 tack till alla som gett mig tips och peppat mig under året !! Att läsa och hjälpa andra har oxå varit av stor betydelse.
Att träna har också blivit en livsnödvändighet för mig. Under träning är tanken på att röka ALDRIG närvarande ! Så skönt ! Dessutom blir man av med aggretioner, överskottsenergi osv osv av träning.

Nu har så ett år gått. Min förhoppning, och övertygelse, är att nästa år kommer att gå betydligt lättare. Nu har jag 'gjort allt' en gång. Jag har firat påsk,midsommar, jul och nyår utan cig. Jag har varit utomlands, jag har grillat och druckit vin utan cigaretter. Jag har varit på fest med rökare. Jag har upplevt glada stunder, ledsna stunder, uttråkande stunder - ja alla sinnesstämningar - utan cigaretter. Det har inte alltid varit lätt - men jag har insett att en cigarett inte kommer att göra det lättare.

Gott Nytt År

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Sådärja. Nu är julen firad, med god mat & dryck, tomtar och klappar. Precis som vanligt - MEN UTAN CIGARETTER !!! Så himla härligt ! Hela julhelgen har gått hur bra som helst inga som helst problem, faktiskt bara skönt att slippa gå ut och frysa. Jag hoppas ni andra också har haft en härlig , och rökfri, jul !!

Nu kommer nyårsafton närmare. Det ska vi oxå klara. Jag känner större oro inför nyårsaftonen, men umgänge med några rökare.... Jag känner fortfarande att en fest inte känns lika rolig utan cigaretter....men, det SKA gå !!! Jag vill INTE ramla tillbaks !! Nej, jag ska gå in i det nya året som rökfri, sedan se fram emot 4/2 - då jag ska fira ett helt år som rökfri !!!

Jag önskar alla kämpar här inne ett riktigt Gott Nytt År !!

Kämpa på :))

//Lena

10 månader passerade

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Sådärja. Då har man passerat 10 månader som icke-rökare. Det är rekord för mig. Har som mest hållit upp nästan 10 månader förut - nu har jag passerat 10 månader. En viktig skillnad.

Nu går vi mot jul, tomtar och klappar. Den första rökfria julen på 35 år ! Det ska bli SKÖNT att slippa springa ut och stressa i sig ett bloss mellan Kalle Anka och sillen !

Som vi läser här inne och som vi alla måste komma ihåg: vi måste lära oss att klara av roliga / tråkiga / ledsamma / jobbiga / festliga osv saker UTAN cigaretter. Ju längre tiden går, desto lättare klarar vi utsatta situationer. Även om det dyker upp en riktigt, riktigt jobbig situation så måste man komma ihåg att även sådan situationer går att klara av utan cigaretter.

Jag önskar alla fortsatt lycka till med sina respektive rökstopp. Jag hoppas alla får en härlig och trevlig jul med snö, soligt väder och julfirande med nära och kära.

Julkramar till alla !

//Lena

Så skönt !!!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu är spirometri-testet gjort ! Och allt såg bara bra ut !!!!
Så himla skönt ! Hur det än är så har jag gått och oroat mig - men nu kan jag släppa det. Jag har INTE KOL :)

Fortsätt kämpa alla ! Det är värt det, om än det är skitjobbigt ibland !!

Styrka till alla .

//Lena

9 månade i morgon :)

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Tiden går, och jag är fortfarande rökfri :))
I morgon är det 9 månader sedan mitt sista bloss, och allt går bara lättare och lättare. Visst kommer suget farande ibland, men det blir oxå lättare och lättare att mota bort suget. Det som är svårast att bli av med är saknaden. Saknaden av att ta en cigg och njuta av friden / avkopplingen / livet eller hur jag ska beskriva det. Ibland upplever jag den saknaden som enormt jobbig.... MEN - nu har jag kommit så långt så jag är rätt säker på att jag inte kommer att ge efter för denna saknad. Det är helt enkelt inte värt risken att trilla dit igen. Jag vill verkligen inte bli en rökare igen - och då är det bara att låta bli att ta en cigg. Jag vet nämligen inte om jag klarar av att stanna vid en cigg, eller om jag skulle åka dit med hull och hår. Så. Jag låter bli. Enklast så :)

På tisdag ska jag göra en spirometri.... Är lite orolig. Håll tummarna att allt går bra och att allt är OK...

Är inne och läser här nästan varje dag. Imponeras av alla nya och gamla bloggare. Alla gör vi ett fantastiskt jobb med att sluta röka. Och vi är alla värda att lyckas !

Kramar till alla!
//L

255

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

255 dagar sedan jag rökte !! 255 - vilken härlig siffra :)) Endast 110 dagar kvar till 1-årsjubileum :))

Allt går lättare och lättare. Det blir längre och längre mellan gångerna då det verkligen kommer ett sug. Numera är det mest vid speciella tillfällen, på fester med alkohol eller på semester tex - men numera går det relativt lätt att mota bort monstret. Just nu känns det som att allt bara går åt precis rätt håll, vilket naturligtvis känns helt fantastiskt.

Då jag läser inlägg här från de som nyss tagit beslutet att sluta så känner jag igen alla känslor, hur man åkte berg-och-dal-bana mellan hopp och förtvivlan. Numera går allt så mycket lättare. Ni som befinner er i starten, de första dagarna eller veckorna - kom ihåg att det blir lättare !!! Jag lovar !
Nu då jag läser inläggen från de nya och känner igen alla känslor så händer ytterligare en sak. Jag blir än mer övertygad om att jag aldrig kommer att röka igen - för jag vill INTE gå igenom den fasen igen. Jag vill må som jag gör nu, med friheten att slippa röka, slippa hitta pauser,platser, tillfällen att måsta röka.

Jag njuter av mitt rökfria liv. Tralalala :)))

Jag önskar alla fortsatt lycka till ! Det är bara att kämpa på ! Kan jag klara det kan alla. Ingen av mina bekanta trodde nog att jag någonsin skulle sluta - tji fick de !!

Jag skickar styrkekramar till alla !

//L

Passerat 8 månader !!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Sitter här hemma framför brasan i öppna spisen och sippar på ett glas vin efter en god middag. En tanke far med blixtens hastighet genom mitt huvud - att förut skulle du till detta även ta en cigg !! Men , då kommer jag på att , just det - FÖRUT ja. Men INTE nu ! Jag klarar mig faktiskt väldigt bra utan cigaretter, önskar dom inte tillbaka i mitt liv. Önskar iofs att jag ALDRIG börjat med dem, för jag är rädd att tanken på en cigg alltid kommer att spöka.... Men, nu VET jag att jag klarar mig bättre utan, jag VET att jag mår bättre, luktar godare. Jag VET att jag får vitare tänder, bättre hy, orkar träna mer. jag VET att även om jag är ledsen eller upprörd så är det INGET som blir bättre av att ta en cigarett. Jag VET att även då suget kommer, vilket det gör både nu och då, så går det fort över.
Det känns väldigt skönt att ha kommit så här långt. Jag känner mig rätt säker på mitt icke-rökande, jag hoppas och tror att jag ALDRIG kommer att röka mer. Fördelarna och lättnaden över att slippa vara slav under lasten är så oerhört mycket större och viktigare än de korta stunder suget kommer. Dessutom går suget över mycket fortare och lättare ju längre tiden går. Kom på ikväll att igår var det 8 månader sedan jag tod min sista cigg.
Är verkligt nöjd och stolt över att jag lyckats !!
Är här inne och läser mest varje dag, och imponeras av alla nya och gamla medlemaar. Tillsammans är vi otroligt starka! Tillsammans kan vi pappa varandra att fortsätta kämpa! Det är en härlig känsla att se och känna vår gemensamma styrka!!

Fortsätt lycka till allihopa !!!
Trevlig helg,
Lena

astma eller KOL ????

Idag på träningen så drabbades jag av typ andnöd..... det tog liksom stopp då jag skulle andas in, pep mest och kändes 'trångt'. Förfärligt obehagligt ! Jag har känt tendens av samma sak förut på träning, men idag var det riktigt otäckt. Vi hade sprungit mycket, och min kondis är ju inte vad den borde vara - men det kändes liksom inte som det brukar då man 'bara' är trött - det här var nåt mer...

Är det någon här som kan beskriva hur KOL yttrar sig? Känns det så här?
Kan någon beskriva hur en undersökning för KOL går till? Görs de på vårdcentralen?

Nu kan det ju vara ansträngningsastma oxå.... så jag bör väl kolla upp detta oavsett. Blir ju dock rädd att det ska vara KOL...

Annars rullar de rökfria dagarna på i lugn och fin takt - har nu varit rökfri i 221 dagar :)
Är inne och läser här på sidan mest varje dag, och imponeras över all styrka som finns hos såväl nya som gamla skribenter här på sidan.
Fortsätt kämpa alla därute !!!

//L

200 dagar passerade :)

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Nu har jag passerat 200 dagars rökfrihet & nikotinfrihet !!!

Hur bra är inte det ??? Så sjukt bra !!

Det går fortfarande upp och ner, men det är bara att gilla läget och fokusera på de positiva sakerna med att sluta. Nu när semestern är slut och man är på jobbet igen så är det sååå skönt att bara gå förbi dem som står ute och röker. Då känner jag verkligen glädje över att jag slipper gå ut och röka, slipper stå i 'skäms-hörnet' och blossa, slipper gå tidigare från fikat för att hinna ut. Jag kan i lugn och ro ta det lugnt hela dagen och bara vara. Det är en VINSTLOTT :))

Ha det bra alla nya och gamla kämpar ! Fortätt kämpa, ge inte upp för monstret - det BLIR lättare och lättare !

Kramar,
Lena

6 månader idag !

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Idag är det min tur !!! Kl 12.00 idag är det ett halvt år sedan jag rökte min sista cigarett, den 4/2 utanför ett hotell i London fimpade jag för sista gången.

Jag är mäkta stolt över mig själv :))
Jag tycker jag är otroligt duktig som klarat detta ! Liksom alla här inne på bloggen så går det upp och ner - och TACK och LOV så finns denna sida ! Hit kan man gå in och läsa och hitta motivation igen, skriva av sig lite frustration då det känns jobbigt, eller dela med sig av styrka och ge råd till andra då man känner sig stark. Jag kan sanningsenligt säga att jag hade inte kommit så långt utan denna sida. TACK till ALLA här inne :)))

Så.... till en fundering.... 6 månader har gått. Det är ganska lång tid. Det är iofs inte lika lång tid som alla år man rökt (35 i mitt fall) , men ändå. Jag får ju tyvärr erkänna att tanken på cigaretter fortfarande finns här varje dag, titt som tätt. och jag är så evinnerligt less och trött på att mota bort dessa tankar. Hur länge ska de finnas kvar? Är det det första året? då man ska gå igenom allt 'en första gång'? Eller är det längre? För alltid?
För det mesta går det ju bra, men bara det att tanken poppar upp vid miljner tillfällen är JOBBIGT. Jag saknar ju skiten - fast jag inte vill.... hmmm dubbelt det där. Ibland, inte så ofta, så blir jag dessutom riktigt 'fysiskt' röksugen, det suger i magen, halsen osv. Det går ju bort snart igen, med hjälp av ett glas vatten eller ett tuggummi - MEN JAG VILL INTE HA DET SÅ !!! Jag vill att detta ska försvinna, bort bort bort med monstret.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se