gw0907s blogg

På måndag är det 1000 dagar....

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

På måndag är det 1000 dagar sedan vi slutade röka, kära hustrun och jag. Det ska firas i helgen. God mat och njutbart gott vin. Vill ni kolla, ja då smyger du över på min matblogg, godmatvarjedag.se Där ser du en del av all den goda och numera smakrika mat vi lagar. Ibland pillrar vi in ett gott vin. Detta, och resor är det vi nu använder våra pengar till, ja den delen som tidigare gick upp i rök. Betydligt godare, trevligare och njutbarare. Tyvärr så växer airbagen... Det får man ta, och det går ju att göra något åt även detta, om man vill. Det vill jag inte just nu. Jag mår som en prins, och jag njuter varje rökfri sekund.

Göran Waldt

613 dagar fritt

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Och det bara rullar på. 613 dagar utan ett enda bloss, efter nästan 35 år i rökarens tjänst. Det har snart gått 35 år utan bloss. Bara 33 år kvar...

Första kalenderåret utan bloss

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

I morgon är det första hela året utan bloss till ända. Röksuget avtar, men det finns där emellanåt. Skulle det ta sju år innan det försvinner? Strunt samma, i morgon ska kära hustrun och jag ta ett extra glas champange och fira. Det är vi värda.
I år har vi firat påsken i Berlin och julmarknad i Kiel. Båda med riktigt bra hotell, god mat och andra njutbarheter. Allt bekostat av sparade rökpengar. I februari bär det av två veckor till Cypern. Bara fördelar således.

Snart ett år....

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Loggade in och kollade antal rökfria dagar. I hastigheten läste jag 365 och började fundera på om minnet hade raderats. Jag har nämligen starkt för mig att vi, kära hustrun och jag, inledde vårt nya liv den 8 september 2010. Ja, när jag sansat mig såg att att det står 356. Ja i alla fall det.

Nu glider dagarna förbi utan att det funderas på cig. Jo, jag måste erkänna, kring lunch är det en lille som knackar på axeln och tycker att vi provar ett lite bloss. Det lille försvinner ganska fort. En del säger att det är sorgen som gör sig påmind, jag vill nog ändå ha det till begäret. Strunt samma, numera är det inga som helst problem att hoppa ciggen.

Nu som läst vet ju att vi sätter undan 100 kr för varje rökfri dag. kontot har idag knappt 24 000. Och då har vi en lång weekend i Berlin, några dagar på HandbollsVM, och en del andra små glada utflykter helt betalda. I helgen beställde vi vinterresan, det blir Cypern i två veckor i Februari. Och allt detta utan att vi lägger en enda krona själva utan bara på att vi inte längre röker. Lysande.

GW

Midsommar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hmm, länge sedan jag var här. Det är himla upplyftande att logga in och kolla antalet dagar. 289 står det idag. Fan vad vi, kära hustrun och undertecknad, är bra. Och inte ett enda bakslag. Jag har gått förbi personer som röker. Mmm vad det luktar gott. Men när jag senare träffar på samma personer så är mindre angenäma dofter.

Om man räknar med att hustrun och jag sög i oss rökverk för 100 kr om dagen så har vi sparat 28 900 kr. Vi lägget det på ett resekonto. Vi har utnyttjat kontot en gång, Berlin under påsken. Tja, bra centralt hotell, riktigt god mat, öl lite här och var, där det föll sig. Denna resa handlade mer om att smörja kråset än att, som tidigare, kolla penningpungen innan intagande av föda. Riktigt njutbart.

En av mina stora drömmar är art besöka Kuba. Inte för att jag gillar dess politik, mera för att jag tror att jag gillar folket på gatan. Denna resa blir kanske av i höst, eller nästa höst. Vi får se hur mycket vi hinner sluta röka.

Kära hustrun är numera också lite medgörlig för en gasolgrill. MBL, njutbart.

Ja, ni ser. Innan man slutar noterar man inte problemet med rökning. När man slutat ser man alla fördelar med att inte röka. Undrar då varför man överhuvudtaget började. Ja se det kan jag säga minst två anledningar. Den första, på den tiden när jag började var det tufft att röka ( slutet av 1960-talet) nu för tiden är det otufft. För det andra, hade jag inte börjat hade jag inte heller fått uppleva den njutbarhet det är att
sluta. Så ni som funderar, på den bara. Det tar några veckor, sedan kommer belöningen resten av livet. Se till att njuta, det gör jag, tillsammans med kära hustrun. GW

137 dagar - Belöningen kommer

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag ska vi (kära hustrun och jag) fira 137 rökfria dagen.Vet egentligen inte varför just denna ojämna dag, strunt samma. Vi ska inte platserna på rad 12 i Malmö Arena i kväll. Sverige - Serbien i första matchen och Danmark - Polen i andra. Kan ju bli hur kul som helst. Biljetterna kostade 800 kr per styck. Inga problem nu när vi inte röker. Ca 16 rökfria dagar, och så kan vi unna oss denna utflykt. Det kanske blir en njutbar middag, även detta har vi rökfriat (Kul ord. Betyder att vi inte har rökt och därigenom sparat penningar) oss till.

Så nu vet ni vad ni har att göra i kväll. Slå på televisions apparaten omkring kl 18. Spana sedan in rad 12, där ser ni ett exempel på hur kul det kan vara att vara rökfri.

Jag ska återkomma med flera exempel senare.

Snart kommer våren. Det ska verkligen bli en njutning att känna av alla dofter.

Ligg i och stå på er, det blir bara bättre. Nu ska jag sova middag.

GW

85 dagar - Röksugfri???

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Tja, nu vet jag inte om jag är rätt ute. Men när försvinner det verkliga suget. Jag har en teori och en formel enligt följande: Antal år man rökt * genomsnittligt antal cigaretter per dag / antal gånger man varit gift / Pi (3,14) - ålder på yngsta barnet. I mitt fall blir det 35 * 20 / 2 / 3,14 - 26 = 85. Och kan ni tänka er, i dag är det den 85:e rökfria dagen. Det ska bli skönt att slippa röksuget. Eller fungerade min teori inte? Jag återkommer med rapport?

GW

77 dagar...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Dags att fira, 77 dagar. Vet inte varför jag ska fira så ojämnt som 77. Å andra sidan, varje rökfri dag är ett firarobjekt i sig. Så nu tar jag hunden ner på något kondis i Laholm, köper en tårta och vandrar hem i regnet igen. Väntar på hustrun, så blir det kalas. Grattis till oss ( och alla andra som kan fira en ny rökfri dag).

GW

Grattis till oss - 50 dagar fritt

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jaha, nu är det första målet uppnått, 50 dagars fritt. Och jag mår som en prins. Kan andas, tar långa njutbara promenader med hunden, äter god mat och går upp i vikt. Härligt. Även kära hustrun firar 50 dagars fritt.

På måndag åker vi (kära hustrun och jag) till Cypern i två veckor. Ska bara njuta av goda böcker, god mat och vin, lite på stranden, några kulturutflykter och en del annat. Jag har varit på Cypern några gånger tidigare och noterat att det inte finns några goda cigaretter där. Så det blir inga problem. När v kommer hem har vi ungefär 70 dagars firande. Riktigt njutbart

Om jag nu räknade rätt ska vi fira 100 dagar den 16 december. Fint.

Hälsningar

GW

Så här gjorde jag...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag läser om en del som har problem. Jodå att sluta med denna kamrat är inte lätt. Jag vet, jag har haft den i 35 år (Några års uppehåll...) och den har skänkt mig många kontakter och njutbarheter. Men det var mest på den gamla goda tiden, när vi var ett gäng på 10 - 20 stycken i grupp som "bara" måste ha rökpaus, oavsett vad vi gjorde. På slutet var vi två, och nu vet jag inte om han står ensam kvar, jag skippade det.

Jag gjorde så här. I våras eller i somras bestämde vi oss, kära hustrun och jag att nu får det vara nog. Vi bestämde ingen dag, utan det skulle komma naturligt, när vi kände för det. Dock innan julen 2010. Jag ökade mitt intag av kompisen från 20 till ibland 50 den sista tiden. Smakade faktiskt riktigt illa, men vad gör man inte för en kompis.

Så en vanlig vardagskväll, hustrun och jag delade på vin. Ciggen började ta slut och frågan kom, ska vi ge oss nu? Frågan ställdes till mig eftersom min duktiga hustru kunde sluta när som helst, bara jag hände på. Något glas vin, och man kan ta världen, ni känner säkert till detta. Så jag sa, visst vi drar i oss dessa, och så får det vara. Kan ni tänka er, ciggen räckte precis den kvällen. Vaknade på morgonen, visst nu ska vi se om löften fungerar. Ja eftersom det inte fanns cig hemma var det bara att ge upp. I med lite sugtabletter och så kaffe. Dagen gick och det har fortsatt så.

Sugtabletterna gav jag upp efter två veckor. Efter ytterligare en blev jag väldigt röksugen så jag tog en ny tablett. Inget bra, suget blev kraftigare så jag slutade då även med alla sugtabletter. Nu har jag varit utan tabletter och cig i snart sex veckor. Jag luktar höst, jag kan lukta våt hund, äta god mat, njuta av gott vin, tja allt det där. Bara vikten som är lite problematiskt, plus 10 kilo. Tja, det kommer alldeles straxt en tid då även detta ska tas omhand. Börjar i veckan med detta problem.

Så ge er inte och ha ingen övertro på hjälpmedel. Ibland kan de stjälpa hellre än hjälpa, det är min erfarenhet.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se