pim pims blogg

Rökbegär

Dag 6 var en skräckupplevelse för mig.
Efter några svåra dagar med att oavbrutet kämpa emot viljan att röka, kände jag mig den här dagen ledsen och psykiskt trött och svag. Återfallet kändes jättenära. Samtidigt var jag säker på att om jag gav efter för begäret och bröt rökstoppet så skulle jag bli ledsen och psykiskt svag efteråt av det också. Hade gråten som en klump i halsen under hela dagen utan möjlighet att gråta ut. Jag gick runt och var ofokuserad, osäker och handlingsförlamad och framförallt ledsen.
I hopp om att få lite tröst eller fördröja det oundvikliga, gick jag fram mot kvällen, hem till en kompis. Först blev jag bjuden på lite starkvinsglögg. Det gjorde susen! Efter ett glas var mitt humör återställd till normalläge. Sedan kom kompisens askkoppsstinkande granne över och jag insåg, för första gången sedan rökstoppet, att jag luktade gott och var fresh och det tack vare det att jag hade slutat röka. Plötsligt var jag glad och nöjd med beslutet att inte röka. Jag mådde bra igen!
Jag vill lukta gott, ha fresh andedräkt och pengar över för att kunna köpa fina saker eller göra fler roliga saker. Det går inte ihop med att vara rökare. Då är det, kan man tänka sig, självklart att jag inte vill vara rökare, speciellt inte när jag har slutat röka. Jag menar bara att det är svårt att förbli rökfri trots nikotinhjälpmedel om man hela tiden ska slåss mot rökbegär. Det är psykiskt utmattande.
Den här gången hjälpte det motsatta begäret ( dvs att lukta gott) till att bekämpa rökbegäret. Om samma motsatt begär räcker till för att stoppa nästa attack av rökbegär återstår det att se.
Respekt till er alla som har slutat röka eller varit rökfria längre än jag. Jag börjar förstå hur hårt ni har jobbat för att komma där ni är. Ni förtjänar all respekt!

Dag 3

Svår dag!
Mådde bra och var mig själv igen efter de första dagarnas trötthet. Ville dock röka vid flera tillfälle, verkligen ville det. Jag vet att tänket " röka lite" eller "röka ibland" är en fälla för återfall, antingen är man rökare eller icke rökare. Jag rökte inte men det var svårt. Det är svårt och det går trögt. Antar att jag kommer att ha det så här ett tag fram över. Längtar till att börja märka av de positiva effekterna av att ha slutat röka, det kommer att kännas lättare då. Dag 3 avklarad.

Dag 1

Plåster fungerar förvånansvärt bra för mig!
Vaknade utan behov av att rusa i väg för att dricka kaffe och röka. Istället låg jag kvar i sängen och njöt av att inte ha något kaffe o cigarett behov. Det var hur skönt som helst!
Gick ändå till gymet för att hålla mig sysselsatt ifall röksuget skulle komma smygandes. Det gjorde det inte. Var extremt men behagligt trött, sov största delen av dagen och natten. Inget röksug, inga abstinensbesvär. Dag 1 avklarad!

Räknandet av dagar har börjat!

Rökstoppdagen är idag!
Första plåstret var på igår kväll vid 21:00. Idag vid 21:00 har jag varit rökfri i en dag. Imorgon vid 21:00 har jag varit rökfri i två dagar. Övermorgon vid 21:00 har jag varit rökfri i tre dagar. Varje dag vid 21:00 kommer jag att berömma mig själv för att jag har klarat av att vara rökfri en dag till, och det kommer jag förmodligen att göra för resten av mitt liv.
Det kanske kommer en dag då jag kan säga " Idag har jag varit rökfri i 15000 dagar". Vem vet!
Just nu är jag i alla fall på dag 0. Ikväll vid 21:00 är jag på dag 1.
Jag tror att det är en dag i taget som gäller och att aldrig sluta räkna!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se