flicka 27s blogg

466 dagar

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Idag när jag skulle in på Ica kom det ut en tjej och en kille ur butiken, i full färd med att riva upp ett cigarett-paket och ta varsin cigg precis utanför butiken. Drabbades av ett super-akut röksug just då och ville instinktivt spontan-köpa ett paket jag med.

Det gjorde jag såklart inte och ju mer jag tänkte på det desto mer avtänd blev jag. Jag menar, den känslan, när ciggen är slut och man måste köpa nya, och man inte kan ta sig ut ur butiken snabbt nog för att få tända sin älskade giftpinne... Den känslan var faktiskt aldrig nåt trevlig.

Eller vad säger ni?

Ett år rökfri!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu är det ett år sen jag slutade röka! Det är typ det bästa jag gjort. Jag har god andedräkt, luktar gott, ger min kropp bättre förutsättningar att må bra, slipper smyga med ciggen efter gymmet av rädsla att någon ska se osv. Listan kan göras hur lång som helst. Jag är iaf extremt glad och tacksam!

Jag hoppas att alla ni där ute som vill sluta hittar orken, viljan och lusten. Mitt bästa tips är att våga försöka och inte vara så rädda för att misslyckas. Om man inte vågar försöka kan man ju inte heller lyckas. Det som räknas är inte ifall ni får ett återfall och råkar ta ett bloss, det finns inga rätt och fel på den här resan. Det viktiga är att veta vad målet är och fortsätta kämpa mot det

11 månader!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Ville bara titta in och önska alla god jul och ett gott nytt år! Oavsett om ni har slutat, ska sluta eller letar motivation till att sluta så önskar jag er all lycka till och ett fantastiskt 2015!! Ta hand om varandra och om er själva! Hitta andra sätt att belöna er själva än cigaretter - låt det bli er utmaning för det nya året.

Kunde jag så kan du, eller hur?

//Flicka 27

9 månader

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hej alla :)

Nu är jag 9 månader rökfri.

Jag har kommit fram till att jag värdesätter människor runt mig och deras positiva egenskaper. Och att jag värdesätter mig själv. Inte för att jag är bättre än någon annan, men för att jag är lika bra som alla andra. Jag tror på människors fria val och möjligheten att forma, skapa och påverka sina öden. Jag vägrar vara slav under tobaksindustrin eller offer för tuffa omständigheter.

Nuförtiden mår jag lite dåligt när jag ser folk som röker. Inte för min egen skull utan för deras. Jag undrar varför de inte värdesätter sig själva tillräckligt högt för att välja ett bättre öde?

Någon mer som tänkt/tänker denna tanke?

8 månader

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu är jag 8 månader rökfri! Räknar inte dagarna längre men tycker om att gå in här ibland och läsa era inlägg. Det hjälper mig att vara ödmjuk och komma ihåg allt jag gått igenom för att komma hit.

Första gången jag slutade var 2010. Då var jag rökfri länge men eftersom jag aldrig tog tag i problemen bakom mitt rökande så började jag så småningom röka igen. Jag använde också mat för att döva sug, abstinens, oro och andra jobbiga känslor. Detta blev allt tydligare för mig och i vintras när både maten och rökningen gick helt överstyr bestämde jag att det inte kan fortsätta.

Med den insikten var det som att sätta på sig ett par extremt skarpa glasögon. Jag ser plötsligt mig själv. Jag ser andra. Jag ser vilka som mår bra, som har hittat nyckeln. Vilka som är tacksamma och förankrade med gott om självinsikt och självdistans. Som vågar drömma och tror på sig själva, som vet att de är lika mycket värda som personen bredvid. Jag är en av dom nu. Jag ser också dom andra, som sätter upp regler, följer nya dieter, tränar som dårar, hatar sina jobb, ser sig som offer för andras handlingar. Som fortfarande letar efter den perfekta formulan till välmående. Det gör ont att se när det är ens nära vänner som kämpar. Jag försöker hjälpa, förklara, lyfta. Men jag vet att jag själv inte heller varit mottaglig förut när andra försökt hjälpa mig.

Idag använder jag inte längre mat eller cigaretter för att må bättre och jag är otroligt glad och tacksam över att ha kommit hit.

6 månader!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Igår var jag hos tandläkaren för min årliga kontroll. Hon tog bort tandsten och putsade och så vidare och när hon var klar frågade hon om jag röker. Eh nej. Svarade jag. Men då ändrade hon sin fråga till ett påstående och sa att jag ser att du röker för du har typiska fläckar på tänderna just där man sätter ciggen om man är högerhänt.

Hmm. Det var jobbigt att höra, av många anledningar. Dels för att det lät som att jag ljög, men jag har ju faktiskt inte rökt på sex månader och jag var ju hos henne förra sommaren på min årliga kontroll. Då rökte jag, och det gjorde jag fram tills 2/2 i år. Men uppstår fläckar verkligen så fort? Skrämmande... Kan tillägga också att under det halvåret rökte jag "bara" 4-6 cigg om dagen, max. Plus att jag alltid är noga med att växla ciggen mellan höger och vänster hand. Det är en fix ide jag haft länge just för att inte få fläckar på tänderna eller alltid lukta rök på ena handen. Undrar hur mkt fläckar på tänderna jag hade haft om jag rökt mera eller fortfarande rökt??

Får ni andra bannor från era tandläkare??

Det ska bli spännande på nästa års besök, att se vad hon säger då. Då ser hon ju att jag inte ljög om att jag ät rökfri, och förhoppningsvis har jag inte så mycket fläckar på tänderna då.

I övrigt går det helt problemfritt. Jag övervägde att ta ett bloss när jag var ute och festade för någon månad sen, men gjorde aldrig det. Sedan dess har jag inte haft ngt sug eller tänkt på cigg.

Jag trivs bra så här, med en sundare kropp och en finare inställning till mig själv. Det känns verkligen som att jag tycker om mig själv bättre och respekterar mig själv mer när jag inte dödar min kropp med tjära och nikotin längre.

Trevlig helg på er!

175 dagar

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

4 månader

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hurra! Nu har jag varit rökfri i 4 månader! Inga bakslag, felsteg eller tvivel. Jag VILL vara rökfri och jag vet att jag klarar det.

• Jag älskar att vakna upp efter en utekväll och lukta "gott" för att jag inte har rökt
• Jag älskar att inte behöva ta en paus eller bli ofokuserad när röksuget gör sig påmint, nu styr jag själv när/hur jag vill pausa.
• Jag älskar att inte få fläckar på tänderna av rökning
• Jag älskar att jag kan pussa min systerdotter hur mycket jag vill <3
• Jag älskar de resultat jag får från träningen som inte riktigt infann sig när jag rökte
• Jag älskar att jag slipper smyga, skämmas och hitta på ursäkter till varför jag fortfarande röker

Hur går det för er andra? Märker ni också positiva effekter?

104

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu är jag hemkommen från min semesterresa. Mår riktigt bra efter en vecka med sol, träning och god sömn. Känner mig nedvarvad och harmonisk:) Har låtit mobilen vara nedkopplad hela veckan vilket varit en stor befrielse och bidragit till det extra lugnet.

Under veckan passerade jag också hundrastrecket i antal rökfria dagar! Det är väl en milstolpe som borde firas? Kanske går jag och fixar ögonbrynen idag? Nåt får man ju hitta på att skämma bort sig med.:)

Trevlig helg!

3 månader

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Igår firade jag tre månader rökfri. Men jag känner mig sedan länge redan som en icke rökare så räknar inte dagarna eller sätter upp mål, utan skriver mest för att det är kul att dokumentera och se mina framsteg.

De största framstegen gör jag mentalt, genom att arbeta med orsaken till mitt beroende. Detta eftersom jag upptäckt hur "lätt" jag har att sluta röka, men hur lätt det uppenbarligen var att börja igen, eller att byta ut rökningen mot dåliga matvanor istället vilket jag gjort under det här rökslutet. Då är det tydligt att det är något annat jag saknar.

Med allt detta tänkande och kännande har jag under dessa tre månader kommit i nära kontakt med mina känslor och tankar och har levt mer i nuet. Jag har jobbat och stressat mindre, vilat mer och hållt fint hemma, och det blir lättare och lättare att hitta rätt bland mina känslor. Nu mår jag bättre än på länge och känner mig frisk stark och glad.

Det blev ett djupt inlägg det här:) Vill önska er en trevlig helg med!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se