tesshs blogg

Det går bra nu...

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

... håller mig fortfarande rökfri (närmare bestämt 162 dagar nu.. snart 6 månader). Det känns mer och mer naturligt att inte röka men visst kommer det över mig ibland - röksuget alltså, men allt som oftast försvinner det lika snabbt.

Jag är varje dag väldig glad över mitt beslut att sluta röka det finns så många vinster med det - allt från skrovlet i halsen (upptäckt att många rökare hostar till när dom skrattar bla), luktar godare, slipper gå ut i regnet, sparar lite pengar mm

Jag har många gånger funderat på varför jag lyckades just denna gång (för ja jag är övertygad om att jag inte kommer röka igen) och tror att dessa saker var nycklarna:
- Ingen lång planering innan (bestämde mig på kvällen innan) men en lång omedveten förberedelseperiod där jag tog reda på mkt kring rökning (vad gör det med kroppen etc etc)
- Har bara fokuserat på det mentala att tanken styr - Allen Carrs bok har hjälpt mig mycket. Frågar mig själv om det är värt att ta den där ciggen flertal gånger
- Har bestämt mig för att känna glädje inte sorg över rökslutet

Trevlig sommar!!

100 dagar - Tjohooo

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Wow - 100 dagar har rullat på och jag är fortfarande rökfri... Det har faktiskt gått riktigt bra även om jag fortfarande tänker mycket på rökning (dock inte att jag är sugen på att röka) och pratar mycket om det, terapisnack. Nästa mål är väl ytterligare 100 dagar - gå igenom sommar och sol som så många gånger är förknippat med rökning.

Lycka till alla nuvarande och blivande icke-rökare!

Våren börjar så sakta komma...

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

... vilket känns superhärligt! Hoppas på att få känna många härliga dofter (har dock redan märkt de mindre mysiga när snön smälte bort...). Nu har jag varit rökfri/nikotinfri över 70 dagar men ibland kommer röksuget PANG PÅ när jag är som minst förberedd - är väldigt förundrad vad det kan vara som gör att det bara kommer så plötsligt. Nåväl, skakar av mig det ganska snabbt men blir lika förvånad varje gång.

Nu ser jag framemot mål nr 2 - 3 månader (har ngnstans hört att 3 dagar, 3 veckor, 3 månader är de jobbiga perioderna) lyckas jag med det så ska jag se till att bleka mina tänder. Mål 3 är att se till att vara rökfri över sommaren (vilket blir då ca 6 mån).

Nu ut och njuta av solen : )

Är inne och läser varje dag...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

... för det hjälper verkligen mig att motiveras till att absolut inte röka. Såg nu att det var hela 10 dgr sedan jag skrev något här - shit vad tiden går fort. Veckorna går verkligen bra tänker knappt på cigaretter och är verkligen inte röksugen. Men varje fredag kryper sig röksuget på mig och jag blir lite lätt orolig i kroppen - helt sjukt!!

Annars då - äntligen har den här apatiska trötthetskänslan försvunnit (kanske att det underbara vädret gör sitt oxå) och jag har kommit igång med lite mer träning. Däremot finns ett sug efter något hela tiden vilket är lite jobbigt. Mest är det dock positivt och jag känner mig lika stolt, duktig och tuff varje gång jag kan säga till folk att jag slutat röka och att det går bra!

Kämpa på alla därute - det är inte lätt men det går ta en timme i taget, en dag i taget och vips har det gått 55 dgr!!

45 dagar...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

.... rökfri!! Snart sju veckor - shit vad tiden går fort! Blir fortfarande sugen ibland och glömmer bort att jag inte röker längre! Men blir alltmer sällan och ganska obetydelsefullt...

Ha nu en härligt rökfri helg alla - kämpa på och tänk bara positiva tankar!

Känns mer å mer "normalt" att inte röka

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Tiden går fort nu, veckor rullar på och jag lever ett fullt normalt liv utan cigaretter. Visst kommer ett sug eller tankar på rökning då och då men det är lätt att komma över! Kunde nog aldrig tro att det ändå är så enkelt när man väl ger det en chans! Första dagen var absolut min tuffaste - har nog tidigare inte ena hållt upp en dag så är så glad att jag gjorde det denna gång för det gav mig kraft att fortsätta!

Tips
x Läs Allen Cs bok mycket tänkvärd och bra påminnare när du har det tufft
x Rökfriappen som ger tips och råd dagligen men som också peppar dig och säger hur duktig du är som inte har rökt
x Försök tänk bara positiva tankar kring rökstoppet: slipper dra ner 1000 farliga gifter i kroppen, slipper gå ut och frysa, jag luktar gott, jag gör av m mindre pengar etc etc

Hoppas det går bra för er alla därute!!
Kämpa Kämpa Kämpa

30-dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra.

Rökfri i trettio dagar -wow så skönt! Det bästa är att jag inte tänker på cigaretter hela tiden, inte alls sugen att röka!! Hoppas det fortsätter med bra dagar. Nu har jag även börjat köra LCHF inspirerad kost för tror att sötsug lätt kan kännas som röksug så lika bra att även dra ner rejält på socker och samtidigt komma ner i en normal vikt...
Har förbättrat mig lite mer än två min på 5 km löpning, målet är att inom 2-3 mån vara nere på 5 min/km på 5 km och gärna även på milen inom ett halvår!

Idag såg jag en tjej ställa dig bakom ett hörn inne i stan, hon såg lite frusen ut med en kopp kaffe i handen. Jag tittade lite extra på henne när hon tände ciggen - såg ingen njutning i hennes ansiktsuttryck utan det var snarare ett ganska trött å glåmigt ansikte. Precis som jag för en dryg månad sen - Åhhh vad glad jag är att det inte var mig själv jag såg!

Till alla er därute som kämpar - Tack för att ni delar med er av era upplevelser det betyder oerhört mycket att läsa att fler upplever samma saker som mig och kommer över det!

4 veckor har gått....

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

... och det känns bättre och bättre. Jobbdagar tänker jag knappt på cigg och för det mesta rullar det på och känns riktigt bra! Fortfarande kan jag tycka att helgerna är jobbiga och vissa situationer. Tröttheten har släppt helt och hållet och mina fötter och händer är mycket varmare än tidigare sen har jag fått en mycket bättre kondis.

Dags att kämpa på under vecka 5....

Går in i vecka 4....

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

.... och det känns så skönt att vara icke-rökare!! Tröttheten har så sakta avtagit, röksuget kommer fortfarande då och då men känns ganska lätt att tänka bort! Det bästa är dock att jag har lyckats hålla mig rökfri och visat för mig själv att jag fixar att kämpa mig igenom lite tuffare saker också!

Har varit enormt hjälpt av att gå in här och läsa (gör det säkert 2-3ggr/dag) och se att andra har ungefär samma upplevelse som jag samt få tips och idéer på hur man kan lyckas ta sig över olika hinder! Jag är riktigt imponerad av hur alla kämpar och delar med sig av sin kamp!

Oj vad skönt det är att slippa att röka :)

Känns bättre och bättre...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jahaja - inne på tredje veckan och det känns faktiskt bättre och bättre för varje dag! Tankarna på rökning poppar upp allt mer sällan, abstinensen är nästan ej märkbar. Som många andra här har jag dock lite problem med: magen (gaser o uppsvälld) och enorm trötthet men det går väl över inom kort kan jag tänka mig!

När tre veckor är klarade är det nog dags för en belöning men vet inte riktigt vad, ansiktsbehandling kanske?? Efter 3 mån har jag bestämt mig för tandblekning! Tror det är bra att ge sig själv lite belöningar då och då!

Kämpa på och lycka till önskar jag er alla!

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se