Victorias blogg

Fortfarande förundrad...3e rökfria dagen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag är faktiskt fortfarande förundrade över hur bra Zybanet funkar!!
Tidigare ggr när jag har slutat har det varit med hjälp av nikotin "läkemedel "i olika former. Och då har både röksuget och abstinensen varit BRUTAL.

Nu känner jag knappt att jag är röksugen, det jag slåss mot nu är invanda mönster, och svårigheten att bryta dessa ska inte underskattas! Tack för tips/stöd/råd -ingen nämnd, ingen glömd!!

Rastlös som FAN

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Inget.

Jag blir GALEN på det här!!!
Varför ska det vara så j* jobbigt?!?!
Nikotinsuget är verkligen noll -vilket i sig är helt fantastiskt (tack vare Zyban) men vanas makt är GRYM ;(((

"Alla" säger hela tiden: det gäller att skaffa sig nya vanor, att inte längre göra som jag gjorde när jag rökte...
Men hur sjutton ska jag kunna göra det?!?
Jag måste gå upp på morgon, jag måste kolla nyhetssändningen 07.30, jag måste cykla till jobbet, jag måste käka lunch, jag måste, jag måste, jag måste......osv.

Vissa "vanor" går helt enkelt inte att ändra på, bara för att undvika situationer när jag tidigare har rökt
LIte känns det här som att ha gjort slut med en pojkvän. En speciell låt, mat, lukt osv är förknippat med honom. Men i det är fallet är kopplingen -cigg. Det går ganska bra på dagtid när jag arbetar, men när jag kommer hem är det som att dra ner en rullgardin ;(( För att inte tala om att det stinker rök i lgh, samt att allt jag gör hemma är förknippat med cigg. Sitta vid datorn (som nu) komma hem från jobbet och ta en kaffe och cigg. ta en cigg framför teven, när jag pratar i telefonen osv.

Well well, från så som jag känner nu kan det bara bli bättre, och jag måste komma ihåg att det här faktiskt bara är andra rökfria dagen.....

Fel rökstoppdatum, nytt datum ska vara 12/10 -08

Första rökfria dagen

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jäkla tjat om antal cigg jag rökt igår *S* men det klart imorgon när jag skriver kan jag skriva 0 !!!
Första dagen nu utan cigg. Känns fortfarande bra men jag vet vad som väntar och det är då det gäller!!!
Framför allt tänker jag ta lärdom av tidigare misslyckande. Jag vet att jag klarar det här, jag VET att jag gör det!!

Stoppdatum på loggen är fel, stoppdatum ska vara 11/10 -08

Snart SNART är jag äntligen FRI !!!

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Då är jag inne på näst sista dagen som rökare. Imorgon är min stoppdag helt i linje med den plan jag gjorde upp när jag började med Zyban. Har en grym metall/plåtsmak i munnen så fort jag har rökt och cigaretterna smakar just ingenting. Det är som om "belöningen" jag tidigare känt när jag rökt -är borta!!

Och hur konstigt det än kan låta njuter jag av varenda sekund. Jag njuter av att inte få någon kick av att röka för det är den känslan jag vill ha med mig när jag på söndag påbörjar min första dag som ickerökare. Om jag inte ens får den där "kicken" när jag röker, kan jag ju knappast sakna den om jag inte röker alls!!

Har läst igenom flera av loggarna här och jag tycker alla är så jäkla grymma!! Blir peppad och inspirerad av era framsteg och ömsom skrattar, ömsom "gråter" igenkännande när jag läser en del av inläggen.

En sak till då, varför går det inte att ändra den där jäkla räknaren för rökstopp!?!? Känns som ett jäkla hån att hela tiden bli påmind om mitt tidgare misslyckande :((( Nytt rökstopp datum ska vara 11/10 -08.

Tillbaka igen

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

*kommer tillbaka hit igen*

Läser mina två tidigare inlägg och inser att jag inte alls var beredd att sluta röka då. Att jag varken hade den mentala styrkan eller gjorde det av rätt orsaker.

Det har jag nu!!

Men det tog tid, det tog förbannat lång tid att erkänna för mig själv att jag inte skulle klara av att sluta på egen hand. Pratade med min familjeläkare, redan i maj, om att ta hjälp av Zyban. Han var beredd att skriva ut dem på fläcken, men jag ville göra ett försök till.....ett till som blev typ 100 försök till. Samtidigt som relationen till min pojvän blev allt mer ansträngd. Så många svek, så många lögner.....

I slutet av september åkte vi till Bulgarien på semester och alla som varit där vet att cigaretterna är "straffbart" billiga där.....Innan vi åkte pratade jag återigen med min läkare som då skrev ut Zyban till mig. Hämtade ut tabletterna innan vi åkte och tog första i söndags (5/10).

Än så länge mår jag bra! Men det har varit dagar fyllda av hopp och bottenlös förtvivlan. Hade innan läst på massor av olika forum om folk som använt sig av Zyban och redan efter 2-3 dagar kännt att de inte velat röka. Så har INTE läget varit för mig. Jag har rökt som en J* idiot. Orkar inte ens räkna längre.

Men så idag, faktum är att det inträffade bara för någon timme sen, så insåg jag varför jag röker så mycket. Hjärnan tar inte till sig att jag rökt. Det är ungefär som när man dricker, och röker cigg på cigg eftersom ngt centra i hjärna blir blockerad och anser att det var sååååå länge sedan man rökte. Med andra ord tillför cigaretten ingenting!!! Åhhh...vad snurrigt det där lät :((

Trött

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Damn it!! Vad trött jag är, håller på att somna på fläcken. Dricker kaffe och försöker väcka upp min trötta tjuriga kropp. Kaffe ja, en av dom saker jag mest förknippar med cigg. Men jag bestämde mig "tidigt", jag kan sluta röka utan att behöva ge upp kaffe mm. Och det går faktiskt hyfsat ´bra :)
Försöker programmera om kroppen och få den att förstå att kaffe inte är lika med att ta en cigg till.
Precis som man brukar säga om alkhol och bilkörning.

För mig är det: alkohol + cigg + bilkörning -hör INTE ihop.
Samma sak med kaffe + cigg -hör INTE ihop.

Lite om mig

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Lite fakta om mig:
Victoria: 33 år
Antal år som rökare: 18
Bor: i en lägehet i Västerås
Familj: mamma, pappa, lillebror och pojkvän
Jobbar: som (teve)journalist
Vill sluta röka för att: förbättra hälsan, spara pengar, trött på att "jaga rökpauser" hela tiden

Efter 18 års mer eller mindre regelbunden rökning bestämde jag mig för ett tag sedan att sluta röka. För vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på. Längsta rökstoppet jag klarat är runt två månader. Åkte dit på att jag trodde jag kunde feströka, snacka om idiotiskt -ha ha.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se