Pollans blogg

Efter 4 veckor fortfarande nikotinfri

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Det har nu gått 4 veckor sedan jag slutade röka och tycker fortfarande att det gått mycket lättare än jag trott.Jag vet också att det kommer andra tider och att faran inte är över men jag kan säga så mycket som att
händer inget dramatiskt på känslosidan kommer jag inte att börja igen. Väntar också på någon form av halsinfektion vilket alla säger ska komma men den tiden den sorgen. Har inte använt något hjälpmedel mer än halstabletter. Den enda gång jag känner mig röksugen är när jag är hungrig för då rökte man ju lite extra för att dämpa den känslan men annars mycket lite nikotinsug. Brukar då ta mina halstabletter som jag alltid har med mig annars lite melon, en banan eller något som sysselsätter munnen en liten stund tills känslan är över. Jag försöker undvika sådant som man eventuellt går upp i vikt med. Måste nog vara motivationen som gör att jag upplever det hittills som relativt enkelt att sluta röka.

Jag har slutat röka nu efter 52 års nikotinberoende

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag slutade röka den 2 Maj alltså för 2 veckor sedan efter att ha rökt i 52 år. Från början var det cigaretter men de senaste 20 åren har jag rökt pipa. Anledningen till att jag bestämde mig för att sluta är rent hälsomässiga, har alltid tyckt det var gott att röka men den senaste tiden har jag känt mig sämre sedan när jag tagit ett bloss och då var det inga problem med motivationen. Många säger till mig att jag är jätteduktig som slutat men jag beundrar nog mer dem som aldrig började. Tänk er själva att stå i en grupp och tacka nej till cigaretter och givetvis annat som kom efter hand i form av sprit och andra droger där man nog kan påstå att rökningen är nyckeln in i de flesta fallen. Vi som är födda på i början av 50 talet vet hur man skulle agera för att vara tuff o.s.v och rökningen var en av dessa parametrar som räknades i alla fall i min omgivning.
Det har varit lite lättare än befarat att sluta och det jag upplevt som jobbigast är på nätterna, jag gick alltid upp och tog ett bloss i samband med det åldersrelaterade toalettbesöket vi 3 tiden på natten men det har lugnat sig lite de senaste nätterna. Har inte använt snus eller något annat utan bara halstabletter och frukt. Jag ser fram emot att leva återstoden av mitt liv utan nikotinberoende och kunna vara en positiv förebild för mina barn och barnbarn.

Prenumerera på innehåll
© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se