Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

mars 2017

Dag 5, allt känns lite lättare

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Idag har jag varit produktiv: tvättat, städat, tränat, jobbat.
Tror att knepet för mig att inte röka är att hålla mig väldigt sysselsatt så att jag inte hinner tänka på cigg och tycka synd om mig själv. Det har känts jobbigt till och från idag men om jag jämför med mina 4 första dagar så ser jag en förbättring :)

När jag inte har röksug så känner jag mig duktig och snäll mot mig själv som slutar.
Problemet är NÄR jag har röksug. Känner så starkt att jag verkligen vill/måste röka och att det absolut inte är någon idé att sluta, att jag trots allt tycker att det är värt att röka eftersom att jag tycker om det så mycket och "förtjänar" att njuta av ett par cigg om dagen. Sen när suget försvinner så känner jag tvärtom att jag redan mår bättre av att inte röka och att det är så värt det.

Jag hoppas att jag inte får ett röksug när jag typ är med några som röker eller råkar vara inne i en kiosk eller något. Just eftersom att jag för stunden inte kan tänka logiskt eller långsiktigt så är jag inte säker på om jag skulle kunna stå emot..

Ska vara hemma och ta det lugnt ikväll. Känns lite tråkigt att inte kunna gå ut som jag brukar men samtidigt är det inget alternativ eftersom att jag vet att jag inte skulle kunna hantera min abstinens i utesammanhang

Hoppas alla ni får en fin Fredag!

Ciggtankar

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Ok, jag tänker en del på cigg ändå. Inte att jag är sugen på att gå ut och ta en. Nej för fan, jag vet att det kommer smaka riktigt illa efter det här uppehållet. Jag kommer att hosta, det kommer lukta illa, nej jag vill verkligen inte. Men jag tänker på dem väldigt mkt. Jag är rädd att börja om igen. Jag känner stunder av hopplöshet, då jag slutat många ggr förr och alltid börjat om igen. Jag är rädd att jag aldrig kommer ta mig igenom det, utan att jag i en svag stund tar en igen, och så drar det igång...
Hopplöshet är rätt ord, det känner jag ofta. Jag har inte klarat det förr, varför ska jag göra det nu?
Det gäller att hålla sig ifrån den där lilla lilla lurciggen som står och passar i buskarna. Den där "bara ett bloss är ju ok"-ciggen. Den där festciggen eller "nu mår jag så dåligt så nu är det ok"-ciggen. Den där "jag har klarat mig så länge, så en gör ingenting"-ciggen.
Åh, vad jag beundrar er som lyckats sluta och som INTE börjat om!
Jaja, en till rökfri dag står på schemat. Idag ska inte den där lurciggen få grepp om mig igen iaf..

Börja om från början....

Igår rökte jag 5 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra.

Ja då var det dags att börja om från början igen. Denna gången höll jag mig rökfri i 3 veckor sen blev det någon sorts kortslutning i hjärnan. Jag blev sjuk i influensan och mådde riktigt kass. Vet inte riktigt vad som hände men orken och energin, som man behöver när man kämpar mot rökmonstret, tog helt slut.
Jag lyckades släpa mig ur sängen 10 minuter innan butiken stängde. Fick på mig kläderna och sprang och köpte cigaretter. Kan tala om att jag knappt kunde röka för jag mådde ju dåligt.

Nu har jag bara ett par cigaretter kvar och sen blir det till att sluta igen. Nån gång skall det väl lyckas! Och som många här inne säger. Varje rökfri dag är en bra dag.
Skriver inte så mycket här själv men jag läser era inlägg och era kloka ord. Skönt att veta att man inte är ensam i sin kamp.

17 dagar

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

17e dagen, inga problem just idag. Dock använder jag ju nikotinersättning hela tiden. Tappade ner från 4mg till 2mg igår och tycker mig redan se en viss irritation i mitt humör. Dock ej röksug, förutom att det kan slå mig nångång emellanåt att "oh, jag ska gå ut och ta en cigg", tills jag i sekunden efter kommer på att det ska jag inte alls.
Kaffet dricker jag knappt längre, chipsen har jag trappat ner till en påse denna vecka, haha.
Men som sagt, är lite småirriterad på folk emellanåt...
Ni som använt nikotinersättning, hur länge har ni gjort det?
Är inte alls sugen på att sluta, men känner att jag kanske borde tänka på det med...

Dag 4

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Fick ett sådant sinnessjukt starkt röksug idag när en kompis rökte.
Glad och nöjd nu att jag inte föll för frestelsen.
Egentligen så obehagligt att beroendet kan vara så starkt att det verkligen känns som att man MÅSTE röka..
Men känner mig ännu mer motiverad att sluta nu..
Tack för era svar igår, peppande :) Hoppas det går bra för alla!

Dag 54

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Dag 54.
Är oerhört röksugen. Tänker på hur illa det luktar, smakar, ångesten när man röker och hur mycket det faktiskt kostar. Faktum är att det på min lista inte finns några fördelar med att röka. Jag måste bara komma ihåg det. Märker alltså hur starkt det psykiska begäret är.

På morgonen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Idag är det 2 veckor sen jag slutade röka, det går bättre för varje dag. Men varenda jäkla morgon känns det som ett straff att ej gå ut på balkongen med kaffekoppen och ta en cigg.. tycker till och med kaffe börjat smaka beskt utan ciggen,skumt! Någon annan som tycker kaffet inte smakar lika gott längre?

Från och med idag är jag icke-rökare

Igår rökte jag 10 cigarretter.

För några dagar sedan bestämde jag mig, jag har tänkt på det ett tag nu och till slut kunde jag inte sluta tänka på att sluta röka.
Så idag är första dagen som rökfri. På mitt kylskåp sitter en lapp där det står: "Frihet är att inte vara beroende", en påminnelse till mig själv varför jag vill slippa att röka. Det binder en till saker, det gör att jag alltid kollar mig omkring efter vart man kan röka, vart kan man köpa cigg, osv. Jag vill kunna åka ut till den minsta lilla byn i Indien, eller åka ut mitt ut i amazonas och inte behöva skämmas för att en smyger iväg och röker bakom ett träd! Frihet är att inte ha någonting som gör dig beroende, som håller dig tillbaka.

Har läst en hel del i den här loggen, så fint att man kan stötta varandra här!
Skickar massa kramar, styrka och pepp till er andra som kämpar idag och kommande dagar!

Över ett halvår nu

Wohoo! Jag klarade mina 6månader men gick plus 5kg som nu ska bort igen..

Och ser massa nya namn i loggen så välkomnar er alla till denna underbara fristad som har hjälpt mig genom detta och fortsätter vara en stöttepelare genom regn och rusk x)

Dag 3

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Hej! Jag är ny här, är en 20 årig tjej som slutade röka för 2 dagar sen.

Jag har alltid tyckt om lukten av rök. Började feströka när jag var 14, så har typ alltid rökt när jag har druckit alkohol. Jag var alltid noggrann med att inte röka till vardags, fram tills att jag var 17 då jag tänkte att jag var gammal nog att kunna röka lite då och då utan att bli beroende. Började dumt nog röka varje dag när jag var 18 då jag verkligen njöt av att röka och tänkte typ "hur svårt kan det vara att sluta? jag ska inte röka så länge, bara några månader/tills jag inte känner för det längre...". Haha, så dumt..

Brukade röka typ 5-10 cigg, flest på kvällen. Har lite halvhjärtat försökt sluta ett par gånger men börjat må så psykiskt dåligt att jag inte orkat och skjutit upp det. Den här gånger slutar jag på riktigt, tänker inte tillåta mig själv att vara beroende av cigaretter.

Jag känner mig motiverad men det är jobbigt med abstinensen.
Känner mig nere, ledsen, irriterad, tom och ångestfylld.
Svettas också på kvällen när jag ska sova och drömmer mardrömmar. Någon som känner igen sig?
Jag vet ju att det är tillfälligt och går över, läste någonstans att dag 5 brukar vara en vändpunkt..

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se