Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

juli 2016

Ännu en rökfri dag!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Känner mig lite förvånad över mig själv. Jag kunde inte somna igår kväll så jag har varit trött och lite ur slag idag. Vilken himla tur att jag aldrig varit någon nattrökare! Hela dagen har snart gått och jag lägger ännu en rökfri dag till mina två tidigare. Känner mig faktiskt stolt trots att jag bara tagit ett pyttesteg på den resa jag nu börjat.

Något jag funderade på i natt när jag inte kunde somna var, vad kallas en rökare som har slutat röka, slutat att använda nikotin? Det heter ju nykter alkoholist ... Fri nikotinist? Tidigare rökare? Icke rökare kan man väl inte säga?

Att söka på loggen

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

När jag såg Gesines sista inlägg om att bli Gigant efter 1000 dagar. Så började jag fundera hur var det nu när blev man lysande, var det efter ett år eller?. -Hmm, synd att det inte finns en sök funktion på loggen.

...Inte? Jovisst kan man söka på loggen. Gör så här, gå till den sökmotor du brukar anända. Skriv i sökfältet vad du vill söka efter till exempel Lysande följt av site:logg.slutarokalinjen.org

Dag 2

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Nu är jag inne på dag 2 utan cigaretter och jag måste säga att humöret ändå är ganska bra. Det som tar mest stryk redan nu är magen och jag antar att det beror på de sugtabletter jag använder. Någon som vet eller har erfarenhet av det? Har tagit en kortare promenad nu under kvällen och druckit ganska mycket vatten. Jag tänker mig att under morgondagen röra mig mera och dricka mer vatten under hela dagen.

Det känns jobbigt det här!

Toppendag

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag firar jag 6 hela veckor helt nikotinfri o inte nog med det så har jag haft en riktig toppendag med muffinsbakning, fortsatt putsning hemma, goda vän samtal o gjort såna där småsaker som man inte orkar ta tag i om man inte mår bra. Jag är mkt mer om mig o kring mig nu o jag njuter av att känna mig stolt över mig själv. Till sist blev det en badtur till mysiga sjön med en mkt speciell, harmonisk känsla på hemvägen. Så här bra har jag inte mått sen jag slutade röka o slutade med sprayen. Men. Ändå så började dan inte kanon. Trött o inget driv. Men så fixade jag iordning mig o bad o efter det började det lätta bit för bit. Jag vet att inte alla dagar kommer vara så bra som denna o jag får fortfarande kämpa men att jag kommit så här långt på så många sätt hade inte varit möjligt utan bönesvar.

Dag 40

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Tänk att jag nått så långt! Måste tacka ROXY för sällskapet längs vägen även om jag inte riktigt kan hinna upp henne :) Huvudsaken jag vet att hon finns där framför mig.
Ser många fördelar nu: luktar gott, har bättre lukt- och smaksinne, sparar pengar och tid, får förhoppningsvis ett långt och friskt liv, slipper skämmas för beroendet m.m
Nackdelar än så länge är att jag dels gått upp i vikt, dels samlar vätska i kroppen. Men so what! Klarar jag att sluta röka måste det vara en baggis att gå ner några kilon när tiden är mogen. Det har inte högsta prioritet nu.
Sen tycker jag det är roligt och en bra sysselsättning, när suget lurar, att städa och få bra ordning hemma. Allt ska renas ;)
En sak jag sett när jag läser andras loggar är att vi alla är olika och tar olika vägar. För vissa går det som på räls medan andra måste ta snåriga vägar. Vi har olika medel för att nå vårt gemensamma mål och inget är bättre än nåt annat.
Ha en fin lördag! Kram :)

993 - en vecka till och jag är i mål!

Det blev inga 100 dagar loggfrihet så som jag skrev senast. Av gammal vana bläddrar jag igenom loggen och ser man på!
Cignot har fyllt 2 år - var är alla gratulanterna?
Hemligheten har blivit en GIGANT! Visst, du ligger ju oförändrat 9 dagar före mig.
Tinttu - jag simmade aldrig hela vägen till Finland, fast du stod där med handduk.
Klara Elvira - du gratulerade mig i förskott till 1000 dagar. Tack!
Norna - jag hoppas att du läser här lite då och då.
PEB - alles im gruenen Bereich?
Lynx - tack för alla dina tips hur man undvikar att bli vanerökare.
Minimal - du har ju nu händerna fulla och förhoppningsvis ingen tanke över för annat.
Jag borde kanske ha skrivit detta som kommentar på mitt förra inlägg, men nu blev det så här.
Hemligheten och Cignot - jag blev så glad att se era inlägg.
Och Juntro - du finns väl här någonstans, eller?
Förresten - den 9.8. tänker jag köpa den där berömda asken cigaretter som jag har skrivit så ofta om. Då skall jag testa livet som måttlig periodare i tre månader - fram till den 9.11., den dagen jag inledde mitt megalånga rökstop 2013.
Men nu skall jag först komma i mål - en sista vecka till utan att röka.
Just nu känner jag ingen lust alls att tända en cigarett, men den där asken, den vill jag gärna ha liggande. Får se hur jag ser på saken om en vecka. Kanske börjar man inte röka igen som gigant - de andra giganterna är ju övertygade interökare.
Hälsning till alla, kända som okända - och unna er en rökfri vecka till!
Gesine

Sluta snusa dag 40 och vad jag lärt mig

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej
Tänkte dela lite av vad mina 40 dagar som snusfri lärt mig.

*De värsta dagarna är första veckan utan, man är luddig och helt bedövad i huvudet. Har läst att denna tid kallas för 'the fog' (dimman) på grund av tillståndet. Receptorerna är helt vilda efter att få nikotin och smyger in goda minnesbilder om snus i skallen. Fy fan! Humöret är verkligen Inte på topp.

* Hjärndimman skingrar sig när stoppen börjar gå in på vecka två, men istället är man rastlös och irriterad. Tuggar tuggummi som en galning och kan inte sova. Kände däremot att händer och fötter börjar må bättre och bli varmare Tänderna ser betydlig finare ut! Stressen i kroppen börjar gå ner.

I efterhand känner jag att jag borde gjort saker på ett annat sätt:
1. Ändrat kost och motionsvanor en tid Innan stoppet för att minska risken för övervikt.
Jag slutade på en gång och ändrade allt på samma dag vilket blir skit jobbigt men det gick.

2. Skaffat mig en bra sysselsättning som var rolig, inte bara städa m.m.
Rastlösheten är verkligen jobbig och det är då bra att kunna pyssla med något man tycker om.

3. Jag skulle vägt mig innan jag slutade för att få ett referensvärde.

Dag.8

Igår rökte jag inte.
Nikotinsug nu: Mycket lite .

Dag 8 har börjat bra. Efter gårdagen, som var super jobbig, så kändes det enormt skönt att vakna till en ny rökfri dag. Så kan ju konstatera att man verkligen åker berg-och dalbana i suget.
Det jag lärde mig från igår är att yttre faktorer påverkar precis så mycket som jag tillåter, så en karl som inte bryr sig lägger jag åt sidan tillsammans med ciggen.
Alltså nya friska tag och fortsätter att njuta av semestern och solen.
Kram alla goa.

Bakslag

Igår rökte jag 11 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Det var dumt av mig men jag mådde så dåligt igår och tog några cigaretter. Det är ingen ursäkt. Hoppas att bli lika duktigt som ni andra, läser allt ni skrivit och beundrar er verkligen. Tack för att ni finns

Storstädning i kroppen.. Och så vikten.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej
Jag har sedan drygt en månad sedan slutat att snusa, tryckte tidigare i mig 1 dosa på två dagar och har gjort det i flera år. Av en händelse fick jag se en amerikansk dokumentär a la skrämsel kampanj mot nikotin och fick mig en tankeställare. De visade starka bilder på cancer m.m samt berättade väldigt jobbiga historier. Det sådde ett frö hos mig och efter att jag plöjt igenom ytterligare dokumentärer om tobaksindustrin (väldigt sevärt!) fick jag nog. Dax att spotta i nävarna och sluta med skiten.

Jag har känt av att jag blivit något degigare i kroppen sedan jag slutade med snus, kan vara vatten eller för mycket godsaker. Jag har försökt att äta nyttig mat med mycket grönt och druckit mycket grönt te, stånkade ut på en joggingrunda idag för första gången

Hur har ni upplevt detta? Hur orolig ska man vara?
Kan jag aldrig äta en bulle mer eller hur hittade ni balansen?

Vet att det låter löjligt med tanke på hälsofördelarna men man påverkaa av ideal vilket inte jag kan förneka.

Kramar
S

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se