Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

april 2016

Dag fem

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej,
Halva dag nummer 5 har gått och jag tycker att det går bättre hela tiden. Snart är jag inne på min första vecka sedan 4 år tillbaka som jag inte har haft någon som helst form av nikotin i systemet. Det känns nästan lite häftigt. Haha.

Imorgon ska jag och min pojkvän flytta till en ny lägenhet - vilket gör möjligheterna större att hålla alt som det är nu - inga infuntade vanor, inga måsten och inga gamla rutiner. Bara nytt och fräscht.
Ska snart gå ut och köpa mig en god tvål. Kan ibland dagdrömma om hur gott jag kommer att lukta, hur håret (förhoppningsvis) inte kommer att vara så frissigt och fullt i tovor och hur glad jag kommer att vara.
Ibland får jag mer motivation av att föreställa mig, vad och hur jag ska/vill uppnå.

Och jag vet, kan jag; kan vem som helst. Ingen tvekan alls på det!
Så länge man faktiskt vill och har bestämt sig. Och det kommer vara jobbigt (och jobbigt komma alltid skall) men man kan istället tänka sig inom några dussin år. När all den skit som du inhalerat ger dig en käftsmäll. Det är först DÅ det riktigt jobbiga händer och då kanske det också är för sent att ta tag i det.

Jag hejar på alla oss.
TREVLIG RÖKFRI HELG!

40 dagar!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Passerar idag den magiska gränsen 40 dagar och känner mig väldigt nöjd.
Har knappt tänkt på cigg den senaste tiden.
Visst kollar jag in rökare på stan och funderar kring rökandets lockelse och fördärv. Det där dubbla.
Som jag nog alltid kommer att få leva med mer eller mindre.
Jag tror och hoppas att jag nu kommit så långt att jag faktiskt aldrig mer kommer att röka en cigarett. Och inte sakna det nämnvärt. Men minnet av känslan av att stå och vara lite cool och bara njuta av den där känslan att "här står jag och är onyttig och jag gillar det!" Både i min ensamhet och tillsammans med andra sisters or brothers in sin. Det är nåt visst med det där som jag har lite svårt att släppa taget om.
Romantiserandet.
Fortsätter jobba lite på det, men hittar inga riktigt bra strategier.
Det viktigaste jobbet är ju gjort i och med att viljan att vara fri har vunnit över viljan att vara cool och onyttig.
I alla fall just nu.
Det gäller ju att komma ihåg att inte bli alltför kaxig - det är ju det jag varit tidigare och tänkt att "en eller två på den här trevliga festen kan jag ju ta utan problem" Trevligt sällskap, kanske ett glas vin och någon som håller fram ett paket cigg. Det är då jag måste minnas: 40 dagar. Ska bli 41. Jag vill för allt i världen inte behöva börja om från noll igen.

Tänker på er andra som jag hade mycket kontakt med i början:
Gesine (min förebild och mentor) och så Akka (som slutade ungefär samtidigt!) och så de två fina blivande mammorna Minimal och Trilla, och sist men inte minst Lottaj och RoxyJulietta som gett mig mycket fint pepp och själva kämpar på ett fantastiskt sätt!
Heja er alla och hoppas det går bra för er!

Tick Tack

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Tiden går. Igår var det 10 veckor sedan jag rökte och fimpade en hel cigarett. Tiden går och det är gott så, det är en vinst i sig att bara se dagarna rulla förbi. Jag är aldrig nikotinsugen längre. Röksugen ibland, ja. Men bakslagen har ju med all önskvärd tydlighet visat att det inte är som förr att röka. Det och den största vinsten av alla - att ligga i soffan och vila lunch och utan ångest kunna le åt hur bebisen knuffas inifrån.

Andra dygnet

Igår rökte jag 3 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Igår rökte jag ju tre på förmiddagen innan jag kraschade de kvarvarande. Idag finns inget att krascha för jag har inga cigaretter kvar. :-) Nu när jag vaknade var naturligtvis första tanken vanemässigt att jag skulle gå ut och röka. Det kändes skönt att konstatera att jag faktiskt inte skulle ut och röka. Det är ju färdigrökt för mig. Champix - hjälper till - en hel del. Det är första dagen med höjd dos.

Jag vaknade för en dryg timme sen, innan klockan 6. Så nu sitter jag ensam vaken och vet inte riktigt vad jag ska hitta på. Tar det lite lugnt så här direkt på morgonen - kikar på film på netflix. Ikväll ska vi och titta på kase.

Champix dag 7

Igår rökte jag 7 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Har 6 cigaretter kvar som jag inte känner någon jättestor lust att röka egentligen - det ger som ingen "belöning". Det är mer ett väldigt tydligt och aktivt val: "jag har cigaretter kvar, därför går jag ut och röker". Vad är då poängen liksom? Idag är en sådan där dag då minnet onekligen går 18 år tillbaka i tiden då jag hittade min son Rasmus (femte barnet) död i sin säng. Minnet går även tillbaka ett år då det var begravning för min far idag för ett år sedan. Idag är egentligen en BRA dag att välja LIVET och påbörja resan som icke-rökare i repris! Just för att det finns en symbolik där.

Jag klarade det!!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Av titeln att säga: jag klarade dag 3. Den lätt värsta dagen än så länge. Jag klarade mig till och med ifrån att ta en cigg efter några öl.
Och nu vet jag det; inget sug kan stoppa min vilja att sluta. Det är bara nikotinmonstret som spökar med mig.

Dag 4 tar sin början och jag känner mig glad. Idag kommer bli en bra dag.

Tack alla för era tips förresten och råd. Ni är så gulliga.

Jag önskar er en fantastisk dag från regniga Holland!

Eftermiddag

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Hjälp vad jobbigt detta är!!!!!!

Holy moly... Abstinens. Abstinens.

Bit ihop. Andas.

Champix dag 6

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag har tagit första tabletten av två idag - 6:e dagen på Champix. Jag har satt stoppdatum här så att det ligger på den 30:e. Just nu har jag ett oöppnat paket och känner mig inte så motiverad att öppna paketet alls. Orsak. Det GER ingenting alls! En känsla som ökar för varje dag med Champix. Just nu känns det som att jag mest röker som jag brukar för att man slutar på andra veckan (jag röker möjligen mindre än jag brukar ändå) enligt instruktionerna. Har lite mindre bråttom i skolarbetet idag, så jag ska förbereda mig en del med hjälp av "Sluta röka och snusa på 4 veckor". Har gjort det några gånger innan men kan vara bra att se utifrån nutidsperspektiv hur jag tänker. Det är en hälsosam och nyttig resa som har påbörjats här. Jag kommer inte att ångra att jag slutade röka i slutet av mitt liv. Det jag troligen kan ångra är alla rökstopp som jag valde att röka till sist (olika lång rökfri tid). Det är dock gjort och kan inte göras ogjort, så det är ingen idé att älta det egentligen.

Återkommer möjligen - men fortsätter skriva i så fall i kommentarer här under detta inlägg för att det brukar bli krångel om man redigerar redan skrivna inlägg.

Dag 3, back to work

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Tjoho!
Jag klarade dag 2. (Dag 5 om jag inte hade tagit de där onödiga blossen!!)

Idag blir det en utmaning. Tillbaka till jobb.
Jag har sett till att inte röka när jag är på jobbet (vilket gör detta lättare) MEN när jag jobbat har jag istället snusat. Nyfiken och lite halvskraj för hur detta kommer att gå.

Önskar er alla en fin dag och ni kan göra det!!!!

Första inlägg

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Hej det här min första inlägg tänkte bara skriva lite kort om mina tobaks vanor jag har haft, jag började röka vid 13 års ålder jag vet det för tidigt men det var grupptryck som fick mig att börja röka. Jag slutade röka när jag fyllde 17 år det var förra året jag var på ett sommar läger och där var jag slut på cigg och ingen annan hade den kvällen, jag mådde dåligt då kom en kompis och erbjöd mig snus sen dess har jag snusat OCH SLUTAT RÖKA, den här veckan har jag bestämt att jag ska sluta, jag hade en halv dosa göteborgs rapé sen lördags och söndagen jag köpte nikotinfritt snus som innehåller växtfiber.

Jag mår skit just nu det känns hemsk sen jag vaknade hade jag huvudvärk, jag vill gråta, nikotinfritt snus hjälper inte längre kan inte lura min kropp riktig. Det känns som min själ ska komma ur mitt kropp och det enda som skulle vara perfekt just nu är en snus prilla men jag ger inte upp jag vill kämpa jag krigar, ändå så vill jag bara sova och vakna imorgon och köpa en snus dosa. jag hoppas jag kan hålla ut Jag vet att jag inte kommer vara like galen imorgon eftersom när jag kommer sova så sänker kroppen nikotin behovet.
SNUS FRITT I 2 DAGAR.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se