Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

juni 2015

U21 - EM GULD !!!

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

YES !!! EM-GULD TILL SVERIGE´S U21-HERRAR !!! Tur man inte har cigg hemma nu... Vilken nervbitare !! :))

WO WO WO !!!

Nu kommer man nog sova gott.. haha!

Natti natti.. :)

/PH

Varför VILLE jag sluta

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag vill att det här rökstoppet ska hålla och vara det sista för att jag har lättare att andas, jag orkar mer, jag kan spara mer pengar, jag mår bättre över lag. Jag luktar inte rök. Jag känner smaker, lukter, bättre andedräkt. Jag är ett bättre föredöme för barnen, i mitt arbete (framtida såväl som nuvarande). Det är delar av varför jag först ville sluta röka.

För att det här rökstoppet ska hålla "krävs" att jag aldrig mer röker. ALLTID ser till att göra vad som är bäst för mig och mest rätt för mig. Inte för att det KRÄVS av mig utan för att det är MIN ÖNSKAN, min VILJA, min VÄRDERADE RIKTNING. Om jag alltid ser till att göra så ... kommer jag att vara rökfri om tio år också.

Jag har alltid haft lite av ett problem med ordet aldrig. Men jag inser att man kan använda sig av ordet alltid och få fram samma innebörd med vad som sägs.

Vi kan alltid välja att följa vår önskan, vår vilja, vår innersta vilja och det innebär då att vi alltid förblir rökfria.
Jämfört med att vi aldrig mer kan följa röksuget och aldrig mer kan röka.

Ett enda ord som kan förändra känslan så oerhört mycket.
Jag har fortfarande inte hela 12 dygn rökfria. Men jag känner viss skillnad i min attityd. Min motivation. Min stabilitet och balans.

Hitta detta. Kan vara en liten Morot.

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Efter att du slutar röka händer detta efter följande tidsrymd:
• 20 minuter: Ditt blodtryck och din puls sjunker.
• 8 timmar: Förekomsten av nikotin i ditt blodomlopp har reducerats med över 90 procent.
• 12 timmar: Syrehalten i blodet har normaliserats.
• 24 timmar: Ångestkänslorna som uppstår när man slutar röka når sin topp. I de flesta fall är de så gott som borta inom två veckor.
• 48 timmar: Skadade nervtrådar har börjat läka och din luktförmåga och smakförmåga börjar återvända till det normala. Ungefär samtidigt når också irritationskänslorna som uppstår i samband med att man slutar röka sin absoluta topp.
• 72 timmar: I ett blodtest hittas det längre inga spår av nikotin i din kropp. Några gånger per dag har de flesta som precis slutat röka en episod då de känner ett kraftigt röksug och kraftig rastlöshet. För den genomsnittliga individen når frekvensen av dessa episoder en topp efter cirka 72 timmar. Samtidigt börjar andningsvägarna slappna av och andningen upplevs som lättare. Lungfunktionen har påbörjat en reparationsprocess.
• 5-8 dagar: Den genomsnittliga ex-rökaren har cirka tre episoder av kraftigt sug (ofta i samband med tillfällen då man som mest njöt av en cigarett innan, som efter frukost eller middag) efter att röka per dag. I genomsnitt varar dessa besvärliga episoder av röksug i tre minuter. De känns dock som timmar, men rådet är att du använder dig av en timer för att mäta hur länge suget varar. Din subjektiva förmåga att bedöma tid är nämligen inte vad den borde vara när du lider av abstinens.
• 10 dagar: Nu har dessa ögonblick av kraftigt röksug som uppstår under dagen minskat till mindre än två per dag i genomsnitt. Dessutom varar de nu under 3 minuter. Håll ut.

Att komma igång

Från och med igår har jag lovat mig själv att göra någon form av fysisk aktivitet varje dag. Igår blev det en liiiten joggrunda och idag en morgonpromenad. Eftersom jag gått upp ca 7 kg sedan 8/5 så trivs jag inte längre i kroppen. Och istället för att gnälla, (det lättaste) så ska jag göra nåt åt det.

Har också väldigt svårt med sömnen sen jag slutade med plåstren så lite motion skadar nog inte där heller.

...

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

För min del har det krävts flera försök. Jag är säkert inte den enda.
Övning ger färdighet säger dem.
Visst har det inte gått så bra att sluta, men sen när man känner sig redo... ja.
Nu är det över 6 h sedan jag fimpade... har tagit hjälp av både en rökavvänjare på vc och pratat med slutarökalinjen.
Tror på att jag kommer att klara det.
PH skriver att jag bara tagit en paus i rökandet.. :( det sårar mig.

Alltså jag är inte klok.

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag är allt lite hopplös. Idag tog jag en cig och mådde smått illa eftersom jag inte rökt på några dagar. Jag vill ju inte, dessutom var den äcklig. Nu har jag toppat upp med plåster för jag tänker inte röka mera idag. Nu kastar jag mig in i detta. Faktum är att jag vet att beroendet sitter i hjärnan, inte så särskilt mycket i kroppen alls. Riktigt jobbigt. Men men nikotinplåstren får lura min hjärna i några dagar till, tills jag är modig nog att inte röka. Jag vet ju att jag kan sluta. Jag slutade ju just i 8 månader och innan dess i 3 år....hmmm fattar att det inte inger särskilt mycket hopp. Men faktum är att det ger en stark påminnelse att herr Niko gärna hänger med på livets resa....seg jäkel.

Fyra veckor idag :)

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej på er alla!
Har egentligen inte så mycket att skriva tror jag. Men idag är det fyra veckor och nästan en dag sen jag rökte min sista cigg! Det har varit både upp och ner, kanske mest ner men idag är jag lite mer inne på att tänka positivt - det är rätt skönt att slippa röka!
Hälsoskäl är mitt främsta skäl till att inte röka o lite positivt har jag märkt. Var hos tandhygienisten idag, det var ganska positivt och blir väl ännu bättre med tiden hoppas jag. Dessutom känns det lite lättare att andas på mina promenader!
Det var nog allt - har varit inne o kommenterat lite här och där så jag har nog skrivit av mig det mesta nu!
Hälsningar "nuelleraldrig"

Sommar sommar sommar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Det gick !

En hel vecka i solen utan ciggisar !!!
Balkongspöket gjorde några tappra försök men han fick ge sig till slut.
Nu väntar en semester utan cigg, den första på evigheter och det skall bli skönt.
Det kommer över mig ibland, framför allt med grillölen i näven, då är det lite tungt i några ögonblick men det går det med.

Läser om några nya tappra hjältar här som sliter som f-n med sina nikotindemoner.
Ni är hjältar för ni har tagit beslutet om att ni vill sluta, alla vågar inte ta det beslutet men fler skulle göra det om man bara visste hur enkelt det är om man bara bestämt sig.
Det är kämpigt ett par dagar i början det vet jag men det går ganska fort över.
Problemen kommer efter några veckor när man tror att man är fri och börjar tänka att nu kan jag ju faktiskt ta en cigg så duktig som jag varit för jag har ju koll nu ....... INTE !
Jag hävdar att det sitter i skallen till 95% minst !!!

Tänk positivt.
- Jag är fri från skiten och behöver inte röka !!!
Istället väljer alltför många att tänka:
- Nu får jag aldrig mer ta en cigg till ölen, morgonkaffet, efter maten o.s.v.

Ser ni skillnaden ?.
Det är klart ni gör !

Jag är inte alltid positiv (oftast men inte alltid ...), kan vara en riktig gnällspik men denna gången blir det ingen mer cigg för jag har bestämt mig att vara positiv så fort jag får ett röksug.
Röksuget finns kvar men det är väldigt korta anfall nu och jag tänker direkt på min hosta och allt jä-la slem som jag höll på att spotta ut i parti och minut.

Kämpa på alla tappra !!!
/Håkan

Energistopp igår.

Igår rökte jag 2 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag var såå trött igår!
Somnade strax före 20. Men idag är det bara att tuta och hämta lite energi igen.
Energistopp efter alla blandade känslor och en del ångest, det blir man trött av.

-----

Jag skulle tro att det enda cigaretten någonsin var bra till (om det finns något??) är att lindra abstinensen.
Något annat tror jag inte att cigaretten hjälper till.. Ni får hjärna komma med synpunkter. :)

Ett halvår!!!!! :)

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Wohoo! Det är nu 6 månader sedan jag tog min sista cigg. Känner väl kanske inte nån jättestor skillnad fysiskt, desto mer psykiskt. Kvinnan före mig i kassan igår på Willys bad om två paket cigaretter och jag tänkte bara "gud vad skönt att slippa skammen att be om cigaretter". Ja, jag skämdes att köpa cigaretter.

Det är skönt att slippa säkerställa att man har cigaretter, att behöva planera sin tid efter rökpauser, att kunna vara stressad utan att behöva ägna dyrbar tid åt att röka för att stressa ner(?!), att känna sig hoppfull och lite mindre rädd för rökrelaterade sjukdomar, att vara rädd för att man stinker, att slippa tömma äckliga askkoppar som gav mig ångest. Jag är FRI. Men jag ropar inte hej. Det är en sommar framför med med resor, uteserveringar och rose. Klarar jag bara detta, då ska jag klara resten av mitt liv!

Kul att se båda nya och några gamlingar här... Nu får vi peppa varandra under sommaren!!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se