Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

april 2015

Planering.

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Ska planera nu för ett stopp med plåster sugtabletter... med nedtrappning lite grann av cigaretter.
Har tänkt mig ta tag i rökningen innan jag får en hjärtinfarkt.
Har inte haft nån ännu, men det kan lika väl dyka upp när som.
Sätter stoppdatum:
18 maj

Att sltua flera gånger

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Funderade på det här med att man försöker sluta 1000 gånger och misslyckas antingen 999 eller 1000 av dem. Man har två alternativ

1. Försöka IGEN. Upp på hästen, skit i omgivningen som kanske inte längre tror på en. Inte man själv heller. Bara att bita ihop och glömma förra misslyckandet. Det kan ju vara just denna gång man lyckas?!!
2. Röka tills man dör

Alternativ 2 var aldrig ett alternativ för mig.

Dag 3 som icke-rökar.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag känner mig så stolt över mig själv. 3 dagar utan cigaretter. Så mycket stöd från omgivningen. Gått ner ½ kg pga. ökad fysisk aktivitet. Det är lättare att springa, lungorna stannar kvar inuti bröstkorgen :)

?

Humör nu: Mycket bra.

Under alla år som rökare har jag aldrig varit med om att hitta otända cigaretter här och var. De senaste 35 dagarna som rökfri har jag gått förbi 4 stycken cigaretter som ser ut att bara vara tappade ur ett paket. Helt otroligt. Sedlar/mynt har man funnit i sitt liv, men aldrig cigaretter.... förrän nu då. Verkar hitta hela tiden (känner mig som en polishund). Mycket märkligt :)
Första gången kände jag mig mest förvånad, andra gången skrattade jag, tredje gången kände jag oro/sug, fjärde gången var jag som ett frågetecken och får se hur det blir nästa gång om det blir någon. Kanske borde testa trampa ihjäl den så att den slutar återuppstå för mig? haha
Och nej, jag har inte sett i syne (vad jag vet iaf), kanske borde gått och känt på dom :P

hmm..

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Ska prova nikotinfritt snus. Funkar det så blir jag något fruktansvärt glad :) För det är verkligen skitäckligt att röka -.-

Ryggskott

Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Ryggskott......vet inte om jag ska ligga, sitta eller gå ? Rökbegäret enormt, känns som om mina 44 rökfria dagar är över snart.

365

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

det har snart gått 365 dagar sedan sista ciggen... jag klappar mig själv på axen.. fan va bra jag är. men tanken på att jag ska ta en cigg är skrämmande jag är livrädd för att åka dit igen....
alla i min omgivnig röker föruton 2 personer.. alla släkt vänner jag vists bland rökare daglig.. och jag har blitt anti. jag vill inte stå där och andas in de dem blåser ut,, jag vill inre förpesta min lungor mer nu. jag hatar folk som står och röker vid ingången till affären, jag blänger på dem hahah ändå har jag gjort pricis så.

det är svårt och att sluta va inte en självklarhet men jag började intala mig själv att det va äckligt och fel jag började känna att det var fel och röka och att jag inte ville det längre.... men tillslut sista blosset var 29 maj 2014.
jag hejar på alla er andra. kämpa för helt klart så är det värt det

Dags igen för lite uppmuntrande siffror

Viktuppgången verkar vara ett problem för många. De allra flesta går upp lite när de har slutat röka, det är helt normalt, MEN det handlar sig i normalfall om 2-3 kilo.
Ämnesomsättningen blir lite annorlunda - man behöver ca 300kcal mindre per dygn. Antingen minskar man alltså sitt kaloriintag eller så ökar man sin förbränning genom extra fysisk aktivitet. En timmes promenad t.ex i mycket rask takt (6-7 km) räcker, det finns många andra aktiviteter där man kan bränna fettet, men att gå är ju det enklaste. Man kan också cykla en timme (ca 14 km) med samma effekt.
7000 kcal motsvarar 1 kilo fett.
Äter man som vanligt utan att bränna dessa överflödiga kalorier, lagras dessa som fett i kroppen.
På 23.3 dagar har man fått ihop 7000 kalorier, alltså gått upp 1 kilo.
På 233 dagar har man fått ihop ett litet fettpolster på 10 kilo. Bara genom att leva som vanligt minus rökningen.
Den som äter något utöver det vanliga (godis, nötter etc) lever farligt.
100 g nötter motsvarar ca 500 kcal ( mycket lite skillnad mellan olika sorter).
Istället för att minska intaget med 300 kcal har man alltså plussat på med 500 till.
Det blir 800 kcal för mycket, räkna ut vad mycket fett det blir!
Man måste röka i drygt 3 VECKOR för att gå ner ett kilo tack vare den snabbare ämnesomsättningen som rökningen medför. Vill man gå ner 10 kilo med hjälp av cigaretter måste man röka i 30 veckor.

Suck.

Igår rökte jag 8 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag började röka som tonåring. Slutade efter 11 år 1980 när jag fick första barnet. Sedan rökfri tills jag åkte dit (ingen att skylla på mer än mig själv) 2011. 31 års rökfrihet, alltså. Slutade röka igen 15 nov 2015. Åkte dit igen i lördags.
Varför? Jo, sedan den 15 nov har jag ökat i vikt 15 kg och ökade stadigt (och jag var inte direkt fjäderlätt innan heller). Sedan i lördags har jag gått ner 1 kg. Snacka om att rökning ökar ämnesomsättningen!
Vad är "bäst": Övervikt eller rökning? Och ändå tycker jag inte att jag ätit mer och framför allt inte godis. Pistagenötter blev ersättningen för ciggen, men det kändes inte så farligt att trycka i sig en påse per kväll (i princip) - det var ju "bara" nötter.

Depp, depp.

GRATTIS PH till 102 dagar!!

....Bra jobbat! Nu eldar vi på i pannan, drar lite i visslan och tuffar på! Norna.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se