Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

november 2014

Idag händer det

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hello!

Nu har jag bestämt mig. Efter 6 år måste jag sluta röka. Jag heter Anna och är 21 år gammal. Jag började röka när jag var 15 år. Till en början för att det var kul och spännande att smyga iväg på rasterna i skolan men i gymnasiet blev det ett sätt för mig att känna mig säker. Jag fick för första gången ett överläge som kändes så starkt, för för mig var rökning detsamma som att vara självsäker och populär.

Det blev dessutom en rebellgrej mot min överbeskyddande och oroliga mamma som trodde att jag satt hemma hos min kompis och tittade på film när vi i själva verket satt och blev fulla och kedjerökte i hennes kök.

När jag blev ihop med min partner visste jag vilka hans kompisar var och jag tyckte och trodde att de var jättehäftiga och coola. Då blev rökningen återigen ett sätt att förhårda mig själv och också ett enkelt sätt att slippa ur en stel situation.

Jag har inte velat röka nu på kanske 3 år. De första åren var okej, för det hade ingen påverkan på min kropp eller mitt sinne direkt. Men bieffekterna av rökning kom fram och jag fick rökhosta, blev hes, fick svårt att andas ibland och fick framför allt en insikt om att livet är ändligt och att rökning garanterat leder till kol och att det finns en extremt hög risk för att drabbas av cancer.

Efter många försök till att sluta har jag nu återigen bestämt mig för att det är nog - och den här gången måste det vara nog, för jag orkar inte längre tänka självklart att jag kommer dö ung. Jag är värd mer än så!

Jag har inte rökt några cigaretter idag vilket gör det här till den första dagen i mitt fortsatt rökfria liv. Hoppas att det kan hjälpa mig att skriva här och att jag kan hitta så mycket pepp!

/Anna

Trött!

Det är nu eller aldrig. Har försökt sluta i så många år, högsta jag hållt upp är 6 veckor.
Nu har det gått så pass långt att jag skäms och mår dåligt över detta. Känner många som slutat och mår bra idag och är väldigt lyckliga för de är fria nikotinmonstret.
Tog min sista cigg, 21:00 må gud ge mig styrka!!!!

Jag gav upp..

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

..suget blev för stort och jag orkade inte. Så jag åkte till affären och köpte - sugtabletter! Haaa! För i h-e att jag ska ge upp och börja röka igen. Känns ändå lite som ett nederlag när man varit helt nikotinfri så länge. Men samtidigt fick jag acceptera att mina få bloss väckte monstret och jag har haft svårt att hantera stressen i mitt liv just nu. Tankarna på cig var där helt plötsligt heeela tiden. Det känns bra att ha tabletterna nu - det dämpar helt klart och ger mig kraften just nu att fortsätta kampen. Är stolt och glad över att jag kommit så här långt ändå och att jag inte föll igenom helt när det blev tufft utan hittat nya sätt att fortsätta min resa och förbli rökfri. På mitt sätt och mina villkor. Samtidigt har jag också lärt mig hur starkt mitt nikotinbehov är och att jag ska ha respekt för det - resten av livet..
Allt är bättre som rökfri - MEN allvarligt talat - nattliga svettningar är inte en av fördelarna. Borde det inte försvinna snart. Och min syn har blivit sämre. Kan det bero på rökstoppet?
Tack alla som skriver här! Det ger mig så mycket att läsa även om jag inte har haft tid och ork att skriva så mycket själv på sistone..Ha en skön 1a adventskväll alla kämpar!

Inne på dygn 5

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Det rullar vidare timme för timme, men abstinensen kommer då och då även om jag har plåster på. Vi får väl se om jag kan ta min helvetesvecka lite tidigare än jag tänkt ändå.

Det är så knäppt man tänker i sådana här sammanhang. Jag tänker -tänk om jag inte fixar det? -Jag måste ha maken hemma under helvetesveckan så jag inte frestas att köpa cigg...

Men vad då liksom. Kör bilen sig själv till affären? Hoppar cigaretterna ner på bandet i kassan av sig själva eller???

Nä, nu är det hög tid att jag blir chef över mitt liv och inte nikotinet! Det måste vara mitt val och jag kan inte vara beroende av att någon annan håller koll på mig!

Besvikelse eller...

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag blev plötsligt sugen på chips och tänkte att jag skulle känna hur de smakar som icke-rökare. En . liten påse införskaffades. Det var ju uräckligt ju... Jag som har gillat den sorten skarpt i alla år tyckte inte alls om chips nu :p Men det är ju tur att inte allt blir gott efter rökstopp. Hur skulle det se ut...

Sjuk tanke

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hjärnan fortsätter att försöka dra mig tillbaka till beroendet. Jag hade i morse en allvarlig fundering på att börja röka igen trots sex helt rökfria dygn. Tanken var att jag skulle få röka 4 cig per dag, det är ju inte så mycket. Skulle förmodligen inte påverka mitt liv nämnvärt mycket heller. Efter en kvart började jag skratta och slog bort den tanken. Ännu ett misslyckat försök av hjärnspöket. Jag är den som är starkast av oss två. Varför i h-e skulle jag börja röka igen? Det är ju sjuka tankar som kommer ibland.

40 dagar and still going strong

Igår rökte jag inte och snusade 3 prillor.
Humör nu: Ganska bra.

40 dagar och det går som en dans. Det svåra med att sluta röka är nog inte att sluta utan att aldrig mera börja. Har haft några riktiga sug denna veckan. Var tom o rotade efter cigg i min kollegas lådor häromkvällen men hittade som tur var inte. Många säger att smak i lukt kommer tillbaka o jag tänkte att så ingrodd rökare är jag ju inte så jag tappat smaken :) men sanningen är att allting faktiskt smakar lite bättre. Lukten kan jag inte säga något om än. Stora nackdelen är att jag äter o äter o jag motionerar inget :/ vilket gör att jag känner mig som en riktig heffaklump. Men jag längtar efter nästa fas i livet när jag flyttat in i mitt lilla hus, där jag är rökfri o äntligen kan börja ta hand om mig själv. Både kropp o själ. Det är så underbart nu att se renoveringen ta form. Varenda detalj har JAG valt precis som jag vill ha det! Tror att jag o min lille grabb kommer trivas som fisken i vattnet :).

Önskar er en underbar söndag! Nu bär det iväg t mitt renoveringsobjekt. Idag står det gardinstängsuppskruvning, lampuppskruvning och golvläggning i hall på schemat :)

Kram kram

Missförstod dig...

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

luktargott. Det sista du skrev igår tror jag att jag missförstod helt. Så jag ber om ursäkt om jag skrev tokigt.

Firar 2 v idag. O jag ska gå på stan en vända med dottern. Köpa en mp3 för pengarna jag sparat. Då den nyligen gick sönder.

Ni får ha en trevlig söndag och första advent :) Ska ta o mysa med familjen idag. Hej!

Snurrigt

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag åkte lite tidigare än vanligt till jobbet i morse. När jag satte mig i bilen sade jag högt för mig själv -Vad bra, då hinner jag ta en cigg innan jobbet.... Det jag egentligen tänkte säga var att jag skulle hinna med en fika innan jobbet :p Man är så insnöad på det där med cigg och att vara rökare att man till och med säger fel... Jag skrattade åt min felsägning och åkte till jobbet och tog min fika :D En väldigt god kopp kaffe var det, och helt utan röksug!

Ny dag på jobbet utan problem...

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Dagen förflöt lätt idag också. Jag jobbar på att sluta tänka på rökning i samband med mina före detta röktillfällen. När jag inte tänker på att jag förut brukade röka vi det och det tillfället är jag på rätt väg tänker jag.

Drygt 4 dagar och 250 kr rikare är jag :) Något man kanske inte tänker på är de pengar man lade ut för att dölja cigarettlukten. I mitt fall var det tuggummi så de pengarna räknar jag in i rökpengarna. Jag är stolt över att jag inte "unnar" mig något annat heller som ersättning för cigaretterna. Det ska helst kännas som om jag aldrig har rökt, bara att jag plötsligt har lite mer pengar kvar på kontot i slutet på månaden.

Ha en skön kväll!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se