Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

juni 2014

Då är jag redo...

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Att faktiskt berätta varför jag vill sluta röka :)

För ca 7 år sedan gjorde jag en gastric by pass operation. På dessa år och även efter en graviditet har jag nu gått ner ca 66,6 kg totalt. Detta medför i sin tur lite häng (ganska mkt), eller lös hud på magen, vilket inte går att träna bort tex. Så drömmen är att få göra en buk-op innan mitt bröllop nästa år! Eller ja, det är mitt MÅL.. :D
Därför slutar jag nu röka för att överhuvudtaget få en chans att få denna operation och att bli godkänd.

Det är också därför jag blir extra "rädd" när vågen visar mer. Jag vill aldrig mer bli överviktig..

Detta är så otroligt viktigt för mig. Det kanske är svårt att förstå riktigt varför.. Men så är det..

För övrigt har det varit en bra dag. Förutom att jag blev besviken över min roadtrip tillsammans med en kompis. Skulle prova klänning och ägaren till butiken (som för övrigt var en lada) var ju inte direkt intressrad av att hjälpa ..så vi åkte 8 mil åt ETT håll..och var där i 15 min! Mer än så blev det inte.

I morgon ska jag komma ut på en promenad minsann.

Tack o hej

OJ! Jag har druckit morgonkaffe utan morgonloggen

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Ojoj, jag har lyckats dricka morgonkaffe utan att genomföra min nya morgonrutin, skriva morgonlogg här. :) Jag har även hunnit åka till stan med två familjemedlemmar och hämtat ett par glasögon till en av dem. Helt utan prövning har jag inte varit. Gårdagen var lite jobbig att ta sig igenom utan att röka, men det var de där tankarna om ett bloss, eller en cigarett ... det skulle väl inte vara så dumt ... men hallååå??? Det skulle sabba allting. Jag VET DET! Ändå är man där. Jag tänker inte låta tankar bli handling i detta. De finns där och det är normalt, de kommer att försvinna med tiden. Jag jobbar återigen kväll några timmar på ett annat ställe, men det är inte lika många timmar ...

Nu ska här förberedas inför jobb ... :) kram och kämpa på.

Jag ska aldrig bli detektiv

Igår snusade jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jag lovar härmed att inte starta någon utredande verksamhet à la privatdetektivbyrå. Efter ett mycket trevligt, men för min motpart mycket förvirrande mailutbyte har jag lyckats fastslå att det finns många som har ett visst namn i staden där jag bor, samt att det finns fler än jag som inte litar på sitt minne. Innan missförståndet klarades ut lyckades jag svårligen stressa en stackars man, som säkert hade nog ändå utan att jag skickade knasiga mail om att han skulle vara referent åt mig. Jaja.

Det är faktiskt rätt kämpigt utan snus för mig fortfarande. Jag har insett att jag inte tycker om den jag är utan nikotin. Jag har ett rätt hetsigt humör, är känslig för lågt blodsocker, har ganska låg vakenhetsgrad och pendlar mellan att vara intensivt närvarande och högeligen frånvarande. "Men det är ju du, på riktigt, den du är, ju. Det måste du ju inse och acceptera.", sa min väninna så glatt. Ja det är ju det som är problemet. För 175 kr/vecka så finns inte den jobbiga människan.

Usch. Deprimerande är jag dessutom. :-(

Prövning

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

I helgen har jag varit på kryssning till Åland. Kryssning är för mig förknippat med att äta och dricka gott samt att röka. Och köpa cigaretter i taxfreen. Jisses så röksugen jag var redan innan det var dags att kliva på båten. Jag såg alla som stod utanför terminalen och blossade när vi var på väg in och oj vad jag ville vara en av dem som fick stå där och stilla abstinensen. Inte blev det bättre på båten heller, röksuget snarare tilltog. Jag lekte med tanken att gå ut på däck och fråga någon om jag kunde få en cigg, men jag gjorde det inte. Jag gjorde det inte! Jag tänker inte kasta bort dessa snart 4 rökfria månaderna för några bloss som bara kommer att ge mig ångest eller i värsta fall ett återfall. No way. Jag är på g i mitt nya rökfria liv och det känns som att isen bär äntligen, även om den är skör så är isen lite starkare än nattgammal is ialla fall..

Andra veckan på semestern

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Ja då börjar andra veckan på semestern. Jag har varit rökfri i 16 dagar! Otroligt! Det har gått bra hittills, ibland, kommer suget men det är mer sällan. Jag hoppas att jag denna vecka, ska låta bli att ringa till jobbet, och kunna släppa taget och vila hjärnan. (mina jobbarkompisar behöver även att få vila från mig) Härlig dag igår med långpromenad i underbar natur, lite kunder på loppisen, fika med grannarna och tja en mycket skön dag. Sov idag till 09.00??? Jisses! Jag brukar vakna 04.00 eller senast 05.30. Om ni visste hur mycket det betyder att få läsa era loggar, så skulle ni börja att ta betalt, för det är det värt! Heja oss allihopa, hoppas ni får en fin vecka! Kämpa på!

Bättre men vad hände på vågen?

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu är det dag 16 med champix och jag mår mycket bättre. I bland får jag ont i magen men det går över ganska snabbt och jag hittar knepen hur jag ska göra för att inte få så ont ialf.
Hur tar ni andra som äter champix era tabletter? Det står i bipacksedeln att man kan ta den på tom mage. Det kan INTE jag göra.

Vägde mig i morses och blev uprriktigt sagt förvånad. Jag fattar ju att jag har gått upp i vikt för det känns lite lite grann på kläderna. Men jag vet också att jag inte ätit speciellt nyttigt de senaste dagarna. Jag tänker inte gå in , ialf inte riktigt nu, på varför jag enbart driicker light cola om jag nu dricker läsk.

Men jag har bestämt mig för att idag börjar även mina "nytto-veckor" !
Jag har gått en hel del i vikt , även det senaste, och var rätt nöjd. Nu är jag inte riktigt nöjd längre men bara JAG kan ändra på detta. Jag tänker aldrig mer bli kraftigt överviktig och jag tänker kämpa! Tids nog kanske jag berättar grunden till varför jag gärna vill sluta röka. Eller jag har ju slutat iofs..men min "morot" till varför jag kämpar på som en galning.

Å andra sidan har jag så mycket positivt att tänka på så jag glömmer av att röka. Jag antar att det är lite effekten av tabletterna eller så är det bara något jag har fått för mig.

Nej nu ska jag ta tag i dagen.

Ps. Klarar inite så mkt kaffe längre. dricker mest te, och då vill jag helst ha socker i.. =/ Men jag antar att det är mest vätska man samlar på sig? Det är ju inte rökningen i sig man går upp av.. utan man går väl upp för att man kanske äter mer och för att man samlar på sig mycket vätska, vad jag har hört iaf :)

40 DAGAR

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Alltså... 40 dagar helt nikotinfri idag..
Fantastisk känsla. Jag kan sitta bredvid folk som röker nu utan att ens bli sugen... Tycker det luktar hemskt.
Möter på herr stress nu under veckan för då går mitt flyttlass...
Jaja jag har ju.lärt mig att jag kan packa kartonger utan att röka så det borde ju gå att flytta utan att röka... Eller hur?
Siktar på det iallafall.
Hoppas ni alla får en fin vecka. Jag kommer inte vara ute synlig på loggen förrän tidigast torsdag kväll och då har jag spräckt 6 veckor med!
Heja mig heja dig och heja oss!!!!

Fina damer röker inte

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag var barnvakt igår. Efter tre timmars lek lämnade jag honom åter till hans mamma. Hon kom och mötte oss på stan, nyfixad i håret hos frissan, högklackat, pratade i telefon, tog över barnvagnen...och tände en cigg. Jag kunde inte låta bli att se det för hur det egentligen såg ut. Bilden av av en upptagen businesswoman med barn, attraktiv, fullt upptagen, självständig...och rökare. Det passar in som handen i handsken. Är det så samhället har matat oss att det ska se ut? Det var så jag fick bilden att det skulle se ut när jag var yngre iaf. Det var sån jag ville bli. Med ciggen i handen.
Första gången jag rökte var jag fem år. Jag kom in till köket, med en låtsastelefon vid örat, lekte upptagen, och en penna i munnen. När mamma frågade vad jag gjorde så sa jag att jag var en fin dam. Fina damer röker inte, sa hon. Då blev jag generad... Men det var ändå den bilden jag hade i flera flera år. Och det var den bilden jag såg igår. Men igår såg jag för första gången hur det egentligen såg ut. Hur oattraktivt det faktiskt var. Och det skrämmande var att jag såg även hur den unga mamman hade samma bild inpräntat i huvudet som jag alltid haft. Hur det passar ihop, hur hon "ska" se ut.
Men jag förstår nu vad mamma menade med att fina damer röker inte.
(Ska även tillägga att min mamma rökt hela mitt liv, och hon sitter fortfarande under fläkten och pratar om att hon också ska sluta. Någon dag...)

Morgonkaffe med logg

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Morgonkaffe med cigg var det för inte så länge sedan, men nu är det morgonkaffe med logg. :-D Det är mycket godare. Jag vet inte om det går någon förkylning nu, eller om jag bara håller på att rensa ur mitt system totalt så det är därför jag uppvisar förkylningssymptom. :) Men nyser gör jag och känner mig alltså allmänt småförkyld. Det går över. :)

Dagen idag erbjuder inte så mycket till stress, men ett besök i kyrkan, vänner som sjunger där idag och sedan et eftermiddagspass på jobbet. Sedan när jag kommer hem avslutar jag nog bara dagen med att sitta i soffan med familjen min, försöker få ungdomen att vara lite mer "med" osv. ;-)

Nu ska jag göra mig i ordning för kyrkan och gå en snabb, skön promenad dit. :)

Högsta vinsten!

Jag har alltid varit lite frysen av mig. Men det är jag inte längre. Det är ju ingen nyhet att man får bättre blodcirkulation när man slutar röka. Så att jag fick varmare händer förvånade mig inte.
Men idag upptäckte jag största vinsten. Badsäsongen har blivit längre för mig! Havet kändes uppfriskande, men inte särskilt kallt. Himmlen var typiskt skandinavienblå, det blåste lite, luften var glasklar och ren, höga-Kustenväder när det är som bäst. Konstigt nog var jag ensam på stranden, fast det är lördag, semestertider och det var inte speciellt tidigt.
Jag tog fram badtermometern: Oj då! Luften var 16 grader, vattnet 15. Och jag tyckte det var en fin sommardag. Hade jag vetat att jag uppfattar temperaturer så annorlunda som interökare, hade jag slutat röka för många år sedan. Tänk vad många härliga simmturer jag har missat. Det finns ingen cigarett i världen som kan fresta mig. Jag väljer vattnet alla gånger. Den här första rökfria sommaren blir som barndomens sommrar - oändlig.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se