Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

april 2014

58 dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra.

Snart firar jag två månader utan nikotin, och tja...det går ju bra!

Kliar vid tänderna

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Eh.. Det kliar runt tänderna, i tandköttet. Har det med rökstoppet att göra? Läste att det kan blöda ett tag efter man slutar, men hur länge är ett tag? Någon som vet och varit med om samma? Hjälper klorhexidin? Jag ska testa iallafall, då jag har en sådan flaska ståendes. Vad mer kan man göra? Tycker jag luktar apa i munnen också.

Nikotinplåster.

Igår rökte jag 7 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Nu använder jag mig utav nikotinplåster, men har ändå inte lyckats sluta helt. Idag har jag rökt 3 cigaretter och jag känner egentligen inte röksug.. det är något annat jag känner.
Då kommer tankarna; men det gör inget om du röker en halv cigg; eller; det skulle vara gott med en cigg just nu.
Jag vet att det gör mycket att jag röker denna halva cigg, som sedan blir till 2 och så vidare; sedan vet jag också att egentligen tycker jag inte alls att cigg är gott.
Nu är jag dessutom stenförkyld och har tappat rösten och känner absolut ingen smak ens av cigaretterna som jag röker. Men just den där känslan av att det är något man vill ha; bara det att man gör det som man är van vid; att fylla ut denna skumma känsla med cigaretter.
Dock ska jag vara ärlig och säga det att när jag var rökfri förut så kände jag inte denna känsla på samma sätt, den fanns där, men den fick mig inte att röka; inte till en början. Nikotin är ett konstigt gift, som jag ärligt talat inte vet hur jag ska bli av med.
Ni kanske tycker att ja, men du har ju slutat röka förut, då kan du väl igen? Svaret är; varje tillfälle då man försöker sluta/har ett uppehåll, men av någon anledning börjar igen... så är det ofta så att man måste prova många olika saker innan man lyckas igen.
Det är inte helt säkert att det som fungerade tidigare fungerar igen.
Men jag ger mig inte. Jag ska bli rökfri. Nikotinplåstret tar bort det värsta "suget" men det andra jag känner som jag inte vet vad; ja, det är kvar...
Kämpa på alla och ha en fin valborg!

Nu har jag tjuvstartat SOMMAREN!

Medan alla förbereder sig för att sjunga in våren vid majbrasan, har jag testat lite hur pålitligt rökfri jag är.
Cycklade lite snabbt ner till sjön och tog säsongens första bad. Vattnet kändes uppfriskande kallt, som det brukar kännas vid första doppet, men inte under smärtgränsen. Det var faktiskt hela 12 grader. Någon längre simtur blev det ju inte, men några snabba simdrag iaf.
Efter första badet brukade jag alltid sitta på bryggan, drömma om alla härliga simturer som jag snart skulle göra och naturligtvis röka den där njuta-av-det-hälsosamma-livet-på-landet-cigaretten. Nu har jag testat - jag saknade inte alls den där cigaretten, det skulle ha känts helt främmande om jag hade haft en i handen.
Så, nu har jag kommit ytterligare en bit på vägen. Vintern är historia, vårens njutningar går bra med några nostalgiska rökminnen som inte stör det minsta och sommaren har börjat lovande. Kvar är då den första rökfria hösten, men det kan ju knappast bli något problem. Efter ett halvt år skall man ju ha kommit ifrån rökningen och det stämmer bra, tycker jag. Har en vecka kvar tills dess, men det blir nog inga överraskningar.
Sunda vanor med mycket motion i friska luften - det är mitt recept.

kalla det vad ni vill....

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Tills för en vecka sen var jag väldigt glad för att jag inte hade haft några större abstinens attacker sen jag slutade röka den 4/11 2013. Jag hade mått väldigt bra och var jätte stolt över hur bra jag hade klarat det. Jag hade knappt varit sugen alls. Sen kom det smygande. (kalla det hjärnspöken eller abstinens eller vad ni vill) Men jag kallar det abstinens. Mitt humör sjönk ner i botten. Jag kände mig sviken, besviken, arg, ledsen och irriterad på allt. Det enda jag tänkte på var cigaretter. Det började till och med lukta gott när andra rökte. Och det har jag aldrig tyckt förut. Det värsta var för 2 dagar sen. Då hela jag skakade och jag bara grät. Och det enda jag ville var att röka. Min sambo förstod ingenting. Och ärligt så gjorde inte jag det heller.
Det hade inte hänt något särskilt...mer än att vi satt ute i solen någon dag innan och drack kaffe och jag kände för en sekund.. "hade jag inte slutat så skulle jag tänt en cigg nu".
Nu känns det som det värsta släppt för jag känner mig lugnare i kroppen igen. Det var de värsta dagarna sen jag slutade röka. Men jag rökte aldrig. Så mitt rökfria liv fortsätter. =)

Hallo, Tinttu - är det telepati, eller?

Precis när jag tänkte på dig ser jag att du är inloggad. Sänder dig 1000 hälsningar över havet!

Snart är jag framme - där borta skymtar Skuleberget!

Nu är det inte många mil kvar. Snart har jag kommit fram till Skulereservatets Norra Entré. Jag började 31.12.13 med att röra mig norrut på E4, allt efter väderlek. Åkte skidor, cyckel, promenerade, joggade, gick stavgång, mil efter mil. Då räknar jag inte med alla dessa mil jag avverkade dessförinnan för att överleva de första veckorna efter rökstoppet.
De närmaste dagarna skall jag ta det lugnt och vara lite social i största allmänhet.
Men sedan går det undan. Medan rökavvänjning handlar om att inte göra, att låta bli, är tiden efter det fyllt av aktiviteter. Jag gjorde för ett tag sedan en lista över allt jag ville genomföra och nu är det snart dags att stryka punkt efter punkt.
Det är en härlig känsla att kunna vara handlingskraftig och effektiv även utan cigaretter. Att inte behöva röka både innan man sätter igång med något och när man har gjort klart något. Alla som har slutat har sagt det och nu säger jag själv det en gång till:
LIVET UTAN RÖKNING ÄR LIKA BRA SOM LIVET MED RÖKNING FAST BÄTTRE!!!

Beroende behov?

Humör nu: Ganska bra.

Får ibland ett jääkla sug på rött vin, tänkte för mig själv...tänk om jag blir beroende av alkohol istället för nikotin? Tänk om jag är en människa som måste vara beroende av nåt ?
Nää, så illa är det inte..men faktiskt så tar jag rött ungefär 2-3 ggr per månad...är det mycket?
Förr i livet när barnen var små, drack jag nåt alkoholigt kanske vartannat ÅR :)
Men till 1 maj helgen blir det rött, Black shiraz från syd australien, otroligt mustig o god

Kram till er alla icke rökare ;)

Dag 18

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Har äntligen slutat skaka inuti så förbaskat. Tre senaste morgnarna har det endast varit ett litet uthärdligt darr när jag vaknat.

Är medveten om att jag också har röksug. Vet inte varför, man trodde att alla ni som skrev om era röksug hade det 24 timmar om dygnet. Att ni tänker på cigaretter konstant hela tiden. Men åtminstone för mig tycker jag att det går över på kanske 10 min när jag blir röksugen. Kanske också för att jag mått så fysiskt dåligt som jag inte tycker att röksuget varit så farligt.

Har varit bortrest också på andra sidan Sverige, och innan jag hoppade på tåget, ställde jag mig och tittade på rökarna som stod i Rökzonen på perrongen. Mycket riktigt. Där stod flera olika typer, som jag hade funderingar kring förra veckan. Där fanns en kvinna som nästan bara stod och höll cigaretten i handen. Hon tog bara en liten puff på cigaretten några enstaka gånger. Sen stod där en kvinna som var som mig. Hon rökte långa djupa bloss efter varandra och var färdig snabbt. Och någon mittemellan-typ.
Ville nästan gå fram och säga att "du där, kommer behöva att pilla med något om du slutar röka", och "du där, kommer mest ha problem med den fysiska abstinensen, så om du ska sluta röka, bör du nog skära ner på antalet cigaretter och/eller gå ner på ultralight först. Så blir inte den fysiska abstinensen så kraftig."

Nu är det mest funderingar kring hur jag ska skära ner på nikotinersättningen. För då kommer jag väl börja skaka/må dåligt igen antar jag. Köpte en vecka till med steg 1 på plåstrena iallafall.

Är också lite rädd att röksugs-attackerna kommer bli fler och kraftigare nu, när jag inte mest fokuserar på den fysiska abstinensen.

Hejja oss!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Dagens citat: I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday
Vi är så duktiga ju! Och det är precis såhär vi ska fortsätta!! :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se