december 2013

Gott slut på 2013

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Känns skönt, riktigt skönt att kunna skriva *0* antal cigaretter! Om ett par timmar är två dygn fullföljda rökfria.
Det är än så länge jobbigt mest hela tiden. Men inte omöjligt. Antar att kroppen skriker efter de gifter jag har tillfört den länge länge och den vet mycket väl att jag har gett upp tidigare så därför skriker den lite mer. Lite starkare och försöker överrösta den styrka i mig som säger NEJ, du ska inte röka. Men jag stålsätter mig och vet att det går över.

Det tar på krafterna men så är det. Men det tar ännu mer på krafterna att ha ångest för att jag inte gör vad jag vill, dvs hålla mig rökfri. Så det är inte allternativet längre. Tänker inte gå och må dåligt för att jag inte gör det jag innerst inne vill, för en fjuttig eländes substans som heter nikotin som inte vill släppa taget. Jag släpper taget.

16:19: Tänkte att det mest smarta kan vara att skriva något just det klockslag där min app slår över till två dygn. Eftermiddagen har varit tuff så till vida att min hjärna bara älskar att hitta orsaker att starta små fjuttekonflikter som blir större Typiskt beroende! Inte klokt! Nu har jag den tredje dygnet som brukar vara tufft för mig, men det ska gå bra. Klart det är lite bråket när kroppen tömts på nikotin. :-D Klockan är just nu 16:22 så nu har jag varit rökfri 2 dygn och 2 minuter. :-D

Blir rätt arg på alla reklampauser på tv, där man kan vänta sig reklam om alla möjliga sluta-röka-hjälpmedel, men det är förbjudet att göra reklam om cigaretter och jag tycker det är helt rätt att det är förbjudet angående cigaretter, men tycker det borde gälla för allt som har med nikotin att göra. Eller åtminstone inte vara så frekvent i reklamen som det är nu. Det är olika reklaminslag med reklam om niquitin mm. Blir irriterande nog röksugen av reklamen, så jag får väl försöka sänka ljudet under reklamen. Grrrr!

Alla på plats, ser jag

Humör nu: Mycket bra.

Då var vi alla inloggade samtidigt, vad roligt att alla är på plats. Kommer just in från min första mil, tjuvstartade min vandring, eftersom vädret är så bra. Ville bara säga, ses igen alla fyra om ett år - då är VI de stora som har lyckats fira ettårsdagen plus lite till.

Sista dagen 2013

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Jag önskar att 2014 kommer att bli ett lyckligt, långt och inspirerande år, fullt av fina ögonblick, kärlek och skratt. Jag önskar att jag, om ett år, sista dagen på år 2014: Fortfarande inte röker, och att jag lärt mig se på mig själv som ickerökare. Jag önskar att jag är lite mjukare mot mig själv och de jag älskar. Jag önskar att min stubin varit längre under år 2014, att jag tagit mig tid att göra det jag verkligen vill göra och att jag inte känt ångest för saker som blivit ogjorda. Jag önskar att alla mina nära är friska och lyckliga. Jag önskar att jag, om ett år, den 31.12.2014 har funnit min plats i samvaron, hittat den väg som är rätt för mig att färdas på och att jag börjat resan mot det slutmål jag vill nå.
Jag tror att det kommer att bli just så, eller nej, jag VET att det kommer att bli just så.
Allt jag önskar mig kommer jag att få, ingenting ska fattas mig. Och samma gäller alla er där ute! Peace and Love!

Over and out.

Gott slut gott nytt

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Gott slut o Ett gott nytt!
Jag är döförkyld o ska arbeta hela dagen så mjae kanske inte ett fantastiskt glittrande slut på2013 men jag har ett rökfritt slut på 2013 och det Är årets bästa för min del.av 365 dagar har jag 244 st rökfria HEJJA MIG

undrar vart alla inlägg tar vägen?

Humör nu: Varken bra eller dåligt.

Det skrivs mycket om nikotinmonster. Finns det ett monster som tuggar i sig inlägg också?

Ompysslad

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag har jag haft en rå om mej dag från topp till tå. Har fixat fötterna, fått massage, fixat naglarna o förlängt mina ögonfransar. Nu ligger jag här i sängen o små ler för mej själv. Jag är inne på dag 92 som fri. Helt jäkla otroligt jag har grejat de. Är så in i bängen stolt över mej själv o maken likaså därför fick jag nu denna rå om mej dag.
I morn är de nyår o vi ska till svärmor o äta & dricka gott. Om jag kommer att röka?!? Nää finns inte med på min karta alla fall. De bästa beslut jag faktiskt tagit på länge att sluta o dessutom har jag fått maken, makens kollega o 2 av min kollegor att sluta o röka under tiden jag har tuffat på. Väldigt roligt att de har smittat av sig på så många.
Nu är de dax o sova. Önskar alla igen ett gott nytt år!
/ Carina

dag 37

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Ja.. då är man inne på dag 37/38 beror på hur man ser det ;)
Humöret har varit varierande de senaste dagarna men tack och lov har jag en underbar pojke som lyfter mig :)

Är lite facinerad av vilken eftereffekt nikotinet har... det har visserligen blivit och känns mer och mer naturligt att inte stoppa in en snus efter kaffet eller ta en cigg i väntan på bussen xp
Men suget finns ändå där och gång på gång smyger tankarna sig in..
Nikotin monstret skriker alla sina fina argument om en lyckligare tillvaro en piggare kropp och massa fint, som är dagens lögn alltihop...
Blir långa mentala pepp talks där jag informerar mig själv om hur fel monstret har och hur meningslöst rökandet är xD

Gott nytt år allihop! Imorgon blir en tuff dag men vi kommer klara det också!;D

Har rökt dem sista blossen.

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

22.06 tog jag mitt sista bloss!
Nu hoppas jag att jag klarar detta... Lite orolig...
Men går och lägger mig snart och morgondagen är imorgon inte idag.

Psykiska abstinensen.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Idag är de dag 60 för mig som icke-rökare. Så vart är jag nu, efter 60 dagar som fri från nikotinet?

Jag har de fortfarande JOBBIGT när de gäller STARKA känslor - när jag var rökare så gick jag bara ut och tog en cigg. På så sätt så tog jag en paus från de stormiga i några minuter. Nu handlar de om att andas och bara vara - men de är enklare sagt än gjort. Så inte nog med att jag inte har hittat sättet att nå lugnet, så blir de att de övergår till en psykisk abstinens.

Så jag hoppas och tror och håller mina tummar för att denna psykiska abstinens ska försvinna och jag ska ha lärt mig att andas och bara vara när jag nått 3 månader - 3 dagar, 3 veckor och 3 månader är vad jag hört ska vara den tuffaste tiden.

Men när den psykiska abstinensen slår på och blir för intensiv så pratar jag mycket med mig själv - resonerar fram och tillbaka. Och de jag oftast pratar kring är:

1. Jag har valt detta själv, så funkar de inte så är det bara att gå och köpa cigg och börja röka igen. Det är mitt val helt och hållet. Och de handlar inte om att jag gett upp något, JAG har VALT att bli FRI från nikotin.
2. Kommer någonting bli bättre eller lättare med en cigg? När du var rökare och hamnade i en liknande sits, blev de lättare för att du tog en cigg?
3. Om du nu är så röksugen - vänta en timme och se hur du känner då.

Och detta hjälper mig, för de får mig att tänka till. När hjärnan blir för mycket så är det lätt att bli väldigt enkelspårig och hela tiden komma fram till att cigg är den enda vägen, men när jag resonerar kring exempelvis dessa frågor så blir de lätt att förbli icke-rökare.

Så detta är jag som icke-rökare efter 60 dagar. Jag är envis med tålamod vilket behövs då den psykiska abstinensen fortfarande finns kvar och försöker få mig att falla tillbaka.

Föll...Men reser mig igen!

Igår rökte jag 11 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag föll tillbaks på cigaretterna i förrgår, efter ett gräl med min mor.
Då hon sade att jag inte skulle lägga mig i hennes liv m.m.
Det är inte roligt att få höra sådant när man försöker att ge goda råd.
Men men... Jag ska inte skylla på detta för att jag tog till cigaretterna.
DET var MITT val ingen annans.
Det jag menar är att man lätt tar till cigaretterna i ett svagt ögonblick (inte alla/men många)
Jag gjorde det, i vanlig ordning. Men jag ger mig inte heller!
Jag ska fira det nya året med att vara rökfri!
Ikväll är sista dagen som jag röker! Imorgon är jag rökfri!
Gott nytt år alla!
Kämpa på! Och om ni faller, res er igen! Hitta styrkan inom er, den finns där!
Stor kram

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se