Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

oktober 2013

2 ÅR.....

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

2 År!!!! Fatta att det gått 2 hela år! Är inte ett avundsjuk på er som börjat er resa......men det är bara så värt! Läs hela mina blogg, ni som tvivlar, tvekar, etc.-det går bara man ger sig fan på det. Fatta att jag varit en inbiten storrökare, verkligen älskat att röka! Och nu-finns inte på kartan, är så glad att slippa detta slaveri. Vad blir det? Minst-jag säger minst 15000 icke rökta cigg! 2.75 st x15 000 =41250 kr......inga pengar som finns på kontot-inte allt iaf-men, har åtminstone använt de till nåt vettigare, kläder, smycken, resor etc., etc., Som sagt-läs hela min blogg-och gör det nu-sluta rök!!!

33 dagar

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Då har man varit rökfri i lite över en månad då :) Känns underbart kan jag säga!

I samband med att jag sluta röka började jag även träna, har en kompis som läst till personlig tränare. Gissa om första passet med honom var jobbigt! Då hade jag inte slutat röka än. Skulle jogga tio minuter, men det klara ju inte jag såklart. bara det blev ju en sporre att till slut ge sig vilket jag gjorde bara sådär. På med ett nikotinplåster blev det och har gått bra sen dess. (räknar inte det blosset jag tog, läs föregående inlägg)

Har tränat varannan dag sedan starten av träningen som till veckan blir två månader, jisses vilken kondis jag har fått, är dock inte helt nöjd än men med tanke på vad man har gjort frivilligt med sina stackars lungor får det ta sin tid. Sen har jag även gått ner 3.5 kg, tränar ju i samband med en vettig kost såklart! Vikten är jag inte så noga på egentligen men har ju även hänt grejer med måttbandet :)

Min mamma undrar hur jag klarar det, sluta röka, börja träna och äta bra och en viss mängd. Ja sa jag för mig funkar det alldeles ypperligt helt tydligt. Jag blir taggad av träningen plus att när man ser resultat där så är det sista jag vill att spoila det med att börja röka igen. VINSTER verkligen!

Så nu har jag ordbajsat lite haha, kämpa på där ute! Kram på er

J*vlar.

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu har jag läst klart boken och ikväll kommer jag ta min sista cigg - sen är jag FRI !!!! :)
Och de jag lämnar min sista dag som rökare med är en hög puls (av ciggen) och ett kraftigt illamående (av ciggen). Tänk va skönt att slippa och bli fri - att få vara den icke-rökare som jag vill vara och som jag ser framför mig. Jag kommer bland annat slippa frysa, ha en dassgrå färg i ansiktet, lukta illa och aldrig kunna vara helt i stunden då jag tänker på cigg hela tiden. Jag ska lägga min tid på annat än cigg - roligare saker som att dra och simma längder på badhuset. Att använda min tid och mina pengar på annat än nikotinmissbruk som bara tar och tar, aldrig ger !

Ikväll blir jag icke-rökare och j*vlar vad jag ser fram emot de :)

Utökar respektives punter så ni får en nykter syn på det hela.

Vi är ett gäng vänner som sitter och pratar om allt emellan himmel och jord medan den duktiga ickerökaren utövar punkt 5 på hennes lista. Vi (jag) klagar inte men det hade varit mer socialt att umgås än att moppa för tillfället. Det finns beteenden som även vi märkt av har förändrats som några av er kanske känner igen och som vi gärna delar med oss av.

Resonera: Hon tror sig numera kunna resonera med allt och alla, igår fick vi höra att våra vänner hade en trög unge(8mån) för att den inte riktigt förstod att maten behövde värmas, kommentaren som följde var "om du är såhär grinig om några år kommer du bli mobbad i skolan". För två timmar sen fick även en av våra katter ta del av visomen "Det är mörkt och kallt ute och du har ingen reflex så skärp dig och lek med en boll istället för ut får du inte gå".....katten ansågs även den vara trög.

Tävlingarna: Jag blev utkörd från duschen i måndags då hon skulle vara på kontoret innan "den där tanten med dömande blicken som alltid ska vara först på kontoret" jag anar att vi ska införa bajs/kiss/dusch-schema i hemmet snart.

Omtänksamheten och kärleken: En väldigt positiv sida som samtliga märkt av och älskar. Hon fick det att framstå som att hon säger till vänner att hon älskar dom på måfå men i verkligheten har hon de senaste två veckorna gjort följande: Gett bort sin jacka till en missbrukare som såg ut att frysa, lagat mat som hon haft med sig till en väns jobb och dennes kollegor som var tvungna att jobba över, betalat för en kvinnas varor på coop då det visat sig att hon glömt plånboken, storhandlat åt en granne med feber samt går ut med dennes hund flera gånger varje dag och det bästa av allt: Frågat hur jag mår varje dag och sagt till de närmsta att hon älskar dom varje dag.

Det verkligen alla irriterar sig på: Hon känner sig tvungen att upplysa samtliga rökare/snusare om att de kommer dö i förtid....älskling snälla sluta med det, folk tycker att du är läskig!

Dag 3

Igår rökte jag 2 cigarretter och snusade 3 prillor.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

I måndags bestämde jag mig för att trappa ned på rökningen och komplettera med snus.
Och hittills har det gått bra.
Mitt mål är att vara helt rök och snusfri till 2014-01-01

Jag får ta max två cigg om dagen och obegränsat med snus. Dock är ja inte så förtjust i snus så hittills har det inte blivit mer än 4 snus om dagen.

Måndag: 2 cigg, 1 snus
Tisdag: 2 cigg, 3 snus
Onsdag: 2 cigg, 3 snus

Detta var inget som var planerat utan tanken slog mig i måndags att jag kommer inte ha råd att röka som vanligt denna månaden, då jag hade lite fler utgifter än vanligt. Därav tänkte jag att då passar jag på att ta tag i det. Och nu ska det gå vägen. Det finns ingenting bra med att röka. Det kostar en massa pengar och det förstör ens kropp.

Träning!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Gokväll! Oj, i eftermiddag gick hjärnan på högvarv. Letade anledningar till att få röka, inte börja igen såklart, utan köpa ett paket, röka en sen slänga resten. Började fundera om det inte kan finnas nån hemma, i en ficka, väska. Började googla på andra som kännt samma men som klarat det. Typ inget ville hjälpa.

Tog väskan och drog mig till gymet. Efter ett pass powerstep är jag ÄNTLIGEN kvitt de där rösterna i skallen. Måste nog boka träning varje dag :-/ Iofs ett bra sätt att hålla den lille djävulen borta...

Kämpa på alla där ute!

Är verkligen sämst på att vara sämst!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Jag håller på bli galen är såååå nära att köpa ett pkt sååå nära men ännu har jag INTE gjort de. Mitt humör är i botten. Stackars maken vågar knappt öppna munnen... Usch vill inte vara så här hemsk men tycker de verkar dumt o ta ngt hjälpmedel så här långt efter. Ååh joo jag har rök igen så nu börjar jag tvivla på mej själv. Jag röker inte hela el flera cigg utan bara ETT bloss sen är jag "nöjd" meen jag vet jag är sååå jäkla dåligt! :(
Kram till er som kämpar o faktiskt kaan stå emot. Guld stjärna till er alla! <3

Konstigheter som man kan ha för sig när man slutat röka...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

1- Jag går av tunnelbanan när det går på en rökare, vet än idag inte om det är för att jag tycker att det luktar äckligt eller om det gör mig röksugen?...hur som helst tar det e evighet att komma till o från jobbet.

2- Gottegrisen tycker numera att godis är äckligt? Äter nätter som en ekorre dock....

3- Jag har börjat prata i sömnen enligt sambon....inatt hade jag en diskussion med mig själv om hur det är bäst att göra en excelkalkyl över konsultkostnader och hur stor procent av en projektbudget de utgör (Är säker på att det hamnar på youtube snart)

4- Jag har gjort av med mer pengar på att "unna mig" själv saker jag tycker jag förtjänar för att jag vart duktig än vad jag någonsin gjorde av med på cigg.

5- Renlighetsmani....får seriöst panik av att se en dammtuss numera, har dammsugit och torkat damm varje dag!

6- Jag ser ingen mening med att ha byxor på mig inomhus numera när jag inte ska ut o röka....dessutom är det asvarmt typ hela tiden nu!

7- Ingen sa att men skulle bli känsligare o mer kärleksfull av att sluta röka, tydligen har jag blivit det. Mina vänner har börjat tro att jag knarkar bara för att jag numera kan göra konstiga samtal som " Jag vill bara säga att jag uppskattar och älskar dig väldigt mycket"....för att sen lägga på....det tycker inte ens jag är normalt beteende men numera är det något jag gör.

8- Tävling, allt är en tävling!!! Hinner jag fram till kassan innan den där tanten? Kan jag dricka min trocadero fortare än han mitt emot mig? Kan jag springa fortare än han på löpbandet breve? Om jag går jättefort så kanske jag hinner gå till tunnelbanan på tre istället för fem minuter?.....

9- Duschcreme....blivit en fascist mot vissa lukter och numera är alla tvålar och duschcremen hemma utbytt, samma gäller tandkräm, blommor osv...

Varför sa ingen nåt om det här?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Inget.

Ringde det nummer som finns här på sajten och pratade med en mycket trevlig kvinna som förklarade det hela för mig. När man röker så frigörs dopamin, ett må-bra-hormon, och man känner sig nöjd och glad. När man slutar röka så kan nikotintuggummi och liknande, ta udden av röksuget, men samma kick som av ett rejält halsbloss, kan du aldrig få. Hon tipsade om att jag skulle tugga nikotintuggummi alldeles innan jag gick och la mig och ha ett tuggummi till hands när jag vaknade på natten. Har inte provat än, men kommer att testa i natt.

Ett år!

Vill bara säga att jag i dag firar ett år som icke rökare!
Grattis till mig och lycka till åt alla som fattat samma beslut som jag gjorde för 365 dagar sedan.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se