Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

juli 2013

Funderingar!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Hur kunde jag komma på namnet, f.d. rökare. Det stämmer inte eftersom jag kommer fortsätta att vara rökare under en mycket lång tid. Även om jag är en rökfri rökare.
Gamla invanda betenden och tankemönster ändras inte så snabbt eller lätt.
Vet inte hur många gånger tanken ploppat upp i bakhuvudet: Ska bara ta en cigarett först......Och sen.......Ja, visst ja....Jag har ju slutat röka.
Därefter besvikelse över den uteblivna cigaretten som sen blandas med stolthet över de rökfria dagarna jag hitills klarat av.

Förövrigt så har abstinensbesvären i form av svettningar och sömnsvårigheter lindrats lite sen sist. Humöret: Ja jag vet inte, men ännu känns det inte som någon större förändring.

Jag tar en timme, en dag i taget.
Vill och ska fortsätta att vara en rökfri rökare!

Önskar er därute en bra och rök- snusfri dag!

12 h och 15 min efter rökstopp

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Hej!

Igår klockan 01.00 slutade jag röka. Jag har velat ta steget länge, men antingen gett upp efter några timmar eller glömt mitt löfte (läs: totalt struntat i det pga röksug och kaffecravings) när jag vaknat dagen efter. Men nu är jag igång igen, och denna gång tänker jag lyckas.

För fem år sedan slutade jag röka och höll upp i ett år. Jag började röka igen när jag börjat se mig själv som icke-rökare och glömde bort faran i att bara ta ett bloss på en kompis cigarett när vi var ute och drack öl en varm vårkväll. Därefter gick det utför - inom en vecka hade jag köpt mitt första, efter rökslutet, paket cigaretter och inom två var jag fullt upptagen med att ta igen ALLA de cigaretter jag inte rökt under det gångna året. Som jag skämdes. Och njöt. Självföraktet kickade igång direkt, och sedan dess har jag försökt sluta i snitt fyra gånger per år. Jag kan inte riktigt fatta att det faktiskt är fem år sen heller.

Som nybörjare i det rökfria livet tänker jag i alla fall lista hur jag gjorde förra gången för att sluta. Jag kommer att skilja på hur en gör för att sluta röka, och hur en gör för att fortsätta vara rökfri, eftersom de olika faserna bjuder på helt olika utmaningar och sinneslägen.

När jag slutade:
- Tuggade jag nikotintuggummi konstant de två första dygnen för att se till att mina abstinensbesvär aldrig peakade.

27 år o bitter

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt.

Jag kan inte komma tillfreds med mig själv, jag känner mig trött tjock o bitter. Fastän inte ett dugg sugen på att sätta mig o röka för det, det är liksom inte vad jag vill ha.. jag vill ha värme tröst? energi o glädjerus.. En cigg har inget med detta jävla vakuum att göra.. Detta kanske inte ens är rätt forum att skriva i?
Jag tror verkligen inte att ciggaretter skulle göra mig glad å pigg haha det vore det stördaste i hela världen .. att jag vore vara den enda på hela världen som skulle gynnas av tobak isåfall .. ja unikt skulle det vara iallafall..

Jag tro snarare att jag har tagit mycket stryk av att tränga undan tankar o känslor o haft massa massa stress inom mig som jag har dämpat genom att röka en förjävla massa ciggaretter... å nu kommer allt upp till ytan och jag har inte min vanliga tillflykt kvar .. så det vara tror jag.

Jaja 90dagar har gått och det har inte vart totalt hemska dagar så jag hoppas att om 90 dagar till har det blivit lite lugnare i kropp o själ <3

Två veckor

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

För två veckor sen så beslutade jag mig för att sluta upp med rökningen "cold turkey".
De första dagarna var frukansvärda, jag var irriterad och kunde inte tänka på något annat än cigaretter.
Sen efter en vecka gick besvären nästan över och har inte varit sådär himla sugen en enda gång förutom i lördags. Då var röksugen och i affären, men var ändå stark nog att inte köpa ett paket och kände mig väldigt stolt över mig själv.
Men idag har det varit hemskt. Har varit extremt röksugen, knappt kunnat koncentrera mig på något annat. Varför är det så? Har tränat nästan varje dag sen jag slutade, men har vilat igår och idag så funderade om det var därför abstinensen förvärrades just idag.
Två veckor är ju inte så lång tid, men fan jag trodde att det skulle bli LÄTTARE med tiden och inte värre?
Vad ska jag göra? Har ni några tips? Håller pennor mellan fingrarna för att underlätta, inbillar mig att det hjälper men annars vet jag inte.

Kärlek till er alla där ute!

hjäp mig

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska dåligt.

Jag är totalt rådlös .. jag tycker att min hälsa har blivit crap sen ja sluta röka för tre månader sen..?!
Jag är fysiskt tröttare kroppen känns mjukare svagare ..ont i mina knän har jag haft länge , en orkeslös kropp och varannan dag pigg varannan dag sjukdoms känsla .. aldrig hungrig aldrig mätt
Lågt blodtryck, kopiöös trötthet svaghetskänsla opeppad deppig svårt med koncentrationen o svårt med avslappningen ..

Detta allt kan jag säkert inte skylla ett rökstopp på .. men hade jag rökt ännu idag hade jag skyllt allt detta på att "ja , men ja röker ju " På onsdag ska jag till vårdcentralen o kolla upp hälsan.

Är det ngn mer än jag som känner att det är total obalans i kropp å själ efter så lång tid ?

fortfarande fri :)

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jag är så glad att jag slipper leta efter tillåtna rökställen vart jag än reser och går.
gaia

Klarar jag av det här???

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Är nu inne på min 4:e rökfria dag och känner mig totalt knäckt! Deprimerad!
Svetten rinner oavbrutet från huvudet och ner över hela kroppen. Det blir t.o.m.blöta fläckar på kläderna. För att inte tala om hur sängläderna känns varje gång jag vaknar till om nätterna.
Fått svårt att somna på kvällarna samtidigt som jag blivit in i dödens trött. Vill inget hellre än att sova bort eländet.
Hade jag inte varit på besök hos barn och barnbarn som håller stenhård koll på mig och peppar mig. Ja, då hade jag utan tvekan gett upp och rusat ner till ICA för att köpa cigaretter.
Varför så mycket abstinensbesvär när jag trots allt tillåtit mig själv att äta några nikotintuggummi varje dygn?
Kan tillägga att jag varit storrökare i 45 år, med ett uppehåll i 5½ månad som skedde 1995 och då led jag inte av lika stora abstinensbesvär.

Vad gör man???

Besvärlig hosta veckor efter rökstopp

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Ja, nu är jag alltså rökfri igen och har ännu inga tankar på att ta den där enda cigaretten. Vad mycket elände den här drogen för med sig :-( Röksuget är fortfarande lika med noll men jag kan inte släppa tanken på efttekterna av mitt återfall eftersom jag har fått en hosta som jag inte lyckas bl iav med. Värst är den mellan midnatt och 9. Jag misstänker att den har med rökstoppet att göra,dvs att kroppen reparerar sig själv, men tanken på att det kan vara något värre blir starkare och starkare. Jag hostade inte när jag rökte men varje gång jag gjorde en längre paus (och det blev många under mitt 8 månader långa återfall efter 8 år av rökfrihet) så var hostan där. Nu började den ca 3½ veckor efter att jag lade av. Har någon av er som slutat liknande erfarenhet?

Laddat upp med lite hokus pokus.

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Ja, jag säger så för jag försöker lura mig att tänka positivt. Då känns det lite bättre faktiskt. Och så har jag varit i hälsokostbutiken och bunkrat upp med diverse tillskott. Magnesium mot sendrag, selen och Q10, acai och bipollen. Ja ni hör... Jag blir ju nästan mätt utan mat. Men jag tycker nog att jag blivit lite piggare. Värmen gör att jag lever i stort sett på smodisar och juicer och det är nog åxå bra. Tänk att jag klarade 200-strecket! Det kan jag nog tacka min envishet för. Jag gör inget halvhjärtat ;-) Kram på er alla kämpar!!!

Första Rena Veckan

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Japp. Idag har jag varit rökfri en vecka. Det har gått över för väntan bra. Rädslan finns där i bakhuvudet att jag blir fruktansvärt röksugen, o inte känns det bättre när jag ser tillbaka på tidigare gånger jag trott att jag vunnit o sen efter en tid fallit tillbaks. Men jag ger inte upp, det känns som att jag genom alla mina tidigare återfall har lärt mig bättre hur jag fungerar o vad jag ska ta till för knep när suget kommer. För det kommer den stunden oundvikligen, livet är så. Men jag vill inte ödsla min energi på jobbiga tankar nu, för nu är jag så glad o vill vara det, o tar sen itu med problemen när dom dyker upp. Jag har denna gång preparerat mig rejält med nikotin läkemedel. Jag har Nikotinell 21mg plåster o tar även 2 mg sugtbl. Varför lida mer än man behöver, så resonerar jag. Till alla Er där ute som besöker denna sida och funderar på att sluta, ta tag i saken, ni har allt att vinna inget att förlora. Varje rök fri dag är en seger och Din kropp tackar Dig för att du inte dragit i dig smutsen.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se