september 2011

Två för mycket!

Igår rökte jag 15 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

I går blev det två för mycket!

Det räcker att något händer, även om det är något positivt! Då tappar jag kontrollen. Då glömmer man sig och röker som vanligt. Men jag tror jag har tagit igen det idag, med råge!
Det berättar jag om i morgon.
God natt alla.

Tips för er som just slutat eller funderar på att sluta

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Skrev det här tidigare i min logg men lägger in igen....Jag och två andra på jobbet beslutade oss för att samtidigt sluta med nikotin. De är snusare och jag rökare. I november 2010 kom vi överens om att sluta den 9 januari 2011. Jag har använt mig av Nicorette från apoteket, men höll mig till en väldigt liten dos (rekommenderad dos är 6 ampuller om dan och jag använde en ampull om dan i fem-sex veckor) så att jag inte ska bli lika beroende av dem. Att sluta tillsammans med andra gör att sätter större press på sig själv. Dels vill man inte vara den som är svag och börjar först igen, dels är pressen att om jag börjar så kanske de andra också börjar. I alla fall har detta funkat bra för oss tre, Ingen har än så länge trillat dit.

Jag har även kastat bort alla askkoppar, lagt in automatisk överföring av cigarettpengar till ett sparkonto, där man kan se dem växa vecka för vecka, och sen har jag sagt till alla och till mig själv att jag inte försöker sluta utan att jag har slutat. En lek med ord visserligen, men ack så viktigt ord det där ordet "försöka". Jag intalar mig också att om jag någon gång blir frestad att ta ett bloss så ska jag tänka på risken att få sjukdomen kol. En liten skrämseltaktik på mig själv.

Avslappningsövningar har varit en jättebra metod ibland när röksuget kommit över en helt oväntat - tre djupa andetag och blunda och tänk snart över, snart över...

Lycka till ni som läser det här och som funderar på att sluta. Det är faktiskt inte så jäkligt som man fått itutat i sig att det ska vara, men det krävs lite envishet och jäklar anamma och att ignorera den där rösten som säger att "bara en cigg skadar inte".

Nu har det gått snart nio månader och jag är fortfarande rökfri och de är snusfria!

Nu fungerar mitt luktsinne igen...

Igår varken rökte eller snusade jag.

Men varför kan inte alla människor sköta sin personliga hygien bättre? Fan vad alla skal lukta svett och urin?

Nu har jag varit rökfri i 2½ dagar.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Testat att trappa av nikotintuggummina igen, det fungerar ganska bra. I går åt jag 6 stk, i dag har jag faktiskt ätit 0 än så länge. Emellertid har jag ätit en stor box med V6 - dock med min favoritsmak Green Tea Jasmine.

Mina tänder mår bra :)
Mina lungor mår bra :)

T.om. mina nerver mår bra :)

Men min mage är inte lika glad!

Känns dock lite dumt att trappa av nikotintuggummina så fort. Jag ska i alla fall ha dem i fickan för i kväll blir det lite fest.

Förresten, vilken underbar sommardag i Skåne. Och det är ju faktiskt Oktober i morgon men 20+ ute.

Lider

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Trotts att jag klarade utmaningen igår med rökande folk här hemma så känns det inge bra.
Kvällen avslutades med krokodiltårar så röksugen jag var. Och nu börjar röksug attackerna igen. Jag vet inte vad jag ska skriva eller göra längre, men jag tror jag håller på att bli galen av det här. Min sambo tröstar mig med att jag ska hålla mig aktiverad hela tiden och låta tiden gå och inte tänka på cigg, vilket jag försöker. Men idag är det bara ingen bra dag.. IGEN.
Har tänkt att om det fortsätter i mer än en 3 veckor, om jag ens skulle klara 3 veckor och det inte är någon skillnad mot nu, så får jag helt enkelt börja igen. Vad ska man göra, det här tar kål på mig och jag har aldrig känt mig så här olycklig förr. Jag lider verkligen!

mitt i mellan

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt.

Jag tröst, andras perspektiv och lite mod att våga .. Jag har varit rökfri i över tio veckor och helt nikotinfri i snart två veckor. Jag ser massor av fördelar med detta.. framförallt friheten fräschare, känner mig härligare och ärligare dessutom
MEN det är en demon på min axel som säger åt mig att jag kommer sluta som en fet badboll om jag fortsätter äta som jag gör och trivselträna som jag nu mera gör. Jag springer ca 3 dagar i veckan och gymmar ca 3 dagar i veckan inte stenhårt varje pass men jag tar ut mig å jag äter aldrig godis eller annat "mysmat2 så en röst säger mig att jag måste använda nikotin för att hålla vikten?

fasen det verkar ju tokigt tänkt !

Första dagen - ny här

Igår rökte jag 15 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Har gått o tänkt på att sluta röka ett tag nu. Jag har rökt i 32 år och aldrig slutat, inte ens under min graviditet fungerade det. Provade en dag men efter kraftig ångest då så fortsatte jag att röka. Rökte som vanligt igår men bestämde imorse för att sluta. Har haft plåster hemma som jag satte på mig. Sitter nu på jobbet lite skakig och försöker att inte dras in i paniken som kommer o går. Jag är singelmamma och vill inte röka, förstöra min hälsa. Jag har dragits med ångest för att jag röker rätt länge och har känt mig barnslig för att jag inte har tagit tag i detta. Min metod får bli att läsa era bloggar och använda nikotinhjälpmedel. Jag har även Allen Carrs bok hemma som jag säkert haft i ett par år men som jag inte vågat läsa, helt sjukt. Nåja det här måste fungera nu. Kram Ina

2:a dagen..

Igår rökte jag 1 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Hej :)
Här kommer mitt första inlägg om det spontana beslutet att sluta röka :)
Jag har rökt i 14 år. Ungefär 1 pack om dagen.
I förr går natt bestämde jag mig för att sluta röka.

Igår morse när jag vaknade fanns beslutet kvar i skallen. Jag ska inte röka mer nu. Det räcker.
Jag jobbade förmiddag, och sköt hela tiden på att ta den första ciggen. När klockan var 11 och det var dags för lunch var det jobbigt, så jag bestämde att jag fick röka när jag slutat för dagen - 1 cigg. Om jag verkligen ville. Så jag härdade ut, och kring halv tre tände jag en cigg och det smakade fruktansvärt! Drog 4 bloss, sen var det bra. Bestämde då att efter 21 fick jag röka igen - om det verkligen behövdes. Kring 22 tände jag en cigg, rökte halva och mådde sjukt illa. Fick ont i magen och kände mig allmänt eländig.
Natten gick bra, sov som en sten som vanligt. Och än så länge idag går det bra. Jag har lovat mig själv att kring 14 får jag röka, om jag verkligen vill. Så 4 timmar bort :)

Jag har abstinens, självklart. Hela tiden är det små kriser, som får mig att vackla en sekund. Går jag ut - men.. jag får ju inte röka? Vad ska jag göra då? Sätter jag mig i bilen - samma sak. Går jag ner i pannrummet - samma. Åker jag till jobbet, samma. Dricker jag kaffe - men ciggen då?! Ska jag hällsa på en kompis - vad gör jag medans hon röker?! Ciggen hör till, den är en vardaglig rutin sen 14 år tillbaka. Hur vänjer man sig av med att hela tiden vilja tända en cigg?
Och abstinensen.. inte så farligt ändå men det kanske kommer? Jag tuggar hela tiden på något. Kex,kakor frukt - vad som helst. Jag har konstanta adrenalinkickar, hjärtat rusar mest hela tiden. Jag är fladdrig, plockig och rent allmänt speedad. Jag är inte sur, men jag känner att tålamodet är kort.
Idag hoppas jag att det går bättre än igår. Men om jag bara fixar att röka 1 cigg per dag, istället för 20 som tidigare. Så är det ju rätt bra också.
Men - och detta är stort.

6 månader rökfri

Humör nu: Mycket bra.

Jag rökte 2 paket cigaretter och frugan 1 paket, vi tvärslutade och det har gått jättebra.
Ett paket cig. kostar 49:-. vad har vi tjänat?
49 x 3 x 182 = 26.901:- Så mycket pengar gick till cigatetter på 6 mån.
Det är inte bara vinster för jag har lagt på mig några kilon, kan jag sluta röka så åker överflödet bort det ochså.
Om man vill så går det, är man dessutom två så tror jag att det går lättare.
Till er alla, det är värt att sluta röka.

Tden går

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Oj,oj, 4 veckors rökfrihet!
För det mesta går det bra men vissa dagar är humöret inte det bästa...
Ser på de fåtaliga rökare jag ser och tycker det ser ganska skabbigt ut när de bolmar samtidigt som en del av mig är avundsjuk. Ska jag aldrig röka igen? Den tanken brukade jag, under tidigare rökstopp, inte klara att tänka för det kändes för svårt. Nu närmar jag mig den lite försiktigt...tänker på vad jag undkommer med att inte röka igen och att det ju faktiskt inte smakat gott på väldigt länge. Jag vet ju att om jag börjar igen kommer genast ångesten och tankarna att jag måste sluta. Fan, att man nånsin började!!!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se