Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

januari 2011

Min guide till att sluta röka =)

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Nu har jag varit rökfri i fem dagar och röksuget blir bara mindre och mindre för varje dag.. Nu vill jag berätta om mitt liv som rökare!

Det hela började när jag var tolv år (för ca fem-sex år sedan) och man var så cool och jaa ni vet hur det är att börja röka när man är så ung..

Tanken slog mig aldrig på senare år att sluta röka- jag älskade och röka, känslan när man var så sugen när man jobbade under stress, festade eller hade skrivit ett prov i skolan och komma ut och bara ta den där ciggen och helst menthol var stor.

Förra veckan slog tanken mig- slutar jag inte nu kommer jag aldrig sluta. JAG ORKAR INTE KÖPA MIG EN DÖD OCH LUKTA SKIT HELA TIDEN!!! Seriöst vad är det för ett liv där man inte kan gå normalt utan att bli anfådd efter fem meter???

Eftersom att jag är en person med stark vilja och får igenom allting jag vill klara av var detta ganska enkelt för mig. Jag gjorde såhär:
*Började snusa för en dag- För att känna hur äckligt det luktar med cigaretter..
*Samma kväll som jag slutat snusa pratade jag högt för mig själv " Imorgon gäller det, inga MEN, inget men åååååååh bara en cigg??!! NEJ INGE SKIT-jag tänker inte låta ett objekt styra mig!!"
*Anteckning på bakgrundsbilden i mobilen med texten: "SVARTA ÄCKLIGA LUNGOR, hjärtattack, stinker skit, slänger pengar, besvikna föräldrar, äckliga rynkor,åldras CIGG=BAJS!!!"

Dagen efter- Stort röksug i skolan då jag såg alla röka, gick varje gång in på toaletten, läste anteckningen i mobilen och sade för mig själv: håll dig i fokus och låt inget objekt, INTE ENS ETT TALANDE OBJEKT styra dig!!!! Och rätt som det var vart jag äcklad över cigaretterna..

Samma sak dagen efter, och dagen efter det med.

Dagen efter den dagen kände jag konstigt nog inget sug och det blir bara mindre och mindre hela tiden för varje dag.

Så nu har jag hållt mitt nyårslöfte!! Sluta röka innan jag fyller 18 år!

Ännu en vecka =)))

Ja, då har det gått ännu en vecka och det går fortfarande bra =)))

Nu bara längtar jag efter att isen ska försvinna så jag kan ta på mig joggingskorna igen =) Trots broddar vågar jag inte riktigt än... Det är lurigt...
Det blir promenader och träning inomhus istället... Men snart så...
Hejar på er alla kollektivt: Heja, heja !!!

det är tre års rökfritt nu

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

hej alla
i lördags den 29I1 hade jag varit rökfri i tre år det känns helt underbart att vara fri från swedish match
håll uit alla som kämpar mot ciggen det är värt besväret.
Vill säga grattis till dej Monika. du firar ju 3 år nu i veckan

hälsn. Alf

Över 1 månad nu <3

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Nu har det gått ett tag utan stanken och giftet...
Nu börjar vännerna också att vänja sig vid att inte fråga om jag ska hänga med ut på ett bloss, skönt. Det känns lugnare i kroppen och jag tänker inte ständigt på den där cigaretten längre. Jag har aldrig använt nikotinläkemedel eftersom det bara drar ut på lidandet. Så jag tror att det går fortare för mig att bli fri från begäret. Nu är det bara vanorna som sätter griller i huvudet. Jag kan vara med vänner nu som röker, men inte oberörd. Jag blir inte sugen utan däremot väldigt irriterad över att de inte kan visa hänsyn. Var jag än står och går någonstans så blåser de ut rök mitt i fejjan på en.... De gör det inte med mening givetvis och många ber om ursäkt när de ser min avsmak. Jag spyr nästan vad gräsligt det stinker...jag klarar inte ut stanken. Kanske kommer det att lätta för mig eller så gör det inte det. Då måste jag antagligen börja undvika rökarna igen. Tyvärr är det mina vänner, men jag står inte ut. Det hela äcklar mig, och det kallar jag ändå tur eftersom det kommer att hålla mig borta från skiten. Idag fattar jag inte hur i h*#* jag kunde tillhöra den stinkande kategorin som bara stressar för att hinna med den där ciggen mellan ytterdörr, bildörr, raster, till och från bussen, drinkarna, kaffet, maten etc. De är som zombies för mig nu... jag orkar inte heller stå där ute o frysa med dem längre när jag kan spendera tiden på annat som är mer meningsfullt. Jag vill inte tala illa om rökare egentligen, speciellt eftersom jag har varit det själv för "egentligen" inte så länge sedan.... men jag fattar inte det längre. Vad sysslade man med egentligen?? Men sen är det ju en sjukdom.... missbruk, beroende... så finns det mer att säga. Jag är frisk, fri och klokare nu.
Ett stort tack till er andra därute som peppar mig och förstår mig. Humöret går som sagt upp och ner.... haha

Igår var det 4 v rökfri

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Och det känns förbannat bra, har inte druckit någon alkohol alls under den här tiden, vågar inte riktigt än.
Tänker att när jag dricker så ska jag inte vara med någon som röker i min närhet första gången.
Men men allt sitter ju i huvet så det är ju nåt man måste lära sej ju.
Det är i alla fall härligt att vara RÖKFRI. När jag ser dom som röker tycker jag synd om dom bara, blir inte röksugen i alla fall.
Ha en bra dag alla tappra
Kramis

15 dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra.

Hej alla sluta-rökare!!

Festade i lördags, och räkte en halv cigarett! Dumt kanske? Onödigt? Vet inte. Känner inget av det i alla fall. Nästa gång jag festar tar jag kanske bara ett bloss och gången där på inget? eller?

Vågade inte bli för full då man tänker otroligt dumt. Då hade jag säkert rökt ännu mer.
Känner ingen direkt ångest! Men nu kan jag inte säga att jag inte har rökt på 15 dagar för dte har jag ju inte. Nu har det bara gått 1,5.. Men jag känner mig så jäkla stolt att jag är en ickerökare och det känns så jäkla bra att jag inte känner abtinensbesvär längre. Är inte röksugen speciellt mycket. Tänker knappt på cigaretter längre. (förräns jag gick in här) Jag blir röksugen av att vara inne på denna sidan. Jag får nog sluta gå in här. Men det är roligt att läsa om andra som håller på att sluta!!

Ha det bra alla!

Första Dagen på ett nytt liv!

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Ja detta är min första rökfria dag var meningen, men redan i morse trillade jag dit, fast inte med en gång. Har slutat en gång innan och lyckades hålla upp i 5 veckor utan några nikotinhjälpmedel, men gick däremot på hypnos en gång. Det var efter min mammas begravning. Hon dog i KOL och jag kommer också att göra det om jag inte slutar då jag har början till det och även Astmaallergi. I dag känns det svårare än sist. Har sagt för över en månad sen att jag skulle sluta men är ändå inte förberedd, och denna gång vet i sjutton om jag inte till och med känner lite yrsel och så. Skulle ha läst boken med Alen Carr men det blev inte av, och nu är det väl kanske försent då man börjar läsa den under tiden man röker. Jag bara måste klara det denna gången. Så är det bara. Jag vill också.....även om det känns sorgset....

Varför?

Varför går det inte att redigera sin sida? Det står "Den valda sidan kunde inte hittas. "

dag 22

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Är nu inne på dag 22 helt utan Nikotin. Första två veckorna var klart jobbigast med mycket yrsel och abstinens.
Det som kvarstår nu är ojämn sömn och trötthet. Är jättetrött på kvällarna och vaknar sen i omgångar på natten oftast jättetidigt och då helt pigg tillfälligt.
Hoppas sömnen rättar till sig. Har inte kunnat träna pga förkylning vilket kanske inte har underlättat.
Kämpa på nu alla!

En första tanke

Sitter här och försöker vänja mig vid tanken att sluta röka.. Underligt.. Jag som rökt så mycket under så många år, och verkligen njutit av det, ska plötsligt sluta.. Ska ta farväl av mina älskade cigaretter..
Fick idag veta att jag inte har något val om jag vill behålla min hälsa. Måste helt enkelt sluta.
Kan inte påstå att det är ett enkelt beslut, är inte övertygad om att jag verkligen vill sluta. Har ändå kommit fram till att jag älskar mitt liv och min hälsa mer än cigaretterna och därför ska jag göra allt jag kan för att bli rökfri.
Inser att jag kommer att behöva all hjälp, tips och råd för att ha en chans att lyckas med det här, så jag är jätteglad att jag hittade hit. Känns bra att veta att man inte är ensam !
// CS

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se