januari 2010

Tiden går...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Den 23/11 2009 rökte jag min sista cigg. Jag äter Champix och är snart färdig med min kur. Det är helt ofattbart, att efter 34 år som (stor)rökare,nikotinist, inte ha en tanke på cigaretter. Jag dricker lika mycket kaffe som förr, jag kan dricka vin, OCH hantera en jobbig händelse, utan att röka! Jag är superstolt över mig själv och nu när jag inte ska lägga pengar på vare sig cigg eller Champix ska jag börja spara, tänk er det, en tusenlapp i månaden...
Champix har hjälpt mig. Det enda "besväret" har varit att jag mått kraftigt illa på morgnarna om jag tagit tabletten före frukost, men det är ju lätt att fixa. Lite undrar jag också om medicinen "tar udden" av saker och ting. Jag brukar ju vara ganska så lättstressad och ha ett hetsigt humör när något inte blir som jag tänkt. Men det finns inte nu.
Det jag fysiskt märkt är:
*inget flåsande från "tjärlungorna"
*rösten har blivit klarare, jag kan sjunga igen!
*har alltid haft överbra luktsinne, men det har nog skärpts ytterligare.
*det luktar inte skunk av mina kläder/mitt hem (rökning vid öppet fönster stinker också)/mina saker (tänk när jag upptäckte att HANDVÄSKAN luktade gammal rök!!)
*kan sova länge på morgnarna (bra eller dåligt, medicin eller nikotin -skönt när det är helg i allafall)

Slutade tvärt!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag slutade tvärt med hjälp av zyban. Mådde jätte dåligt dagen efter jag slutade röka, hade yrsel, illamående och overklighets känslor, så jag la av med zyban. Efter en till en och en halv vecka började jag bli människa igen. Min husläkare trodde det vat att alla gifter var på väg ur kroppen och det var kroppens sätt att försöka få mig att ta ett bloss, så starkt är beroendet av nikotinet. Jag har försökt att sluta genom att trappa ner och misslyckats. Jag har slutat med hjälp av typ plåster o tuggummi och misslyckats. Denna gång har jag mått pyton, men nu så här nästan 3 veckor utan nikotin så har det varit värt att sluta tvärt. Men jag tror det kommer många stunder jag kommer att längta efter min bästis.

Vinst redan

Igår rökte jag inte och snusade 8 prillor.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Fyra dygn utan ciggaretter, snusar dock en del. Redan är luktsinnet på väg tillbaka, och allt jag äter smakar mer. Jag sover djupt och länge. Den största vinsten är att jag för var dag känner hur jag andas bättre, kan ta djupare andetag, och är dessutom varmare, särskilt om händer och fötter. Får långa konstiga hostattacker, det är nog flimmerhår och reningssystem av lungor och luftrör som börjar funka.

Början till ett nytt liv?

Igår rökte jag inte och snusade 8 prillor.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Fjärde dygn nu utan cig, men fortfarande med snus. Så det är ännu ganska lätt. Planen är att komma ifrån alla vanehandling runt rökningen, sedan bryta med snuset, eventuellt via hjälpmedel typ nicorette. Eftersom jag har provat många gånger att bryta tvärt utan några hjälpmedel har jag nu bestämt att ta det i de här stegen.
Oroar mig lite för vikten, har redan en rejäl övervikt. Detta hanterar jag nu genom att hålla mig till frukt så fort jag blir sugen på att röka eller äta onödiga saker.

Ett nytt liv !!

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

I dag den 31 januari-10 är sista cigaretten rökt !!!
Varför???
Min mamma har svår KOL !
Jag hittade henne hemma för 2 veckor sedan i sista stund,med svår andning, hon hamnade i respirator och låg där i 4 dagar,
Jag lovade mig själv att bara hon klarade sig och blev bättre så skulle jag sluta röka själv.
Men samtidigt kan jag säga att dom 14 dagar på sjukhuset. var en skräckupplevelse att se vad som händer med en själv när man blir sjuk i KOL.
Jag såg döden i vitögat där!
Jag vet att det blir en kamp, men jag har bestämt mig för att den SKA JAG VINNA!!!!
Jag vill inte utsätta mina barn för det jag har sett med min mamma, och jag vill inte heller avsluta mitt liv ...SÅ!!

Nu är det färdigt!

Igår rökte jag 20 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

17 veckor

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Har passerat nu...lättsomenplätt...hahaha...nix, det har varit det mest jävliga jag gjort...ja,utom att föda barn... På måndag är det exakt 4 månader(datum mässigt) sen jag fimpade...jösses vilken resa!! Men med blicken i backspegeln säger jag bara -varför gjorde jag inte detta tidigare?? Aldrig,aldrig kommer jag utsätta min kropp och mina lungor för detta igen!!
Min mamma frågade idag när hon hämtade mina söner om hur det gick. Med stolthet i min röst kunde jag tala om att jag nu mådde bra och att jag inte kommer börja igen...Hon blev lika stolt och glad hon =)

Till er alla från oss alla...:fortsätt kämpa!!

Kram,kram

Det sugar

Nikotinsug nu: Inget.

Sitter nu och tänker "VARFÖR HAR JAG LAGT AV MED DENN UNDERBARA LAST"

Ska "giftpinnen" styra över mig?

Igår rökte jag 6 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Beslutet taget..
Så har jag då bestämt mig. Nu ska jag försöka, säger inte sluta, kan bli ett uppehåll..men målet är ju att bli rökfri. Har rökt i mer än 35 år,
15-20 cig/dag. Min metod är att trappa ner, har så gjort från 15, till 5 per dag. Det har gått mycket bra hittills. Förvånansvärt.
Tänker: Herregud, hur har jag haft tid att röka ytterligare 12.. Helt sanslöst.
Tro och hopp, om att jag ska bli rökfri, de flesta säger: Det är ju bara att sluta, tänk inte på röka, tänk på nåt annat. Vi alla som tänker sluta, vet att det inte är lätt. Och ni ALLA som lyckats sluta. Jag beundrar er styrka o ert motstånd.
Kramar till Er alla.
Nu börjat kampen!!!

134 dagar sedan sist

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

och tyvärr så är räksuget där ibland även nu.
Någon gång ska det väl försvinna men just nu ser det mörkt ut, inte för att suget inte går att stå emot, för dt gör det utan för det hade vart en sån enkel lösning för att bli av med de 10kg som kommit.

Men ny förvärvad viktväktare så skall jag bli snyggast på stranden och rökfri.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se