Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

juni 2009

Saknar ju Gunni

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

undrar hur det går...visst kommer du tillbaks ? När läge infinnre sig....skriv av dig !
En dag kommer även du va utan cigg ! Jag lovar kompis !
Tänker på dig !

Apropå Vikten..

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra.

...medger att det kan bli lviktfokuserat.. Vikten är ju viktig...vi är ju kvinns. med allt det innebär. Ok..jag har fått några kilo x-tra...men det vet ju vi...sånt får vi ju räkna med. kampen mot vikten tar vi när vi känner för det...finns väl ingen brådska, eller ?`
Har några medkämpar som stapplar på omkring i kryckor....ha förståelse om deras mål inte införlivas....hoppsan glömde FC som fixat sitt mål ! Stort stort Grattis ! Hur bär du dig åt ?
Nu tillhör jag dom lyckliga som INTE fått några viktökningara(nån gång ska väl jag dra vinsten :) )...icke desto mindre...har satans röksug ofta.....övervinner dom !
På söndag. mina vänner....Gratta mig då...halvåret klarat....skulle man ta kanske en Havannacigg o fira :) !

Jag har slutat efter 40 år

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Hej!
Jag är ny här och detta blir min första blogg. Har varit storrökare 20-30 cig/dag alltsedan jag fick egna inkomster 1978. Före dess, någon cig då och då när man kunde komma över. Det är inte klokt egentligen. Nu står jag inför en operation, byte av höftled och villl/behöver vara rökfri inför den. Alltså tog jag fan vid hornen när jag fick besked om tid till ortopeden. Bestämde mig för att nu får det bli STOPP på skiten. Började med att dra ner till 8 ci/dag samt nikotinplåster av högsta styrka. Det gick bra. Såg över mina rökvanor och lärde mig hur jag fungerar. Ändra på en del rutiner. Hittade på andra sätt och andra sakr att göra, istället för att röka. Har varit knepigt, eftersom det bästa sättet för mig att låta bli att röka, alltid varit att jobba hårt med kroppen och det går ju inte nu, med mitt taskiga ben. Läser, ser på TV, löser korsord, lägger patiens på datorn. Kom på att en Harpa på datorn, löser problematiken med telefonen. När man pratar i den, har man ju alltid tänt en eller två cig. Harpan kan man plocka med utan större koncentration. Korsord är bra i reklampauser. Har, pga plåster och tuggummi, antar jag, inte känt ngn större abstinens, men stor SAKNAD. Saknar att gå ut i trädgården och tända en cig. Har löst det problemet med en E-cig och det funkar rätt bra t.v. Får väl se om jag kan göra mig av med den vanan senare. Det viktiga just nu känns det som, är att slippa den äckliga röken. Är inne på min 4:e rökfria vecka nu och jag börjar får bättre luktsinne och mat och dryck smakar mer. Känner hur illa det luktar om personer som precis har rökt även om jag fortfarande tycker att det luktar vansinnigt gott om själva röken, när dom röker. Jag kämpar på, skall klara det här

Ok, jag ger mig...

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jag sällar mig till skaran som håller viktkoll.
Kanske dags att börja hålla koll på saccosäcken så den inte börjar svämma över.
Som gammal ätstörningsveteran tänker jag inte ställa mig på vågen regelbundet. Det kommer endast att ske i undantagsfall.
Men för några veckor sedan såg det ut såhär:
Vikt: 77,2 kg
BMI: 25,4
Mål: 69,9 kg
Tid: oändligt.
Kommer jag ihåg ska jag väga mig igen nästa vecka, jag tror att jag passerar en våg då.

Det hjälpte!

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Den sista åthutningen jag fick gjorde susen.
Jag skrev ett svar till en av er som jag sedan raderade. Det var otroligt skönt att se mitt eget beteende i skrift. Jag gick i försvar och ville förklara mig så att ni förstod mitt dilemma... Hmmm...
Det gjorde att jag fick upp ögonen för hur jag reagerat på beroendet. Manipulativ??? *skäms lite*
Det är fortfarande jobbigt till och från. Men jag njuter av de dagar när jag inte ens tänkt tanken, röktanken. Vissa dagar kommer jag inte ihåg att sätta på mitt plåster. Vissa dagar kan det gå många, många timmar (ja, timmar) utan att jag ens får en flash av cigaretter i skallen.
Det blir fortfarande en del tuggummin under dagen och det "unnar" jag mig, men de blir färre och färre.

Har med förvåning noterat att mina naglar är vackert rosa!
Har noterat att jag mer än någonsin påminner om en saccosäck men är trygg i tanken att jag kan ta hand om det senare. Jag tröstar mig med tanken att ämnesomsättningen kommer att samarbeta en vacker dag.

Ta ett djupt andetag och insup den härliga sommardoften!

Veckans andra invägning

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag måste bara få göra veckans andra invägning, för lite nyfiken i känslan av att vara "tom" imorse upptäckte jag att jag klarat av mitt delmål - jag är nu under 80kg. Och det måste skrytas om! Dessutom är jag nu under BMI 30 och är alltså överviktig och lider inte längre av fetma. Det ni!

BTW funderar jag på om vi viktminskare ska starta en egen sluten blogg på tex blogspot så att vi inte översvämmar denna med vikt? Det blir kanske lite jobbigt för dem som ff är i början när det drar iväg så dant, plus att det blir trassligt att läsa för att få stöttning i att sluta röka. Vad tycker ni?

Startvikt: 85,5kg
Nuvarande vikt: 79,0kg
Nuvarande BMI: 29,7
Nedgång: -6,5kg

Mål: 65kg
Kvar till mål: 14kg
1:a delmål: UPPNÅTT
2:a delmål: 75kg (över 10 kg tappade)
Kvar till delmål: 4,0kg

Nu är det dags....

Igår rökte jag 15 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra.

Nu har jag rökt i elva år, jag började när jag var 17 och nyss hade flyttat hemifrån. Att börja röka är det sämsta val jag någonsin gjort!! Jag har i allfall nu efter 11 år bestämt mig för att jag skall sluta, det är inte lätt jag börjar bli riktigt nervös faktiskt.. Jag tänker då på abstinens besvär m.m. Jag skulle vilja ha lite råd och tips från andra hur ni har gjort? Jag hittade den här loggen och tänkte att det kan ju vara ett bra sätt att få skriva av sig alla känslor kring detta.
Jag har bestämt mig för att sluta på fredag 3/7. Usch! Det är hemskt hur en giftpinne kan ta makten över ens liv på det sätt som det verkligen gör och ganska hemskt att man kan må så dåligt över att vara utan den.
Jag har slutat en gång tidigare, förra sommaren då jag höll upp i 6 veckor.. Jag förstår inte att jag gav upp men gjort är gjort och nu är det dags att börja på ny kula... Vi får se hur det går???
/ Carin

Gustis

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra.

Startvikt 79,5 kg Bmi 26,9
Invägning 78 kg Bmi 26,4
Målvikt 70 kg

Har varit till kurator idag. Ska gå där genom smärtrehab. Iallafall så pratade vi om mitt rökstopp och gick igenom hur det varit. Hon sa att det inte alls är konstigt med både deppression, ångest, sömnsvårigheter...jaha då förstår jag... trodde att min personlighet ibland blivit utbytt. Hon sa även att ångest kan komma fram när man inte längre motar den med en rökpaus...
Kram

Vikt

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Oj, jag glömde rapportera vikten i lördags!!

Här kommer mina siffror från helgen:

Startvikt: 67,1kg
Nuvarande vikt: 64,2kg
Nuvarande BMI: 23,87
Nedgång: -2,9kg

Mål: 57kg
Kvar till mål: 7,2kg
1:a delmål: 59,9(bort med 6'an!!)
Kvar till delmål: 4,3kg

Invägning!!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra.

hej alla, jag kommer inte ihåg om man skulle väga in sig på lördagar eller söndagar. Nu har jag i alla fall precis duschat efter dagens golfrunda (jösses, jag trodde jag skulle smälta bort....det var hysteriskt varmt).
och ställde mig på vågen. Och jag säger bara en sak, det har inte hänt ett dugg.......!!!!

Startvikt: 71 kg
Mål: 65 kg

Nuvarande vikt: 71 kg
Mål: 65 kg.

Vill gärna tro att veckans promenader och hör och häpna 4 km joggande (jag har inte sprungit rejält på 10 år men med bonusdottern framför i slingan lyckades jag hänga med hyfsat....) har gjort att jag inte gått ner i vikt men blivit mindre. Jag känner mig inte lika pluffsig och svullen så jag hoppas att det syns på vågen nästa helg.
Kan någon skriva om hur man räknar ut BMI???
Och jag är väldigt tacksam över att jag inte röker. Att klara 4 km jogging när man passerat 50 tror jag är en omöjlighet som rökare.... det kändes fantastiskt fräscht att göra det. Fortsättning följer.
Stora kämpakramar till alla från Laureen

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se