maj 2009

Har ingen panik

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Dagen är snart över och jag börjar morgondagen som rökfri med nya rutiner. Kliver upp 04:00 och tar en dusch, klatshar jag på plåstret på rumpan och tar ett tuggummi. Sen är det bara att bege sig till jobbet och hoppas att jag överlever bilturen som annars innehåller 1 cigg till frågeprogrammet 05:15 på P3 och sedan ytterligare en cigg för att få lite att göra på motorvägen. Behöver nog packa ned morötter för att ha med som substitut.

Den där jävla dagen

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Mycket stort .

Jag lyckas alltid förtränga dagen idag. Det betyder att dagen inleds med chocken att man måste få tag i ett snabbt blombud och ringa mamma. Samtidigt som dagens innebörd naglar fast min händer i väggen... Jag hatar mors dag. För det mesta klarar jag att inte vara missunnsam och bitter, med tiden har de vassa hörnen slipats av och jag kan känna det jag alltid vet - andras lycka har ingenting med min olycka att göra. Men idag hånler det mig rakt upp i ansiktet att det är alla mammors dag och jag är inte någons mamma. Jag har försökt. Om det fanns pris för största kämpe borde jag få det. Men det finns inget tröstpris. Jag hatar mors dag lika mycket som jag en gång hoppas kunna glädjas åt min treårings teckning till morgonkaffet.

Väninnan gnällde över att de tre barnen verkade ha glömt hennes dag. Jag föreslog helt kallt att hon skulle gå in i deras sovrum, skopa upp dem alla i famnen och inse att detta - bara detta - var det finaste hon kunde få på mors dag. Det allra finaste. Barnen själva.

Nu ska jag gå på gudstj'änst och försöka få ett blidare sinne än det jag vaknat till.

gunni

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

idag drack jag kaffe ute på min altan kl. 7. Underbart väder ,fågelsång , tyst och stilla. Jag tyckte kaffet smakade bra idag . Sen jag slutade röka har inte kaffet varit någon höjdare. Det har berott lite på Champixen tror jag . Tycker jag haft lite konstig smak emellanåt. Nu håller jag på att avsluta med tabletterna tar bar en 0,5 mg 1till 2 gånger i veckan . Ett stort grattis till alla på mors dag - Tänk vilka vackra mammor barnen får nu , när vi slutat röka. Grattis till alla som kämpar vi är störst ,bäst , och vackrast. Många kramar från Gunni

Belöning

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Och jag ville bara niga och tacka för insiktsfulla och härliga inlägg -
och så vill jag meddela att tipset om en belöning satte guldkant på Livet igen!
Sagt och gjort - tog ett rejält spadtag i plånboken (det blev ett sjujäkla hål kan jag säga...) och gick till frissan. Och VARFÖR har jag inte gjort det förrän nu?!?!
För det första blev jag så SNYGG! Från halvdassigt, platt hår som hängde i långa trista testar ner på halva ryggen till en superkort välklippt FRISYR - snacka om förvandling....
Och när jag ändå gjorde av med i princip allt jag hade så blev det ny färg också. I stället för det där s.k "röda" håret jag haft de senaste 10 åren (och varför i helsicke verkar "alla" kvinnor i vårt avlånga land skaffa sig just rött hår när de passerat 40...?) så blev det nu mörkblont med ljusare slingor. Jag är så snygg så det kan ni inte tro!
Humöret åkte upp med 150% och jag blev så pass glad att charm (som jag inte ens visste att jag hade) kom fram - frisören bjöd på både mörkbryggt specialkaffe PLUS en liten likör - det ni...!

Nu vet jag ju inte om det här är ett hållbart recept för alla men jag hade råd just för att jag inte rökt upp 1960:- den här månaden. Och även om jag tänker spara pengarna till andra saker sedan så var det helt rätt att lägga dem på mig själv NU för det var exakt vad jag behövde för att hitta positiva tankar om mig själv när det kändes som allra mest nattsvart.
Stor kram till er allihop!

Det lönar sig !

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu har jag inte rökt sen 18/5 och jag använder inte ens plåster längre. Helt underbart !

47 dagar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Ja nu har det gått 47 dagar och är sugen allt som oftast i alla fall, trodde ju att det blev enklare....min dotter sa att det var inga större problem....visst är det konstigt att det är så olika för alla.
Har slutat med alla hjälpmedel (som jag har mycket kvar av,många rester), denna gång använde jag champix men slutade efter 6 v, har testat zyban och tuggummi och plåster med. Jag ville egentligen inte alls sluta men har hostat grymt på morgnarna och även resten av tiden det sista året, blev lite nervös över det....vill ju inte dö innan man är 50. Nu när jag har hållt upp ett tag så har jag fått precis som en klump i halsen och får andnöd när jag anstränger mig men har en liten aning om att det var så en gång tidigare när jag slutat och det berodde på magsyra, får väl avvakta lite.Är himla sugen imellanåt men vet ju utmärkt gott att det smakar inte alls så bra som jag inbillar mig att det skulle göra.
Det här med vikten gör ju inte heller att det blir enklare men verkar som om vågen har stannat på ca 5 kilo + de andra 15 jag hade tidigare så nu är det bara 20 att gå ner men säger som nån annan skrev tidigare...får vara till bikinisäsongen 2010, har gett upp denna.
Nej nu får jag väl försöka ta mig i kragen och göra nåt.....det fina vädret tycks ha gömt sig bakom en massa moln i skåne....tror jag kör ner på stan och ser om det finns lite goda jordgubbar på torget....ha en bra pingst och mors dag....en rökfri sån....tänker jag ha

Invägning

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Så har den kommit, invägningsdagen. Sista måltiden har ätits och i bakgrunden spelar en såndär dramatisk vinjett ;-) Sista måltiden bestod för övrigt i en thalänsk rätt jag inte kan uttala, men suveränt god och resturangen ligger på mitt torg (så med tanke på att jag faktiskt bor *på* det är det rätt livsfarligt, men jag intalar mig att Thai faktiskt inte är så farligt. Vare sig friterat eller pizza. I framtiden kan nog placeringen komma väl till pass ändå).

Efter 4,5 röfria månader brukar röksugen vara "few and far between" och jag kan ärligt säga att jag efter snart 3 snusfria år har mina tankar på snus varit helt borta i sisådär 2 år. Men så faller det över en. Och när det är snussug måste jag säga att det faller med häpnad. Jag var helt oförberedd när mina tankar hela gårkvällen pratade snus. Känslan av snuset under läppen, av när nikotin i hög dos rusar genom blodet... Ja ni fattar - hela galna längtansskalan. Vaknade två gånger inatt med samma känsla. Med tanken att en dosa nog inte spelar någon roll, inte pajar något. Det var ju ändå cigaretterna som var huvudberoendet... (att jag snusade i 10 år valde min sömdtyngda hjärna att utelämna). Nåja, förbluffande må det vara - jag inser att det här nog kan hända med cigaretterna om 2,5 år och då gäller det att hålla tungan rätt i mun. När jag vaknar inser jag att jag antingen fått en av de plötsligt uppdykande finnarna (har någon mer slutare upplevt en invasion av såna) har migrerat till insidan av läppen, alternativt att jag drabbats av munsår för första gången. Tidernas lägligaste finne/munsår... för jag törs inte tänka på hur ont det skulle göra med snus inne...

Nåja, invägning var det.

Jag väger 85,5kg
Det betyder att mitt BMI är 32
När jag slutade röka vägde jag ca 72kg
Jag trivs som bäst strax under 70kg men har som mål att nå 65kg

Startvikt: 85,5kg
Nuvarande vikt: 85,5kg
Nuvarande BMI: 32
Nedgång: +-0kg
Mål: 65kg
1:a delmål: 79,5kg (bort med 8'an!!)
Metod: Initialt Cambridge-kuren

Nu väntar jag med spänning på Gustis inlägg (och jag är sååå avundsjuk på hundvalpen) och Laureen kommer efter i mitten av månaden. Babs, är du också på?

Ljuv försommarkväll här i Gbg...

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra.

ser att FC är online....undrar om hon ligger på sin lyxiga liggstol på balkongen o tar sig en pilsner o känner sig duktig o rökfri ? Duktig har hon varit , mycket !
FC...ha en go kväll ! Vi står ju faktiskt på samma ruta nu ...:) !

Till alla nya..

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

..vill jag bara säga..att man Överlever.! Det här projekktet kräver sitt...
All deppighet..det är för djävligt...jag botade min med dubbel dos av Rosenrot. Bluff eller ej..på mig funkade det.( inte alltid,erkänns )
Jag har också läst Allen carr..men han är alldeles för Amerikansk för mig..funkade inte alls på mig..blev bara uppretad.
Alla har vi våra sätt att lyckas.....vilka medel man använder, spelar ingen roll !
Kämpa på..och skriv av er..den här sidan är guld värd.
Ha nu en go helg !

Tuggummi, inhalator och spray

Igår rökte jag inte och snusade 2 prillor.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Jag har nu inte rökt på drygt en vecka, tog sista ciggen kl 22.00 den 20 maj, efter 33 års rökande.
Tiden som följt har varit bland det jobbigaste jag upplevt, det känns som om någon nära anhörig dött.
Röksuget slår en i magen med full kraft rätt vad det är, livet känns tomt och innehållslöst och kommer aldrig mer att bli roligt.
Jag har använt tuggummi den starkaste sorten givetvis, de hjälper en smula men jag tror att det kan vara de som har gjort min redan dåliga mage ännu sämre, tuggar aldrig tuggummi i vanliga fall.
Inhalatorn är värdelös, Zonic spray är inte så bra som reklamen vill göra gällande, den satte sig långt ner i halsen så jag fick kräkkänslor och fick stå både länge och väl och hulka i toaletten, nästa gång jag provade fick jag en hicka utan dess like, inte så bra alltså, fast jag glömde i och för sig cigaretterna för en liten stund, alltid något :-)
Har de sista dagarna köpt snus och tuggtobak för att kunna lindra det värsta med, men det var ju inte meningen att jag skulle bli beroende av något nytt i stället.
En sak som retar mig är att alla hjälpmedel är sötade, jag vill inte ha något sött i munnen hela tiden.
En sak som känns väldigt jobbigt med att läsa här är alla som efter jättelång tid fortfarande mår dåligt av sitt rökstopp, det gör att det känns ändå jobbigare att sluta.
Den främsta orsaken till att jag trots allt verkligen försöker att sluta är att jag testat mig för KOL vilket var negativt, själv var jag säker på att jag hade början till det. Jag har röntgat lungorna och de såg bra ut. Det ända felet var att min lungfunktion är nedsatt, samt att jag hade mycket slem i halsen som retade, speciellt när jag skulle sova, det har blivit bättre nu efter rökstoppet.
Oj, jag glömde att nämna Zyban vilket jag började med, men det gick inte så bra, jag blev deppig, fick svårt att sova och fick en del paranoida tankar, så dem slutade jag med efter 6 dagar, vågade inte fortsätta.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se