mars 2009

Prinssesan på ärten!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Tur att jag är uppväxt med många syskon och aldrig blev bortskämd. För jag har märkt att omgivningen kan göra en hel del för att jag inte ska röka. Inte så att jag är en tyran utan nikotinet, utan mer att nära och kära vill jämna min väg ifrån fallgropar. Har väl aldrig fått så mycket beröm för allt möjligt. Helt plötsligt är jag helt fantastisk och mina missar och tabbar komenteras numera med: -GÖR ABSOLUT INGENTING!! -DET ORDNAR SIG! TÄNK INTE PÅ DET!
Kanske skulle köra på ett tag och se vad jag kan skrapa ihop i olika belöningar, kanske kommer ända till Grekland en sväng 0 ; )
Skämt åsido så är jag glad att de engarerar sig. En del tror tom. att de inte kan röka när jag är med. Det går ganska så bra nu och vanorna börjar byta form till trevligare pauser.
Kram på er alla kamrater! Känn peppen!

"Inte vara slav under en last"

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

15 dagar rökfritt här:)!!!
Vet ni vad, det är så himla skönt! Så många gånger jag har försökt utan att lyckas, eller snarare har det varit så att andra har velat att jag skulle sluta men inte jag själv. Denna gången är det annorlunda, det är jag själv som tagit beslutet, ingen annan.För mig kom beslutet när vi skulle hem från vår utlandssemester. Vi hade stått i lång kö för att checka in bagaget och sen stod vi i kö till säkerhetskontrollen. När vi äntligen gått igenom så jag till mitt rökfria sällskap att jag "bara ska gå och röka"(vi hade väl två timmar kvar till vi skulle borda och sen 7 timmar till innan det blev mellanlandning och därmed rökstopp)
Eftersom jag inte såg var det rökfyllda båset var och inga hänvisade platser haffade jag en som arbetade där och frågade var man rökar någonstans. Han svarade:"Här är ingenstans att röka". What!!!!!!!!!!!!!!???????
Det var då, precis då det gick upp för mig hur beroende jag var. Jag fick panik. sonen jublade och skrek "Hurra mamma kan inte röka, jättebra mamma"...Jag ursäktade mig och sa jag skulle in på toaletten. (Min nyblivna make såg framför sig hur jag står på toaletten och smygröker mot ventilen) Jag tog mig samman och klarade flygresan hem. Det var då jag bestämde mig för att ciggen inte längre ska avgöra hur mycket jag ska röka, när jag ska röka och på vilket humör jag ska vara på. Jag vill inte längre passa på att röka för jag inte vet när jag får nästa tllfälle, eller se till att ha cigg hemma. Sugen kommer och jag överlever, varje gång blir jag bara starkare och mer övertygad. Lycka till, alla ni som kämpar på(nu har jag uppehållit dig i 5 minuter,utan att du har rökat:)//Cuteblueeyes

Skönt...

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hej alla icke rökare! Jag vill bara säga att här nere i Skåne känns det som vår. Bara synd att man sitter inne och jobbar...men snart lunch så då får man gå ut och njuta. För mig går det över förväntan med rökstoppet! Trodde att det skulle bli MYCKET svårare med tanke på att jag rökt i 23 år. Tyckte de första dagarna var dryga men nu tänker jag nästan aldrig på cigaretter, fast det bara gått 9 dagar. Hoppas det fortsätter så! Har ju en stark orsak att ej röka..men det vet íngen mer än jag och min sambo ännu... Kram till er alla i solskenet!

Idag rökte jag för sista gången

Igår rökte jag 33 cigarretter.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Idag Tisdagen den 31 mars 2009 kl 7:35 så rökte jag förhoppningsvis min sista cigarett.

....jobbig dag idag!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jösses! Läste någonstans att de tre första dygnen skulle vara värst. För min del; INTE SANT! Idag var det en jättejobbig dag. Så nära att kuta in för att köpa ett paket!
Ringde kollegan:
-Står du och smygröker? frågade jag med förhoppningar om att kunna få röka.
-Nej, jag ligger i badet. (hon lät lugn som en filbunke)
Fy fabian vad jag var sugen på en cigg! Denhär gången hjälpte hon mig! Tackar och bockar!
Hoppas morgondagen blir bättre. Suck och stön!!!
Lycka till alla ni andra!

35 dagar

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Här har det krånglat med datorn. Har saknar er som sjutton!! Var till Uppsala i fredags och körde fel så in i hela... Kände att det kokade i hjärnan, ringde till B och han lotsade mig på telefonen någorlunda rätt igen. Det var en sån enorm vinst att inte ta det som en ursäkt att röka. Ibland blir jag förvånad att jag överlever sånt. Det hade jag aldrig trott förr. Då hade jag i den situationen stannat bilen, tänt en cigg, ringt B och skällt på honom och Eniros vägbeskrivning. Men jag tog mig i kragen och tänkte som jag gjort i 35 dagar nu:
*Jag är en missbrukare av nikotin.
*Jag kommer att bete mig illa/dumt för att få en ursäkt att röka.
*Det är nikotinet som säger att jag måste röka -inte jag.
*Jag kommer absolut inte att dö av stunderna när röksuget är som värst.
För varje gång som jag stått emot blir jag mer stolt över mig själv. Det har funkat för mig att tänka så. Så då får det duga åt mig.
I lördags var vi på fest. Det var en bra dag så jag tänkte inte på att jag hade följt med rökare ut och stog i röken, förrän nån frågade hur det gick med rökstoppet och om det var jobbigt att stå där. Tyckte att det gick bra och upplevde inte det som jobbigt då. Så det tackar jag för.

Kram på er!

fortfarande rökfri

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Forfarande rökfri . Över två månader har gått och det går lekande lätt.

Jag är stolt över mig själv som inte har börjat igen trots att jag ligger i en vårdnadsvist, har blivit varlsad från jobbet och hittat ett nytt jobb efter ca en månad och själv tar hand om tre små barn.

Det går inte att skylla på att man har det stressigt och inte kan sluta röka just nu för att det är så mycket.
Bara ursäkter, vill man sluta så kan man när som helst. Kan jag så kan alla =)

Lycka till med era rökstopp därute och var stolta över er själva att ni klarar det så bra!

gunni

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag är lite orolig , för fortfarande så kan mitt tandkött blöda , när jag borsta tänderna. Men hade lite tur .Fick en undersökningstid hos min tandläkare . hoppas det är som det ska vara , eller bättre nu , när jag hållt uppe i 7veckor. kul att läsa era bloggar . Man känner så väl igen de som ni upplever. Kram Gunni

Fallgropar jag gått i

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Känner att det här går riktigt bra, utan hjälpmedel.
Men jag började fundera på vad som fått mig på fall tidigare, och någonstans känns det som att det varit FÖR lätt.
"-Jag som har så lätt att sluta, inte gör det något om jag tar en cigg till kaffet med kompisen. Jag kan ju sluta hur lätt som helst ändå!" Och sedan har det blivit fler och oftare tills jag varit rökare igen.
Och det blir inte lättare att sluta, tvärtom. Jag har haft en lång väg till att känna mig redo den här gången. Till slut var jag nästan fixerad vid att röka, kunde inte göra någonting utan att röka både före och efter. Sjukt!!! Till slut såg jag att det hindrade mig faktiskt i mitt liv, både hemma och på jobbet. Dessutom hade jag en ständig monolog i skallen om varför jag skulle ta just den ciggen, är jag verkligen sugen, det här är sista asken jag öppnar sen så, blä vad det smakar illa osv osv. Känns det igen?
Jag vet nu att jag inte kan låta mig röka i vissa situationer eller med vissa kompiasr. Jag ska aldrig mer röka. Punkt slut!
Nu piper det inte i bröstet när jag gått och lagt mig på kvällen, ingen hjärtklappning, blodtrycket är helt ok. Sköönt!
Nu ska jag ut och njuta i vårsolen, kram på er/Tina

God morgon!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

I lördags var jag såååå nära att köpa en dosa snus, för jag var så röksugen och tyckte det inte skulle göra så mycket...Och bara en dosa... Har snusat, vid tillfällen då man inte kan röka, och inom mig visste jag ändå att det hade varit förödande för mig att köpa snus. Så när jag kom till affären köpte jag...en paket nikotintuggummi! Hade egentligen inte tänkt använda något ersättningsmedel alls men jag var "tvungen"...
Hade jag kunnat hade jag använt mig av alla medel som finns, men en av mina motivationer till att sluta röka är att jag vill bli gravid, har försökt ett tag men inte lyckats, och jag inser att jag måste göra alllt som står i MIN makt!!
Förutom i lördags så tycker jag att det gått lättare än vad jag trodde, men jag tror att det är för att jag vet att jag bara måste sluta röka, jag har inget val, inget alternativ. Dels om vi ska få barn (skulle det inte funka av andra anledningar så är det iallafall inte jag som är anledning till det, eller min rökning). Dels om jag ska slippa bli sjuk pga rökningen, har haft hjärtklappning nu en tid, rethosta, tungandad emellanåt...Ja, listan med alla biverkningar av rökningen kan göras hur lång som helst...Och till råga på det all ångest FÖR ATT man röker, som när min dotter på 6 år tyckte att jag skulle sluta och jag sa att ja, snart gumman...Då ser jag hur ledsen hon blir och säger bara: du mamma, jag litar inte på dig längre för det har du sagt så många gånger..!!! Det sved i hjärtat.

Idag ska jag iväg och träna!! Har inte gjort det på över ett år, och nu känner jag att det är dags att ta tag i mig själv! Ha en bra dag allihopa!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se